Tam někde za duhou

Tam někde za duhou https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/149518/bmid_tam-nekde-za-duhou-nVj-149518.jpg 3 48 11

Během večeře v rodinném domě v Greenwichi odejde jeden z hostů nahoru do hostinského pokoje, zamkne se tam a odmítá vyjít ven. Majitelé nechtějí volat policii a snaží se ho dostat ven s pomocí jeho přátel a známých. Prostřednictvím jejich vzpomínek poznáváme osobnost tohoto zvláštního člověka. Dozvídáme se však něco i o těchto přátelích a známých a skrz ně si uvědomujeme i mnohé o stavu současného světa a o postavení člověka v něm.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Plus
Originální název:

There But For The , 2011


více info...

Přidat komentář

Greenfingers
21.11.2022 5 z 5

Ali Smith se opět prezentovala jako skvělá autorka. Kniha mě bavila od začátku až do konce. Na první pohled absurdní základní zápletku vyšperkovala příběhy lidí, kteří se v určitých okamžicích letmo setkávají s hlavní postavou románu.
Kniha je plná humoru, slovních hříček, odkazů na písničky lehčího žánru, ale také na Shakespeara či jiné klasiky. Současně odráží současnost s jejími negativními jevy, jako jsou maloměšťáctví, fóbie různého druhu či rasismus.

Taťka Hraboš
31.08.2018 5 z 5

Pro mě okouzlující kniha, jedna z nejlepších letos čtených. Zápletka je možná trochu uhozená, ale autorce posloužila hlavně k tomu, aby nechala rozehrát zajímavé party několika dalších skvělých hlavních postav. Kniha plná trefných postřehů o životě a světě kolem nás, nenásilně se dotýkající i takových problematických témat, jako je homosexualita, sexuální zneužívání, rasismus, vztah k moderním komunikačním prostředkům a obecně komunikace mezi lidmi či stáří a péče o staré lidi. A k tomu ten jemný styl plný slovních hříček, básniček, úryvků z písní. Vyžaduje pozorného čtenáře, ale bohatě se to vyplatí.


fis.rena
24.03.2018 1 z 5

Je to zvláštní kniha...tlačila jsem jí před sebou několik týdnů jak těžkou káru s nesmyslným nákladem. Několik zbytečných dějů,sáhodlouhé popisy. Jediné plus je popis Londýna,to bylo fajn. Za mě tedy ne-e.

zuzad
12.12.2017 odpad!

Byla jsem docela zvědavá na zdejší komentáře, protože já to po několika stranách vzdala... Asi nejsem dostatečně inteligentní,abych pochopila, co tím autor chtěl říct, jinak si to nedovedu vysvětlit. Pro mě ztráta času.

barbora5058
22.07.2016 2 z 5

Rozhodně zajímavý nápad, první kapitola na jedničku. Bohužel ostatní o ničem, sáhodlouhý popis večeře, kde se ztrácíme mezi postavami. Dílo je napsané retrospektivně, nezajímavě. Co se dozvídáme, je hodně historických faktů o Londýně, konkrétně o Greenwichi, což není špatné. Zvláštní kniha, nedoporučuji, ani víckrát nepřečtu.

Terrez93
13.05.2016 2 z 5

nezajímavá, děj se táhl, rozhodně si znovu nepřečtu

Podpovrchem
30.04.2016 4 z 5

Páni! Číst tuto knihu je bolehlav a přesto má svůj scénář, jako každá diskuse mezi lidmi. Při čtení se ocitáte v roli němého pozorovatele a přihlížíte rozhovorům v bizarní chvíli. Autorka mne dostala, cítila jsem vztek nad " stupidně" psaným, následovala vtipná pasáž a já se smála. Cítím dilema jak ohodnotit.

marasaj
13.03.2016 2 z 5

Zaujal mě nápad, se kterým autorka přišla. Zpočátku se seznamujeme s dějem, ale postupně hlavní myšlenka upadá a řeší se v ději několich dějů vedlejších, nepodstatných... Tím to u mě vyvolalo nuddné čtení, které skončilo tak, že jsem přeskakovala různé počty stránek, vždycky si kus přečetla, zjistila jsem, že o nic důležitého jsem nepřišla až jsem se dostala na konec, kde to zase začalo navazovat se začátkem. Jinak docela pěkné laděná obálka.

soukroma
21.12.2015 2 z 5

Na začátku jsem doufala, že z plácání bez ladu a skladu a občasných vtipných "hlášek" a jazykových hříček se něco pořádného vyklube. Nestalo se, a když po 100 stranách se navíc zcela změnili protagonisté i ztratil se původní děj, ztratila jsem se i já a s knihou se definitivně rozloučila.

senora
03.03.2015 5 z 5

Já jsem byla nadšená. Myšlenkové pochody jednotlivých postav, jazyk, všechno do sebe zapadalo.

Lost Soul
18.11.2014 4 z 5

Váhala jsem mezi třemi a čtyřmi hvězdičkami, nakonec jsem dala čtyři, protože mě nadchly poslední dvě části románu - události viděné očima desetileté nadprůměrně inteligentní holčičky Brooke a vzpomínky paní Youngové.
Jinak proud myšlenek jednotlivých postav byl někdy nezajímavý a nebylo snadné udržet pozornost. Miles - host, který se rozhodne zavřít v pokoji pro hosty - mi připadal divný a nesympatický. Je to experimentální literární dílko.

Štítky knihy

skotská literatura

Autorovy další knížky

Ali Smith
skotská, 1962
2013  63%Tam někde za duhou
2007  84%Hotel svět
2019  79%Jeseň
2005  73%Jiné povídky a jiné povídky
2019  83%Zima

Kniha Tam někde za duhou je v

Právě čtených2x
Přečtených58x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených4x
Knihotéce39x
Chystám se číst38x
Chci si koupit5x
dalších seznamech2x