Taktika a strategie v lásce

Taktika a strategie v lásce https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/43292/taktika-a-strategie-v-lasce-43292.jpg 4 29 3

I láska má svou taktiku a strategii, i v lásce jednáme podle pravidel. Naučme se s nimi pracovat ... Každý vztah má povahu hry. Ano, i láska má svou taktiku a strategii, i v lásce jednáme podle pravidel hry. A bez jejich znalosti se nám jen těžko povede vytvořit trvalý vztah. Někteří lidé se s vysokou inteligencí pro vztah rodí, znají a používají taktiku i strategii, jenom své chování nedovedou pojmenovat. A jsou lidé, kteří toho vědí velmi málo anebo nic, a pak ještě ti, kteří se nedovedou poučit ani několikrát opakovanou neblahou zkušeností. Kniha odhaluje taktiku těch osvícených, ukazuje jejich karty i případnou falešnou hru, dává návody, jak se falešné hře vyhnout a jak s ní skoncovat.... celý text

Přidat komentář

Kontryhelka
02.02.2022 5 z 5

Plzák je pojem a jeho knihy jsou vtipný, ze života a velký pomocník v partnerství. Nesmrtelný jsou jeho hlášky, který se nezapomenou.

yenda1
21.03.2017 5 z 5

"Každý z nás různě přijímá poučení. O poučení totiž především půjde. Vstávají mi hrůzou vlasy na hlavě, když slyším slovo rada. V této knize nedávám naprosto a zcela důsledně žádné rady a žádné návody. Ve věcech mezilidských vztahů nelze dávat rady, na nikoho se nelze v této oblasti lidského jednání spolehnout a na nikoho se nelze vymlouvat."

Plzák je vynikající. Poznáte to záhy. Po pár řádcích je jasné, že jeho myšlenky jsou hluboké, jazyk, kterým píše je prost všech klišé, dokonce má skvělé obraty a postřehy. Ze své praxe, z okolí, či ze svého vlastního života přihodí pár scén, na kterých živě a barvitě předvede ona trápení, která známe, poněvadž jsou s našimi osudy nerozlučně spjaty.

V dnešní šíleně přesexualizované době, kdy dobrý pich jest většinou nadhodnocován jako alfa a omega vztahu, je dobré číst o Erotickém démonu. Plzák o něm mluvil celý život. Dát své štěstí, svou spokojenost a budoucnost svého vztahu do rukou téhle mrše nestálé je do nebe volající debilita. Proč? Intenzita erotického požitku časem klesá. A co na to blbstvo veřejné? Klesl požitek, tak to znamená, že už se nemáme tolik rádi. Ach jo.....

Doporučuji vřele. Zjistíte třeba, že protiklady se nepřitahují, nýbrž doplňují. Do zblbnutí opakované společné zájmy partnerů či podobnost povah nejsou samospásné, vytváří dobré prostředí pro vztah, ale založit se to pouze na těchto věcech nedá. Důležitější je respekt, úcta a charakterové vlastnosti "hráčů". A co role smíchu ve vztahu? Ano čtete správně. Jen si vzpomeňte, "komu dovolujeme aby se s námi smál, komu dovolujeme, aby jednak nás rozesmál, jednak komu dovolujeme, aby byl námi rozesmát."


LordSnape
17.08.2012 4 z 5

I když první vydání této knihy pochází již z roku 1970, tak mohu říci, že neztratila nic na své aktuálnosti. Plzák zde předkládá dlouhodobý vztah jako "hru", kdy oba účastníci provádí každý své jednotlivé činy jako tahy při partii šachu. Občas se vloudí ona nechvalná postava "bankéře", který vlastně těží z prohry daného hráče, tudíž se dá pak říci, že neprofituje nikdo.. (Princip dostihů...) Docela mě překvapila obsáhlost tématu, kdy autor používá přirovnání jako "Programovaný hráč" či "Naivní hráč" a různé typy strategie jako Don Juan nebo Casanova. Neopomene též zmínit hrozbu tzv. Erotického démona a soucitu ve hře. Dále se objeví i dva druhy slepé uličky ve formě vztahu Debaklového a Kalamitního.. Knihu mohu doporučit laikům, kteří mají již za sebou některé Plzákovy publikace (lépe tomu porozumí) a podotýkám, že první polovina je vyloženě otravně seznamovací se základními principy a myšlenkami dané "hry".. Ta druhá je už přeci jen více čtivá a pro neodborníka daleko zajímavější a řekl bych i velmi poučná. Některé zvýrazněné věty v textu by se měly povinně připisovat na oddací listy!