Takových tisíc let

Takových tisíc let https://www.databazeknih.cz/img/books/91_/91684/takovych-tisic-let-91684.jpg 4 23 3

Čistou SF je novela Takových tisíc let, kterou měl Plůdek napsánu již od roku 1960, úryvek z ní vyšel v Literárním měsíčníku 1983 č. 1, ale nepodařilo se mu ji dlouhá léta uveřejnit pro její lehce kontroverzní obsah. Děj je posazen do alternativního světa, v němž vládne pevnou rukou fašistická diktatura. Lidé jsou (podobně jako v Konci civilizace od A. Huxleye) rozděleni do čtyř rasových kast, přičemž status plnohodnotného občana má jen nordický typ „A“, který nesmí plodit děti s žádným příslušníkem nižší kasty.... celý text

Žánr:
Novely , Literatura česká , Sci-fi

Vydáno: , Blok
více info...

Přidat komentář

Hledam94
18.11.2022 4 z 5

Kdyby povídka vyšla v roce 1960, stala by se nejspíš zjevením. Vždyť jaký skandál způsobili Zbabělci, vydaní o dva roky dříve.

I tak je kniha velmi čtivá a velmi originální. Jednu hvězdičku jsem musel strhnout za závěr, který se mi nezdál úplně pravděpodobný.

Jak píše komančéro, Alexej Pludek je ze dvou důvodů podezřelý autor. Je to tak - ale napsal i výborná díla, jako je toto.

komančéro
07.02.2020 4 z 5

Alexej Pludek je autor podezřelý hned ze dvou důvodů: coby komančéro (jímž byl) a coby nácek (jímž nejspíš nebyl). Už z toho je vidět, o jak zajímavou osobnost šlo: tak rozdílné (ač v zásadě shodné) výtky hned tak někdo neschytal. Takových tisíc let, novela z roku 1960, vydaná až v roce 1988, je samozřejmě proti-nacistická, ale zároveň způsobem, že každý naci fetišista z ní musí dostat orgasmus. A současně je skvěle napsaná - těžké se odtrhnout. Prostě kontroverze, jak má být. Nebo nemá? Berte, nebo nechte bejt.


madem
02.04.2018 4 z 5

Vynikající kniha pro milovníky fiktivních dějin.
Hitler vyhrál válku a mladý Willi Theim chce být příslušník rasy A.
Jenže si vzpomene, že zná i jiný jazyk než němčinu a že má i jinou minulost.