Tanec na troskách

Tanec na troskách https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21075/tanec-na-troskach-21075.jpg 4 33 6

Válečný deník čečenské dívky Deník čečenské studentky, psaný od roku 1994 s přestávkami do roku 2006, zachycuje drásavou realitu země uprostřed válečného konfliktu. Osobní a válečný deník Milany Terloevové je svědeckou výpovědí o životě mladé dívky v době, kdy vrcholí drama rusko-čečenské války. Autorka s faktografickou přesností zaznamenává klíčové události konfliktu. V přímých vstupech promlouvají očití svědci bojů, oběti perzekucí, "čistek" a "filtračních táborů", rodina a generační druzi. Dokument o osudech lidí v šílené lokální válce, která nemá konce, je především statečnou výpovědí o zoufalství těch, kteří ještě zápasí po dvanácti letech násilí o přežití. Není smyslem deníku vysvětlovat chaos lží, který válku obestírá, pouze dokumentuje tok událostí od napadení Čečenska ruskou armádou, přes útok na Groznyj v lednu 1995, kdy se z města, nazývaného Paříží Kavkazu, staly ruiny, v nichž po léta přežívali lidé. Čečensko je země na hranicích Evropy, není srovnatelné s problémy arabsko-muslimského světa. Drama této země je postaveno na ruské imperiální zvůli a postsovětských přemetech. Autorka měla to výjimečné štěstí, že díky nadaci Studium bez hranic, prožila dva roky v Paříži, což nepochybně přispělo ke svébytnosti uvedeného dokumentu. Dodatky deníku obsahují chronologii historických událostí od r. 1785-2006, biografické charakteristiky významných politických osobností a doslov Petry Procházkové.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Jota
Originální název:

Danser sur les ruines


více info...

Přidat komentář

Zorka
04.05.2023 3 z 5

Styl psaní autorky mi trochu připomíná Světlanu Alexijevičovou, nicméně příběhy jsou poměrně hodně roztříštěné, a tak se kniha nečte až tak dobře. Téma neotřelé a v současné době velmi aktuální, protože jak vidíme, "dějiny se tak trochu opakují". Smutné...

Katka2382
14.09.2020 5 z 5

Proč?Proč se to musí stále dokola opakovat?Proč se rodiče musí koukat na své umírající děti a proč se děti musí koukat na mrtvá těla svých rodičů?Copak se to nikdy nezmění?
Toto je velmi silná,syrová a smutná výpověď mladičké čečenské dívky.Měl by si ji přečíst každý,především všichni ti co nadávají na poměry u nás a přitom si tu žijeme jako v bavlnce.


Crozz
13.10.2019 3 z 5

Zajímavý jo, čtivý až tak moc ne...

Verous
08.03.2013 5 z 5

Všem, co čtou knihy o válkách alespoň trochu rádi, bych tuto knihu rozhodně doporučila. Tanec na troskách by mohl být řazen na místo vedle deníku Anny Frankové. Kniha je velmi emotivní - mám dojem, že jsem v jednom místě skoro brečela. Fakt super knížka.

Alca007
12.12.2012 4 z 5

Hezká knížka, pro mě obtížně čtivá, místy nepoutavá.Každopádně za přečtení stojí. Vždy si říkám díky bohu, že u nás není válka.

paja1ajaja2
04.09.2012 3 z 5

Knihu jsem si nedopatřením koupila a nelituji.Přečetla jsem ji se zatajeným dechem.
Deník mladé studentky.Děs co v čečensku všichni zažívali.

Štítky knihy

Čečensko válečné deníky

Autorovy knížky

Milana Terloeva
čečenská, 1979
2007  79%Tanec na troskách

Kniha Tanec na troskách je v

Přečtených43x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených2x
Knihotéce48x
Chystám se číst28x
Chci si koupit3x