Takoví jsme byli

Takoví jsme byli https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/121791/bmid_takovi-jsme-byli-GfI-121791.jpg 3 23 8

Příběh tohoto románu se odehrává na konci 2. světové války a těsně po jejím skončení. Hlavní hrdinka Katie Moroskyová, studentka na univerzitě v New Yorku, patří ke skupince angažovaných mladých lidí nekompromisně bojujících za své ideály. Odvážná a vznětlivá Katie prožívá milostný vztah s Hubbellem Gardinerem, člověkem s ležérním přístupem k životu, představující její úplný protipól. Po skončení univerzity se oba přestěhují do slunné Kalifornie a z Hubbella se záhy stává úspěšný scénárista. Nablýskaná atmosféra filmového studia je vynikající živnou půdou pro různé intriky. Nevraživost mezi kolegy zesílí po ustanovení Výboru pro neamerickou činnost a šíří se dokonce udavačství. Román je známým také ve filmové verzi, a to díky hvězdnému obsazení hlavních rolí Barbrou Streisand a Robertem Redfordem. Vydal Slovenský spisovateľ pro Orbis pictus, ISBN 80-85240-63-7 (Orbis pictus) nebylo v knize uvedeno. Uvedeno bylo pouze ISBN nakl. Ssp.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Orbis pictus (ČR) , Slovenský spisovateľ
Originální název:

The Way We Were , 1972


více info...

Přidat komentář

Leona333
29.10.2022 4 z 5

Takoví jsme byli. Tak to si jistě říká každá generace na sklonku své doby... Přemýšlí, hodnotí, vzpomíná...
A každá generace své doby, nese sebou to své... Co se jí líbí, nelíbí, co jí drtí, čemu vzdoruje, nebo vášnivě tleská.
Tahle kniha je dle mého nadčasová. Poukazuje skrze hlavní postavy na naše lidské ideály, naivitu, slabosti a sny. Ty především. Protože ty jsou součástí každé, i té dnešní generace a po ní taktéž následující..., aby si i oni jednou mohli říci: "Takoví jsme byli..." ; )
Knížka k pobavení i zamyšlení.

lynxir
06.10.2020 1 z 5

Autor dosáhl největšího úspěchu jako divadelní režisér a scénárista, což je vidět i na této knize. Rychlé střídání dějů, míst, osob a časové skoky mohou fungovat u filmu, tady působí zmateně a chaoticky. Postavy jednají nelogicky, prostředí a společenské děje se zdají být opsány z novin. Film byl fajn, i když především díky hereckému obsazení. Kniha nestojí za moc.


Pavelpi
24.09.2019 4 z 5

Myslím,že komentář od BabaJaga11 je naprosto výstižný a nemám k němu co dodat

lucie2169
24.07.2019 1 z 5

Přestože je hollywoodský hon na čarodějnice v 50. letech i trvalý rádobyangažovaný postoj americké filmové smetánky tématem stále aktuálním, příště raději při výběru knihy přihlédnu i k jejím literárním kvalitám. Příběh mě nudil, hrdinové štvali a jediné, co mě pobavilo, byla skutečnost, že překladatel občas ztrácel orientaci a postavy si pletl :)

BabaJaga11
05.06.2019 4 z 5

Zpočátku jsem měla trochu problém se na knihu naladit. Připadalo mi, že film je mnohem lepší. Ale ve skutečnosti to tak není. Film je poněkud živelný, hlavně díky hlavní hrdince Katie – a kniha je na tom úplně stejně. Ovšem živelnost v knize je trochu obtížněji stravitelná. Hodně přímé řeči, hodně postav, rychlé střídání různých míst, kde se děj odehrává, občas posun v čase o něco zpět... trochu jsem se ztrácela a zase nacházela.

Kniha rozhodně za přečtení stojí. Na pozadí milostného vztahu dvou mladých lidí ke čtenáři probleskují události americké i světové historie a to, jak je prožívali obyčejní lidé i ti o něco výše postavení... Mnozí z nich bojují za své ideály a – alespoň si to myslí – za lepší svět.

Všechno je ovšem marné, když se člověk dostane do soukolí "boje s vnitřním nepřítelem". Je úplně jedno, jak demokraticky se snaží režim tvářit, všude se najdou lidé, kteří to nemají v hlavě úplně v pořádku, případně sledují své osobní cíle, a neváhají kvůli tomu ničit život ostatním. Stejně tak se všude najdou takoví, kteří udávají své přátele, jen aby získali nějaké výhody, anebo unikli vyhrožování.

HD-gwtw
05.07.2016 4 z 5

Podle mě výborná kniha (i dobrý film), bohužel mi dojem kazil hodně špatný překlad a spousta překlepů...

panjan
27.03.2013 2 z 5

Neskonalá impotentní nuda.

kika 13
24.01.2013 3 z 5

Děj se odehrává za 2 světové války.Čte se pěkně.

Štítky knihy

druhá světová válka (1939–1945) láska zfilmováno politika Hollywood idealismus univerzita

Autorovy knížky

Arthur Laurents
americká, 1917 - 2011
1993  63%Takoví jsme byli

Kniha Takoví jsme byli je v

Přečtených31x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených3x
Knihotéce30x
Chystám se číst9x
Chci si koupit1x