Tam za vodou

Tam za vodou https://www.databazeknih.cz/img/books/95_/95899/bmid_tam-za-vodou-bAv-95899.jpg 3 40 9

Autor vkládá děj na břeh Slapského jezera. Aktéři románu jsou pravidelní výletníci Slapské zátoky. Vytvoří si pohádkový svět s králem a královnou... Žijí tento svět ve Slapské zátoce o prázdninách. Doma v Praze zase prožívají svá denní traumata. Některým se změní svět natolik, že svou pohádku si přenesou domů.

Přidat komentář

ludek.n
19.12.2022 3 z 5

Nebyl by to snad ani Vladimír Páral, aby do své hry v zátoce velkého Slapského jezera, kde se pokojná hladina líbá s tichým nebem, nezapojil celou plejádu nejrůznější postaviček, obyčejných Pražanů s jejich každodenními traumaty, frustracemi a stresy. Stejně tak nezpochybnitelný je i jeho styl - nekonečné opakování celých sekvencí, jako bumerang se vracející scény a výjevy, detailní drobnokresba jednotlivých charakterů včetně jejich profesního zařazení, zběsilý kolotoč vzájemných vztahů, který se otáčí stále rychleji a rychleji a u něhož si nikdy nemůžete být jistí, kdo na konci skončí v které posteli. Tentokráte Vladimír Páral přihodil na misku vah i jakousi dětskou hravost a dovádivost, která ruku v ruce s typicky páralovským humorem vytváří podivuhodný amalgám ve své podstatě statického příběhu, jenž nicméně hýří a víří v oslepivém malsrömu, vysílaje panožky do všech světových stran. Můžete to milovat, nebo nenávidět, můžete se neskutečně bavit nebo zívat nudou, můžete nadávat nebo řičet nadšením… a dost možná se vám tohle všechno stane, než otočíte poslední stránku a s povzdechem knihu odložíte.

hanzmb
22.10.2020 3 z 5

Doby, kdy jsme ve čtvrtek stáli fronty na nového Párala, se naštěstí již nevrátí. Bohužel zjevně ani tehdejší autorova literární invence. Ústup ze slávy začal už v okamžiku přechodu na sci-fi témata. Tam zdaleka nebyl tak silný jako v prostředí chemiček a textilek. V této knize kupodivu začal jak v době své slávy, bohužel mu to dlouho nevydrželo a pasáž o absurdním společenství je už zase jen nudná smyšlenost. A korunu nasadí v závěru. Třebaže dříve se nebál svého hrdinu i nechat zemřít, tady to je jak z Harlequina.


lapagerie
28.12.2018 3 z 5

Je to typická Páralovka, to se nedá popřít. Ale oproti starším románům to prostě nemá "tu" šťávu...

SSTknihy
07.11.2018 3 z 5

Vlastně je tu všechno, na co jsme byli u Párala zvyklí – několik postav, mužů a žen, kteří se scházejí pravidelně o víkendech na Slapech, přivážejí si sem své tajnosti, touhy i sny, aby se v konfrontaci s ostatními ujistili o tom, že jejich život možná ještě není tak špatný nebo naopak, že už to vážně za moc nestojí. Jenomže to původní kouzlo Páralových vztahových propletenců už tu nějak nefunguje a přiznávám, že jsem se místy docela nudila.
Hvězdička navíc za oblíbeného spisovatele :-)

teddymu12
12.10.2018 5 z 5

Každý člověk se svým vlastním problémem, připlouvá do zátoky, kde si žije tak protipólně šťastný život až pohádkový. Život, který začal dětskou hrou. Vždyť i dospělí mají v sobě kus hravosti, která je snadno svede a dovede k vysněné spokojenosti.

haki34
11.11.2016 4 z 5

spletenec postav...které žijí svoji pohádku za vodou...a nebo až po návratu do reality ?? "magořina", ale já Párala ráda :)

Lili2
19.04.2016

Tato kniha je moje první "Páralovka" a tak jsem si ze začátku říkala, co všichni máte, vždyť je to dobrý, ovšem po první čtvrtině knihy musím s Vámi souhlasit - nic moc. Ty jejich boje a soupeření mně přijdou na dospělé lidi (lékařka, právník) trochu odchýlené od reálu a uvědomělý čtenář si musí klepat na čelo. Jsem v polovině a nevím, zda to vůbec někdy budu mít chuť dočíst. Pa

mautina7
01.02.2013 2 z 5

Od Párala jsem zatím četla jen Válku s mnohozvířetem a v porovnání s tím je tato kniha slabá. Děj je dost statický a stereotipní..

jprst
20.11.2011 2 z 5

Řemeslně dobře napsaný příběh v páralovském stylu, ale jinak bych ho zařadil někam do přízemí autorovy tvorby. Zatím co k většině jeho knih jsem se občas vrátil a vracím, tak tahle to rozhodně nebude.