Skryté město

Skryté město https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/52127/bmid_skryte-mesto-mc4-52127.jpg 4 98 6

Tamuli série

< 3. díl

Čaroděj Zalasta přesvědčí tamulskou vládu, aby poslala pro pandionského rytíře, prince Sparhawka z Elenie, který jediný dokáže zabránit zkáze celé země. Sparhawk je však zároveň Anakha, nástroj Bhelliomu – drahokamu nekonečné síly, který se Zalasta snaží dostat do svých rukou už tři století... Třetí kniha trilogie.

Žánr:
Literatura světová , Romány , Fantasy

Vydáno: , Classic And
Originální název:

The Hidden City , 1994


více info...

Přidat komentář

ludek.n
20.09.2021 4 z 5

Tamulská sága vrcholí. Eddings znovu dokazuje, že závěrečný sprint k cílové čáře zvládá bravurně a s mistrovskou pompou zkušeného snovače příběhů. Chvíli jsem se sice obával, zda si neukrojil příliš velké sousto, zda nerozehrál svou partii příliš doširoka a teď nedokáže spojit do všech stran rozběhnuté linky, ale naštěstí tu rozdivočelou smečku dokázal zkrotit, byť ho podezírám, že si přitom neodřel jenom ramena, jako mladičký Talen protahující se oknem cyrgské věže do vězení královny Ehlany. Na jednu stranu je to dobře zvládnutá práce, protože se zde pořád něco děje a doslova se prodíráme množstvím dramatických epizod, na druhou stranu je těch jednotlivých sekvencí tolik, že nám nezbývá, než skákat jako postřelený zajíc od jedné ke druhé v zdánlivě nekonečné řadě. Někdy je to docela matoucí, zvláště když se přidá výměna tváří. Ale protože cíl je už od začátku jasně narýsovaný, nabízí tento přístup určitou dávku vzrušení, a to především v tom, zda se nám podaří bez úrazu dohopsat až k finální metě. Vnímavým čtenářům se současně s tím nabízejí úsměvné sazečské chyby: vehementní lpění na zdvojených L ve slovech jako patrolla nebo kontrollovat, či patvary typu chychotání nebo velvislanec, které už nezachrání ani používání slangu (s ústupem mistra Caaladora do pozadí už jen ojedinělého). Skryté město je každopádně důstojnou tečkou za dvěma sériemi s pandionským rytířem Sparhawkem a jeho přáteli. Takže sbohem a bezpečnou cestu domů…

Deia
27.07.2020 4 z 5

Táto séria sa mi páčila menej ako tá predchádzajúca a do čítania som sa musela často nútiť. Hlavne prvá časť je opäť plná putovania a presúvania sa z miesta na miesto. V prvej trilógii som s tým až taký problém nemala, ale tu mi to už celkom vadilo. Tiež mi knihy prišli málo napínavé a o osud postáv som sa väčšinou nemusela báť, keďže z tohto hľadiska mi to prišlo až príliš rozprávkové. Takisto som občas mala problém zorientovať sa vo veľkom množstve postáv. Na druhú stranu, opäť je tam mnoho vtipných, sarkastických dialógov, aj vďaka ktorým sa to číta dobre a strany utekajú. Neviem, možno keby som Tamuli čítala po Eléniu s väčším rozostupom (Elénium som čítala relatívne nedávno), tak by sa mi možno páčila viac, takto mi to prišlo príliš rovnaké. Iné autorove série si určite tiež prečítam, len to (radšej) nebude tak skoro.


bobo7592
16.11.2018 5 z 5

Série Tamuli navazuje na sérii Elenium. Slušně napsaná fantasy.

PaHa
01.02.2018 5 z 5

dokonalé zakončení série, výborný příběh

Terva
07.11.2015 5 z 5

Tak tady není co dodávat. Snad jen, že je velká škoda, že příběh končí. Rozhodně je to úžasné dobrodružství. Sparhawk je na konci tohoto příběhu a zda se někdy ještě někam podíváme, ví jen Bůh a Eddings. Já rozhodně této cesty nelituju a určitě si celou trilogii ještě přečtu. Malá ochutnávka: Bylo to velmi zvláštní....... Kniha je opět rozdělena do několika částí a ty nesou názvy - Prolog (již tradiční), dále Berit, Natayos, Cyrga a nutný Epilog. Mimochodem, kniha má jeden z nejlepších obrázků na obalu, který se mi kdy líbil.

Cristina
26.12.2011 4 z 5

Úžasná knížka z úžasné série... Eddings a jeho Sparhawk si mě omotali kolem prstu a já jsem si jistá, že se ke čtení této série opět brzy vrátím.. :)

Štítky knihy

hrdinská fantasy

Autorovy další knížky

David Eddings
americká, 1931 - 2009
2017  85%Elénium
1994  84%Diamantový trůn
1995  86%Strážci Západu
1995  86%Královna magie
2001  73%Smaragdová bohyně

Kniha Skryté město je v

Přečtených175x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených11x
Knihotéce131x
Chystám se číst18x
Chci si koupit8x