Takmer zabudnuté recepty

Takmer zabudnuté recepty https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/440082/takmer-zabudnute-receptyQD5o66-dOq-.jpg 5 16 7

Recepty, na ktoré sa oplatí nezabudnúť. Pečiete radi? Dáte si radi po dobrom obede niečo malé, sladké ku kávičke? Alebo máte vo svojom okolí niekoho blízkeho, kto rád pečie? Na trhu sa objavila nová kniha s názvom Takmer zabudnuté recepty. Pri jej listovaní sa vrátite späť do svojho detstva, spomeniete si na dobroty, ktoré piekla možno aj vaša babička. Pripomeniete si vôňu tradičných koláčov, budete sa v duchu zalizovať nad slávnostnými dezertami. Okrem 70 krásne nafotených tradičných receptov na sladké aj slané koláče, zákusky, pečivá či chlieb nájdete v knihe praktické tipy k pečeniu, zaujímavé pikošky k vybraným koláčom alebo krátke anekdoty.... celý text

Literatura slovenská Literatura naučná Kuchařky
Vydáno: , Michaela Smolová, Sisters Bakery
Originální název:

Takmer zabudnuté recepty , 2019


více info...

Přidat komentář

eva2521
07.01.2023

Knihu jsem dostala jako vánoční dárek a na první pohled jsem z ní byla nadšená. Musím vyzdvihnout grafické zpracování a fakt, že je rejstřík na začátku. Orientace v knize je díky tomu hračka.

Dnes jsem se ale dala do pečení prvního receptu - srnčího hřbetu a musím říct, že jsem trochu zklamaná. Korektor knihy by si zasloužil pohlavek. Ve výčtu ingrediencí některé položky chybí (vejce), a proto jsem musela odhadovat, kolik jich tam dát, kdyz se o nich postup na vypracování těsta začal zmiňovat. V postupu naopak chyběla informace o tom, kdy jednu z ingrediencí přidat... No jsem zvědavá, jak to dopadne :-)

Doufám, ze u ostatních receptů tyhle překlady nebudou.

Dámaskloboukem
22.06.2022 5 z 5

Mám první položku do svého seznamu vánočních přání. Tuto kuchařku bych chtěla vlastnit. Na měsíc jsem si v knihovně pujcila eknihu. Líbí se mi výběr receptů, dobre popsané postupy i krásná fotodokumentace. Z knížky sálají staré časy.
To mám rada.
Poprvé jsem zkusila “olíž prst”, u nás hned přejmenovány na “prstolíz” a všem moc chutnal.
Kdybych musela knize něco vytknout, tak by to byly kremrole a kremeš z kupovaneho listoveho těsta.

Autorka popisuje svou starou opotřebovanou kuchařku s velkým množstvím receptu po umastenych listeccich, kterou měla potřebu utridit a tak vznikla tato kniha.



Taky takovou mám. Je ručně psaná úhledným kudrlinkovym písmem, kterým u nás v rodině psala pouze moje kmotrenka.
Jak mi hned od dětství vysvětlili, kmotrenka je taková “nadteta”, která mě nesla ke křtu a tam slíbila, ze kdybych přišla o rodiče, tak mě vychová. To naplnovalo mou děťskou duši obrovskou životní jistotou, protože u sve kmotrenky bych se měla moc dobre. Jednou, když jsme se sestrou zlobily a mamka nas potrestala, tak jsme si sbalily dětské kufříky, ze proste jdeme bydlet k ní. Doma už nebudeme.
Bohužel/naštěstí jsme v té době neznaly cestu.
Vždycky u ní v kuchyni vonělo cukroví, dorty, trubičky nebo věnečky, které pekla do širého okolí.
Od malička jsme jí obě mohly pomáhat. Jen olizovat jsme nesměly, pokud to bylo pro cizí lidi.
Sestra si jednou vyvztekala, ze bude presyvat cukr. Když měla v mise víc než 2 kila, tak všechno vysypala v kuchyni na podlahu. Tehdy ji kmotrenka trosku plácla po zadku. Poprvé a naposledy. Pak si to až do smrti chudák vycitala.
Tato prostá paní v květované zastere, měla velkou úctu k životu a všemu co k němu patří.
Vždy měla čas nas laskavě vyslechnout. Nikdy nic nekritizovala a nikoho nepomlouvala. Vážila si dospělých, nás dětí, zvířat, rostlin, věcí, vzpomínek …
Když jsme obalovali řízky, tak ze všeho co zbylo se musel usmazit poslední rizek a přinést německému ovcakovi Maurině, aby jí nebylo líto, ze my máme a ona ne.

Tolikrát si vybavim ten milý obličej, když něco peču.
Ať už čerpám inspiraci z jejích starých receptu nebo z internetu. Co by mi asi poradila? Určitě by mě pochválila! Jak by muj výtvor pozorně ochutnavala..

Musí existovat nebe.
Ona v nej věřila. Má v něm radost, ze její červená ručně psaná kuchařka je tou mou nejoblíbenější.


TheMelorry
10.06.2022

Jak název napovídá, tato kniha obsahuje celou řadu zajímavých, znovu nalezených a oprášených receptů. Kromě zajímavých receptů musím vyzdvihnout nádhernou grafickou podobu knih.
Pokud člověka zajímají staré recepty našich babiček, zajímé se aspoň trochu o pečení a má rád kuchařky, je tohle jasná volba.

janyska13
31.12.2021 3 z 5

Krásná kuchařka starých receptů, precizně zpracované recepty a fotografie. Ale úplně nejkrásnější je podle mě po grafické stránce s jejími ilustracemi. Najdeme zde recepty z autorčiny rodinných pokladů: vánoční, slavnostní, recepty na víkend, chléb a pečivo, podzimní, sirupy, zavařeniny, nápoje, sušenky a drobné pečivo. Bohužel jsem zjistila, že to opět není kuchařka úplně pro mne a našla jsem pro ni lepší využití. Darovala jsem ji tetě k Vánocům, která se nad ní začala dojímat nad některými recepty...

Knižní střípky
10.11.2021 5 z 5

Autorka vybrala ze svých sešitů s recepty babiček ty nejlepší a chtěla, aby zůstaly zachovány nejen pro její dceru, ale i pro širší veřejnost. A díky tomu světlo světa spatřila tato úžasná kuchařka, která na nás dýchne našim dětstvím, vzpomínkami na dobroty, které nám pekly naše babičky. Hned úvodní kapitola vánočních receptů ve mně vzbudila totální nostalgii a nejinak tomu bylo i v dalších kapitolách, kde nám autorka představuje slavnostní a víkendové recepty, upečeme si s ní chleba a pečivo, podíváme se na typické podzimní záležitosti, na drobné mlsání zde máme kapitolu se sušenkami a nesmí chybět ani sirupy, zavařeniny a nápoje.
Máte-li doma milovníka pečení a našich starých poctivých receptů, tak by tato kniha mohla být tím pravým dárkem od Ježíška.

Knižní střípky
10.11.2021 5 z 5

Pro milovníky tohoto legendárního divadla je tato kniha v podstatě nutnost, takže máte-li ve svém okolí někoho takového, může to být přesně dárek pro něj. V této knize je zachyceno téměř 55 let působení divadelního souboru, který si svým nezaměnitelným humorem získal srdce mnoha diváků. Já s nimi vyrůstala od dětství a svou lásku k nim jsem předala i svým dětem a mnohé jejich hlášky jsou nedílnou součástí našeho rodinného života. Kniha je opravdu úžasná, je doplněna o spoustu obrazového materiálu a je na ní vidět, že autor Cimrmany miluje.

Jajiinka
15.10.2021 5 z 5

Hodnocení 5⭐/5⭐

Tato kniha je naprostý skvost! Obálka je vše říkající, a přitom je tak nádherná. Jednoduchá, nic extrémního a krásně použité spolu ladící barvy. Nádhera, navíc v pevné vazbě. To jsem zatím mluvila jen o přebalu, ale vnitřek knihy je ještě krásnější. Nejen, že kniha je výborně zpracovaná, gramáž papíru je vysoká, a to dělá knihu jedinečnou. Navíc každý recept má svou fotografii a pokud ty výrobky budou chutnat tak dobře jako vypadají na těch fotografiích, tak je musím udělat všechny!

Kniha má na začátku super rejstřík receptu, tudíž nemusíte složitě v knize listovat. Dělí se na sedm hlavních kapitol – Vánoční recepty; Slavnostní recepty; Recepty na víkend; Chléb a pečivo; Podzimní recepty; Sirupy, zavařeniny, nápoje a jiné; Sušenky a drobné pečivo.

U každého receptu najdete zajímavé tipy a rady, ala jak to dělávali naše babičky. Knihu receptu opravdu využiji a těším se až s její pomocí budu učit péct i svou dceru. Každopádně se letos těším na vánoční cukroví.

Klidně bych snesla i více receptu či tipu. Kniha je opravdu kouzelná, rozhodně doporučuji! Je to třeba krásný vánoční dárek. Ženám to udělá radost a muži si pochutnají… není to skvělé?

Štítky knihy

kuchařky pečení babička česká kuchyně babiččiny recepty

Autorovy další knížky

2019  91%Takmer zabudnuté recepty
2022  96%Téměř zapomenuté recepty 2

Kniha Takmer zabudnuté recepty je v

Přečtených19x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce34x
Chystám se číst17x
Chci si koupit13x
dalších seznamech1x