Tak nám zabili Ferdinanda

Tak nám zabili Ferdinanda https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/205865/bmid_tak-nam-zabili-ferdinanda-205865.jpg 3 11 5

Je neděle 28. 6. 1914. Zmatený řidič Leopold Lojka zastavuje vůz s Františkem Ferdinandem a jeho ženou. Zařazuje zpátečku a tím dává příležitost Gavrilu Principovi k útoku. Pro bezmocného Lojku se z tohoto okamžiku stává doživotní trauma. Novinář a bývalý balkánský zpravodaj Českého rozhlasu Martin Ježek odhaluje ve svých sedmi reportážích společně se serbistou Pavlem Trojanem pozadí českých stop v Bosně a Hercegovině zcela nezáměrně mířících k Sarajevskému atentátu. Úplně poprvé mají čtenáři možnost po sto letech skládat společně s autory mozaiku českých, bosenskohercegovských a rakousko-uherských příběhů, které se v určitých momentech prolínají do současné reality Bosny a Hercegoviny. Jak napovídá název závěrečné kapitoly - Procházka českým Sarajevem - kniha poslouží také jako unikátní průvodce po českých architektonických akcentech v bosenské metropoli.... celý text

Přidat komentář

Kakho-Oto
12.03.2020 3 z 5

Několik zajímavých postřehů k Bosně, zejména pak k jejímu hlavnímu městu Sarajevu. Z publikace se dozvíte informace nejen o atentátu z 28. 6. 1914, nýbrž mj. údaje o železnici (především úzkokolejné), stavbách a budovách navržených českými architekty, o různorodém vnímání nedávné historie bosenskými etniky apod.

Andyyy
20.04.2017 3 z 5

Pokud by kniha byla vydaná jako seznámení s českými stopami v Sarajevu, tak by to ještě bylo přijatelné. Ale název je velice zavádějící a s obsahem má pramálo společného. Náplní knihy je převážně autorův výlet do Srbska za českými jmény. Aby se nějakým způsobem došlo k Františku Ferdinandovi, jsou používány úryvky z knihy Vzpomínky na Bosnu od českého četníka Františka Valouška. Atentátu a Gavrilo Principovi je věnováno jen poměrně málo prostoru. Díky roku vydání mám trošku pocit, že název Tak nám zabili Ferdinanda byl použit jen proto, aby knihu udělal atraktivnější a prodávanější, když už vyšla v roce 100. výročí atentátu.

Nicméně informace o Češích a v Srbsku a jejich vlivu na tamní život za dob rakouské monarchie jsou zajímavé a poměrně i překvapivé (vzhledem k tomu, kolik Čechů tam žilo a pracovalo) a jsou podané jednoduchou a čtivou formou. Kdyby se knížka věnovala jen tomu a nesnažila se mermomocí naroubovat k sarajevskému atentátu, výsledek by byl pravděpodobně mnohem lepší.


woodward
17.08.2015 5 z 5

Je to drobnost, ale také potřebný doplněk ke všemu, co už o atentátu bylo napsáno.

Janamarie
11.08.2014 4 z 5

Skvěle napsaná kniha! Po delší době mě zase jedna kniha zaujala tak, že jsme doma o ní hovořili, citovali z ní a předčítali si zajímavé části. Kniha, která nutí přemýšlet! Historie se zde prolíná se současností, najdete zde cestopis, národopis, průmysl, umění, školství, stopy Čechů v minulosti Bosny a Hercegoviny. Je zde vyprávění, deník, fotografie i jiné dokumenty doby dávno minulé. Skvělá kniha!

Janamarie
08.08.2014 4 z 5

Skvělá kniha! Děkuji autorům:-)
Doporučuji. Je to více než historie!