Královna věštců

Královna věštců https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/24124/bmid_kralovna-vestcu-nWa-24124.jpg 5 59 11

Tamir Veliká série

< 3. díl

Třetí kniha cyklu Tamir Veliká. Vyrostla v těle chlapce, teď však přichází čas, aby zaujala své právoplatné místo jako Královna věštců. Pod vládou krále – uchvatitele Skala trpěla hladomorem, nemocemi a invazemi. Nyní však přišel čas právoplatné dědičky, čas návratu k tradici královen válečnic. A konečně bude potvrzeno Světlonošovo proroctví: Dokud bude zemi chránit a vládnout dcera z královského rodu, Skala nebude podrobena. Mystický oheň spálil chlapecké tělo známé jako princ Tobin a odhalil princeznu Tamír, dívku na pokraji ženství a královnu, připravenou – po životě v přestrojení pod ochranou čarodějů a šamanů – žádat svůj trůn. Přijme ji však její lid, její vojsko – a přátelé, které musela podvést? A co hůř, zažehne její soupeř v nároku na trůn, Tobinův přítel, který se změnil v Tamířina nepřítele, v zuřivém boji o Skalu občanskou válku?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Fantasy

Vydáno: , Fantom Print
Originální název:

Oracle´s Queen , 2006


více info...

Přidat komentář

Nale
16.02.2024 5 z 5

Epické momenty, kruté boje, potoky krve, uvěřitelné postavy, tajemno - tahle série je prostě úžasná. Takto má vypadat pořádná fantasy a dnešní autorky by si z Lynn Flewelling měly vzít příklad!:)
Od první knihy vidíme proměnu chlapce v dívku, sledujeme pouto s Bratrem, vidíme zrození královny a to vše završeno finální bitvou o budoucnost království. A plus je rozhodně i horský lid. Dříve Lhel, tady Mahti. Osobně jsem si ho zamilovala, jeho kapitoly byly hrozně uklidňující při všem tom masakru.
Konec byl šokující, opravdu jsem ho nečekala tak... realistický? A právě tím u mě Tamír stoupla ještě výš. Tenhle svět mi bude upřímně chybět. Těžko můžu všechny své dojmy vyjádřit slovy.

luculi
04.08.2023 5 z 5

A je to tady, moje nenáviděné konce sérií. Dočetla jsem poslední díl a je to horší než prve, protože tentokrát vím, že už opravdu další příběhy nejsou. Přestože úvod série nebyl moc lákavý (strašně pomalý a nudný průběh), tak od druhého dílu se to dějově začalo rozjíždět lépe.

Samozřejmě ti, kteří četli Noční běžce, měli částečně spoiler. I samotná anotace hodně prozradí, přesto existuje tolik možných odboček a konců, kde to celé může skončit. Poslední knihu jsem četla jedním dechem, spousta věcí se konečně začala rychleji vyvíjet, některé zapeklitosti vysvětlovat a celé to působilo úplně jinak než z počátku. A samozřejmě šlo o velké finále. Jsem ráda, že jsem tento příběh neodsoudila jen kvůli výhradám, které jsem měla u Dítěte proroctví, byla by to škoda.

Lituji akorát toho, že autorka se i nadále tomuto světu nevěnuje, protože bych tam mohla zůstat navždy. Tolik možností, co by mohla ještě vymyslet, s těmi jejími sympatickými postavami. Vždycky u ní mám pocit, že dobro zvítězí, i když je potřeba i nějakých těch obětí. A i když se vyžívá v protahování děje, tak umí psát zajímavě a poutavě, pokud se tedy nenechá příliš unést. Jen ten závěr mohl být více dořešený, ne tak odbytý, po tom všem...


Luigi1
25.02.2022 5 z 5

Tak to byla samo sebou nejlepší četba.Vřele doporučuji.

chodícírohožka
12.08.2020 4 z 5

Docela pěkné zakončení trilogie. Ze začátku jsem se sice nedokázala moc soustředit, ale potom to bylo lepší, čtivější, zábavnější i vtipnější. Příběh dopadl, jak měl, jen konec mi přišel tak trochu odbytý, pouhé útržky, abychom věděli, jak kdo skončil - a epilog podle mě mohl být propracovanější, zajímavější - nebo (ideálně) nebýt vůbec. Celkově se mi však kniha - i celá trilogie - líbila.

denniys
13.04.2020 5 z 5

Skvělá série..bohužel mi závěrečný díl přišel nejslabší, ačkoliv tím neztrácí na kvalitě..strašně nevyužité jsou válečné části, bitvy autorka spíš jen shrne a rychle přeskočí, ačkoliv se na ně desítky stran chystala...nemohu ani říct, že by se vše uzavřelo, epilog mě skoro naštval a doslov ještě víc ( mám hledat návaznosti ve "Štěstí ve stínech", a to já četla už před lety a rereading neplánuju )....mrzí mě osud Bratra, Tamír se s ním důstojně nerozloučila, ačkoliv mu xkrát dlužila za život, ani se nedozvěděla, že on neublížil Kimu ( " zeptej se Arkoniela " )....špetička nějakého koření v tomto díle na závěr chyběla..

vladka16
04.05.2019 5 z 5

Dnes jsem dočetla tento poslední díl.Nenudila jsem se ,obdivuji schopnost psát takovéto příběhy,kde se postavy na čas stávají mími přáteli,nebo nepřáteli.Prožít dobrodružství,strasti i štěstí společně s nimi a pak se zachumlat do peřin a těšit se na pokračování.Moc se mi to líbilo.

nadenka13
15.03.2019

úžasná trilogie moc doporučuji

špulo
02.03.2019 5 z 5

Plný počet. Za celú trilógiu. Pretože viem, že sa k tomuto príbehu ešte raz niekedy vrátim. Pretože nám Lynn ukázala, že aj baby vedia napísať veľký epický príbeh bez zbytočnej limonády, s minimom vaty a s fajn hrdinami. A pretože ide o uzavretú trilógiu, ktorá už nenarastie do väčších rozmerov. ;-))

Zelený_Drak
25.02.2018 4 z 5

Tamír Veliká není žádná trilogie, ale jedna kniha ve třech svazcích. Podle toho k ní i přistupuji a hodnotím ji jako celek.

Zkraje mi trochu trvalo, než jsem se začetla. I proto, že anotace prozrazuje dost na to, aby úvod přestal být zajímavý. Pak už jsem ale u příběhu vydržela až do konce třetího svazku.

Postavy jsou propracované a s Tamír čtenář projde opravdu celé dětství a dospívání. Její vztah k sobě samé i vztahy s ostatními postavami jsou čtenáři velmi dobře přiblíženy. Mnoho "zbytečných" scén, které by jiní autoři seškrtali, napomáhá právě porozumění postavám, jejich motivacím, hodnotám a vzájemným vztahům, což mi v jiných knihách často chybí. Popis prostředí je na dnešní poměry také dosti zevrubný, ale já čtu i knihy z 19. století, takže...

Právě zpracování, vykreslení postav a prostředí, vlastně dává příběhu o Tamír přidanou hodnotu, protože když se podíváme na samotnou zápletku, jde o staré motivy. Uzurpátor na trůnu, který se chce udržet stůj co stůj. Zlý čaroděj versus dobrý čaroděj. Nevhodný následník. Šílenství v královské rodině. Pravá následnice, která se musí skrývat. Děvče, které se musí vydávat za chlapce. Věštba. Vůle bohů, která musí být naplněna... Zní to tuctově, ale není. Hlavně Bratr dodává nečekaný rozměr. Také postavy jako čarodějnice a šaman horského lidu činí svět skalských královen realističtějším a často mají pro sebe v knize krásné pasáže.

I překlad je dost kvalitní. Bohužel mi zážitek z překladu hodně pokazilo, jak je Ariani opakovaně uváděna jako nevlastní sestra Eria a později i někteří Kiho sourozenci jsou zmiňováni jako nevlastní. To je běžný přehmat a já pokaždé žasnu, že lidé vážně neumějí používat mozek dost na to, aby si odvodili, že když s někým máte společného i jen jednoho rodiče, tak jste pořád vlastní sourozenci. Už ta angličtina a její odlišování sister, half-sister a step-sister by překladatele měla trknout. Čeština odlišuje sourozence vlastní plnorodé, vlastní polorodé a nevlastní. A světe div se, Ariani je Eriova polorodá sestra. Dokonce se zrovna v tomto příběhu rozebírá, že královna má na rozdíl od krále vždy jistotu, že její následník nebo následnice je její. A stejně to překladatelku nijak nedonutilo k zamyšlení.

Hellrampage
22.01.2017 4 z 5

Královna věštců je vyvrcholením trilógie o Tamir Velikej, ktorá si právom zaslúži tento titul. Oproti dvom predchádzajúcim častiam je posledná časť značne lepšia a konečne sa vyvrcholia konflikty medzi Tamír a Korinom a uzavrie sa teda aj celá séria - koniec bol dojímavý (hlavne s Korinom), keďže sa čitateľ definitívne lúči so svojimi hrdinami, ktorých som videl hlavne v Tamír, Ki a Arkonielovi. Veľmi zaujímavá bola časť so šamanom horských ľudí Mahtim, ktorý čaroval pomocou oo´lu a oživila tak klasickú schému plnú klišé. Ničmenej som rád, že som úspešne dokončil putovanie s Tamír a môžem sa vrhnúť na nejaký iný kúsok. 90%

"Chvíli na sebe zírali, pak se Ki otočil a vyhřměl z pokoje, namlouvaje si, že je to strategický ústup."

Brianka
19.09.2015 5 z 5

Asi má nejoblíbenější kniha z celé trilogie, kde je mimo jiné přesvědčivě vykresleno, jak Tamír prožívá svou proměnu a jak se mění vztah mezi ní a Kim. Bavilo mě také číst o osudech Družiny...