Tanečnice

Tanečnice https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/49976/bmid_tanecnice-Vas-49976.jpg 3 16 4

Román Barryho Unsworthe zavede čtenáře na Sicílii 12. století. Na bohatý a vzkvétající dvůr dorazí i normanský šlechtic Thurstan… Mladý Thurstan Beauchamp je muž, s nímž si osud hned několikrát pohrál. Připravoval se na dráhu křesťanského rytíře, ovšem nakonec skončil jako úředník muslimského dívánu. A když už se smířil s tím, že si bude pomalu budovat kariéru dvorského úředníka, vstoupily do jeho života dvě ženy. Obě jej neodolatelně přitahují a každá z nich představuje jeden aspekt sicilské společnosti. Ta se zmítá v chaosu, který hrozí každou chvíli přerůst v otevřený konflikt. Někdejší idyla soužití křesťanů a muslimů se rozplývá. Král Roger, jenž vyrostl mezi muslimy a obklopil se muslimskými rádci, se ocitá pod čím dál větším tlakem římské kurie a navíc zvenčí musí čelit nebezpečí byzantského vpádu. Nesemele soukolí dvorských intrik i mladého Thurstana, který se stále ještě nevzdává svého rytířského snu? A se kterou z žen nakonec spojí svůj osud? Stejně jako v předchozích románech Cukr a rum nebo Posvátný hlad, i zde Barry Unsworth osvědčil schopnosti nabídnout čtenářům strhující příběh na dokonale prokresleném pozadí. A stejně jako v minulých románech, i zde jej přitahuje nostalgický obraz země, jež kdysi harmonicky vzkvétala, ale kterou teď ničí vnitřní svár.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , BB art
Originální název:

The Ruby in Her Navel , 2006


více info...

Přidat komentář

Finn69
28.11.2016 3 z 5

Jde o dobu prvních křížových výprav, což mě zajímalo, a o Sicilském království jsem toho také moc nevěděl.
Příběh vypráví mladý sekretář královského vezíra. Je to syn šlechtice, který veškerý svůj majetek odevzdal klášteru. Vlastně tak připravil svého syna o příjmy, pozemky i rytířskou budoucnost.
A mladý Thurstan chce být rytířem víc, než cokoliv jiného. Je to trochu až naivní donquijotovská postava, která touží po lásce krásných panen, boji proti nevěřícím atd. Sicilský král je pro něj bohem na zemi, čest své vyvolené je připravený bránit proti celému světu atd.
Jeho touhy a naivitu ale využijí spiklenci k tomu, aby jednak zásadně omezili vliv muslimských rádců sicilského krále Rogera, jednak zavraždili samotného krále.
Kniha je to docela zajímavá, na takového Cornwella a podobně ale nemá, místy je vyprávění zdlouhavé, o historickém pozadí se také až tak moc nedozvíte.

Alma-Nacida
31.07.2014 3 z 5

Zajímavé prostředí, láska, zrada, hrdinská likvidace nájemného vraha, nic nechybí, ale naopak přebývají nudné a rozvleklé pasáže, které jsem přeskakovala a přeskakovala... Mít něco jiného ke čtení, nedočetla bych.


paloma
16.09.2013 1 z 5

Tak tahle kniha mě málem unudila k smrti, tak jsem raději nedočela.

Nicolettes
07.08.2011 3 z 5

Všechny komponenty dobrého románu jsou tu zahrnuté - láska, přátelství, vášeň, zrada, intriky, kontrastní rozdílnost v charakterech hlavních postav. Do toho střet křesťanství a islámu v prostředí Sicílie 12. století, což rozhodně není tuctové místo ve výběru, kam zasadit děj. Přes to všechno se mi to nečetlo úplně jednoduše, často zdlouhavé pasáže mě místy i dost nudily, stejně tak jako myšlenky hlavní postavy Thurstana. Ráda bych dala 4* už jen za ten nápad, ale protože to není tak dlouho, co jsem knihu četla a nemůžu si přesně vzpomenout na děj, hodnotím jen 60%. Vracet se k ní už nebudu.

Štítky knihy

12. století anglická literatura Sicílie historické romány

Autorovy další knížky

Barry Unsworth
anglická, 1930 - 2012
2007  66%Tanečnice
2009  57%Země zázraků
2000  83%Kdo zabil Tomáše Wellse
2005  78%Kamenná madona

Kniha Tanečnice je v

Přečtených20x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce30x
Chystám se číst2x
Chci si koupit1x
dalších seznamech2x