Támar - žena za závojem

Támar - žena za závojem https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/154563/tamar-zena-za-zavojem-154563.jpg 5 35 9

První z pěti románů o biblických ženách, které řešily problémy, jimž čelíme i my v naší době. Ženy, které často žily na hraně, měly odvahu, riskovaly. A mnohdy jednaly nečekaně. Žijeme v těžké době plné problémů, kdy miliony lidí hledají odpovědi. Tyto ženy mohou být pro nás inspirací i v dnešním světě. Ukazují nám cestu.... celý text

Literatura světová Romány Náboženství
Vydáno: , Návrat domů
Originální název:

Unveiled


více info...

Přidat komentář

akinomV
22.03.2023 4 z 5

Pěkně podaný příběh Támar, četlo se to jedním dechem. Určitě mi to pomohlo si víc uvědomit, jak se v té době žilo, jaká byla pravidla a jak silná musela Támar být, aby to vše zvládla. Určitě se podívám i na další díly.

heliiinka
30.04.2022 5 z 5

Překvapivě dobrá kniha. Je velmi čtivá a biblický příběh podává tak, že ji nechcete odložit a obracíte stránku za stránkou. Určitě zkusím i zbytek série. Je inspirující, jaký měla Támar mindset, i když byl život nefér.


Lupeš
10.02.2022 4 z 5

Knihu jsem nejprve četl z pracovních důvodů, nakonec však i s chutí a nadšením. Autorka respektuje dobové reálie, v zásadě ani nepřekrucuje židovské jádro příběhu. Takhle si představuji fantazii nad biblí, najednou to není mrtvý text z dávné minulosti, ale tíživý příběh o naší lidské přirozenosti. // Pravda, přetížené téma diskriminace žen tu rezonuje na plné pecky a utrpení, jemuž je Támar vystavena od vlastního otce a bratří působí místy přehnaně. Ocitáme se však ve starověku a byť bychom odebrali polovinu současné hysterie na téma tehdejší mužské tvrdosti, stále jsme ve světě silně maskulijním a autorka má na tuto licenci právo. Jako farář tak knize paradoxně vyčítám především onen pramálo uvěřitelný příklon Támar k Bohu Hebrejů a z něj vycházející závěr. V této pasáži přestává autorka vyprávět a začíná kázat, zanícení a náboženská angažovanost se tu pak projevuje určitou křečí a zkratkovitostí. Veliká škoda, bez těchto pár posledních stránek se jedná o skvostné vyprávění. Roversová velmi pozorně odkrývá hluboký biblický příběh o vině, která dokáže člověka pronásledovat po celý život, či o rozbitých vztazích, jejichž ignorace rozbíjí vztahy další. Ale také o Bohu, na kterého se snažíme raději zapomenout. Ne vždy to ale jde.

veriszv
22.12.2020 5 z 5

Skvělá kniha, krásně zpracovaný příběh!

Marika Vanova
01.08.2017 4 z 5

Támar byla silná, odvážná a pokorná žena. Pěkně rozvinutý příběh o jedné biblické postavě.

TaLu
14.11.2016 4 z 5

Už jako malá holka, jsem milovala osudy lidí - jejich příběhy v Bibli. Přečetla jsem tuto útlou knížečku a říkala si, že si ten příběh pamatuji delší. Vyhledala jsem si ho a zjistila, že je to jeden odstavec ! Z toho je vlastně vidět, jak velká je dětská a nejen dětská fantazie, která za několika slovy vidí celkový obraz. Autorka zpracovala osud ženy, který je natolik silný, že zaujme, podle mne i ty, kteří běžně příběhy z Bible neznají. Ta forma - trochu jako literatura faktu je možná dána tím, že autorka cítí velký respekt k předloze a nechce tam přidávat moc svého, protože v jiných jejích knihách ta barevnost příběhů je více rozvinutá.

Janisska
21.01.2015 3 z 5

Krásný příběh, jen by to dle mého názoru chtělo jiného vypravěče.

Selendra
04.12.2014 5 z 5

Krásný příběh, v Bibli je toho jen maličko o Támar, takže se mi líbilo jak to paní Francine rozvedla :)

Hanka_Bohmova
02.05.2014 3 z 5

Kniha mi přišla dost školácky napsaná. Je to zajímavý způsob, jak obohatit četbu Písma, ale jako samostatná "krásná literatura" u mě neobstojí.