Tajuplný ostrov

Tajuplný ostrov https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/142958/bmid_tajuplny-ostrov-q1f-142958.jpg 5 1485 193

Jedno z nestárnoucích děl slavného romanopisce, jenž v něm nejen vylíčil napínavé příhody pěti ztroskotanců na světu ztraceném ostrově v Tichém oceánu, ale vystavěl i pomník lidské solidaritě, vše přemáhající síle kolektivu a přátelství mezi lidmi. Předml. Setkání v Amiensu a vysvětl. naps. Zdeněk Valta. Edice Mimočítanková četba pro odb. učiliště a učňovské školy.... celý text

sajanka
sajanka
28.02.2024 5 z 5

Pro mě nejlepší kniha ze všech verneovek.

ULtraAktuar
ULtraAktuar
18.01.2024

Má nejoblíbenější verneovka. Dobrodružství, tajemno, poučování v únosné míře. Nostalgie, protože to byla první kniha od Verna. A vzpomínám na film/seriál s Omarem Sharifem v hlavní roli.


Renda-Pilny72
Renda-Pilny72
16.12.2023 4 z 5

Doporučuji

Filomena1961
Filomena1961
16.12.2023 5 z 5

Při předvánočním úklidu knihovny jsem mimo jiné knihy, oprášila můj vzácný poklad z dětství Tajuplný ostrov. Neodolala jsem a znovu jsem si prolistováním připomněla nejen děj, ale také atmosféru, když jsem knížku četla. Naprosto mě pohltila a zcela mě vtáhla do příběhu, takže jsem se stala jeho součástí. Byla to úchvatná kombinace dobrodružství, tajemství , přátelství a záhad, od které se nedalo odpoutat, vzpomínám si, že jsem knihu četla i ve skříni s baterkou, abych ji nemusela odkládat. Verneovky jsem jako dítě milovala a mám je ráda dodnes. I když už uplynulo pár let od mého dětství pro mě je stále skvělá a doporučuji.

Kozel
Kozel
18.11.2023 4 z 5

Mnohasetstránkové dobrodružství s názvem Tajuplný ostrov jsem chtěl poznat předně díky dalšímu setkání s kapitánem Nemo. A rovnou mohu úvodem konstatovat, že Jules Verne si mě dokonale povodil a Lincolnův ostrov si mě podmanil téměř jako samotného Pencroffa.

Předně, byl jsem vyveden z omylu, že Vernovy romány stojí samostatně vedle sebe. Není tomu tak, pročež jsem dostal důkaz o tom, jak úzce je Vernovo universum provázáno, přestože je zároveň tak široké. Jinými slovy, chtěl jsem kapitána Nemo a dostal jsem narážky narážky na kapitána Granta. Z čehož plyne, že dosud (v mých třicátých letech) tři přečtené romány s největší pravděpodobností nebudou jediné.

Zůstanu ještě u kapitána Nemo. To, co jsem od Verna dostal, dojalo mě. V době prvního vydání to muselo vyvolat veliké reakce. Mě by však nejvíce zajímaly pocity samotného Verna, když kapitoly v nichž je Nemo přítomen, psal.

Teď trochu jazykolamu - v rámci děje, v němž se toho zdánlivě mnoho neděje, děje se toho mnoho, ať už přímo nebo nepřímo. Jules Verne své čtenáře vrhnul na opuštěný ostrov a ukázal nejenom hlubokou a širokou vzdělanost vlastní, ale také vědomosti Cyruse Smitha i jeho soutrosečníků (to slovo jsem si teď vymyslel). Nejednou jsem se pozastavil nad tím, jak neschopný a nevzdělaný je průměrný člověk 21. století. Jakkoli se chlubíme znalostmi, moderní svět a jeho urbanismus nás okradl o vědomosti, dovednosti a schopnosti (nejenom) přežít. To je podle mého jedna ze silných stránek - mnoha stránek - Tajuplného ostrova. Jak spolupráce malé skupiny může přinést ohromné výsledky; ačkoli k té spolupráci je potřeba připočíst ještě dobrou vůli, trochu štěstí a hlavně svolení přírody.

A tak při pobytu na Lincolnově ostrově poznáme nejenom jeho přírodní bohatství, ale také nakoukneme pod pokličku nejednoho lidského řemesla. To bylo unikátní. Na prvním místě za mě vládla přírodní chemie, až jsem počal litovat, že jsem jí vždy tak pohrdal. Deus ex machina provázející celý čtyřletý pobyt na ostrově je dle mého názoru naprosto geniálním bonbonkem. A co je asi nejzajímavější? Že vyprávění této skupinky ukazuje i to, jak je nedostatek spolupráce bolestivým nedostatkem současnosti.

Je toho hodně, čím mě Tajuplný ostrov dostal. Žel pro dávku víc 767 stran to není kniha, k níž by se člověk jen tak brzo vracel. A to vzdor tomu, že jsem byl vyprávěním pohlcen natolik, že bych ji byl schopen přečíst snad i rychleji než nyní. Abych to déle neprotahoval, Tajuplný ostrov Julese Verna je robinsonádou pohlcující, ohromující, napínavou a v mnoha smyslech brilantní.

nikolet
nikolet
16.11.2023 5 z 5

Moje první Verneovka. Přečetla jsem ji, protože mě zajímalo, jaký je rozdíl mezi knihou a seriálem.

mila2411
mila2411
07.11.2023 5 z 5

Tuhle knížku jsem si někdy mezi 10. - 14. rokem dopřával každé prázdniny. Krásné vzpomínky!

janina66
janina66
05.09.2023 3 z 5

60-70%
Četla jsem poprvé. Zajímavé popisy krajiny ostrova. Vím, že je to scifi, ale vše měli, vše vyrobili, pekli chleba, atd.
Taková příjemná oddechovka.

m2056
m2056
03.09.2023 5 z 5

Klasika která vás nebude nudit.

Kopretina
Kopretina
27.08.2023 5 z 5

Četla jsem ji po večerech dětem čtyři měsíce. Je to zkouška trpělivosti. Dali jsme ji, zajímavé, ale dost nereálné, happyendu na závěr se smály, že tolik náhod, to se fakt mohlo stát!

TheRaven
TheRaven
05.08.2023 5 z 5

Zaslouženě jedna z nejslavnějších, ne-li vůbec nejslavnější verneovka. Nesmírně zromantizovaná a co do schopností trosečníků krajně nadnesená, přesto dokonalá robinzonáda, která je oslavou vědy a techniky a ukazuje schopnost odvážného lidského ducha postavit se nemilosrdná přírodě. V dětství jsem byl z Tajuplného ostrova naprosto unešený, ale po letech zůstal už jen onen blažený pocit a pár útržkovitých vzpomínek. Trochu jsem se bál, že to kouzlo novým čtením zničím, ale nestalo se. Vědeckotechnická část stále skvělá a příběh i po těch letech strhující. A když se chýlil k neúprosnému závěru, zažil jsem podobné mrazení jako tenkrát.

eliska4802
eliska4802
29.04.2023 5 z 5

Můj nejoblíběnější Vernův román, který ukazuje, že mozek a vědění mohou zvítězit nad drsností přírody a krutostí osudu.

LukasB.453
LukasB.453
13.04.2023 4 z 5

vlastně nejlepší ze všech verneovek. na gymnáziu jsme měli v prvním ročníku (88/89) podivuhodný předmět zvaný "základy odborné přípravy", primárně to bylo určeno pro holky, co se na střední škole nechají zbouchnout a ve studiu nepokračují, aby uměly aspoň něco použitelného pro praktický život pomocné síly v kanceláři nebo za šaltrem na poště. měli jsme na to paní učitelku Böhmovou, a ta na první hodině prohlásila, že vůbec nechápe, proč má učit takový předmět, když je chemikářka a neumí podvojné účetnictví, psát na stroji ani vařit kafe, a zadala nám tajuplný ostrov jako povinnou četbu a pak jsme probírali jednotlivé tradiční "kýblchemie", od koksování uhlí přes vysoké pece a vápenky a výrobu skla a výbušnin po vaření mýdla (vše tak, jak je v knize popsané technologiemi z hloubi 19. století). zpětně to bylo to nejužitečnější a nejhutnější co mi gymnázium dalo (následně jsem studoval technický a nikoli humanitní obor).

aktualizace:
ještě jsem si vzpomněl, že se mi do rukou kdysi dostalo takové napůl žertovné dílko, rozbor činnosti kolonistů z hlediska řízení a organizace prací, a v jeho rámci byl vypracován podrobný harmonogram veškeré práce odvedené kolonisty, a výsledný potřebný čas byl spočten na několik stovek let práce pěti až šesti mužů.

Len2očka
Len2očka
12.03.2023 5 z 5

Moje kdysi první přečtená autorova kniha,je to poklad,který si musím určitě znovu přečíst,ano,koukám na tebe,máš svoje místo v mé knihovně a lákáš mě.Vlastnim výtisk z roku 1969 za 49,-.

Scarefish
Scarefish
05.03.2023 5 z 5

Jedna z nejlepších knih mého dětství. Četla jsem ji několikrát a třeba se k ní ještě někdy vrátím. Jsem ráda, že jsem zažila ještě dětství, kdy byly verneovky populární, četly se, vydávaly i filmovaly.

AnnaDol
AnnaDol
27.02.2023 5 z 5

V dětství jsem viděla seriál a později četla knihu - celkem pětkrát, což je můj zdaleka největší rekord. Fascinovalo mě, jak pětice různorodých lidí na základě vědeckých znalostí, manuální zručnosti a znalosti přírody dokázala z ničeho vybudovat na ostrově v podstatě takovou malou civilizaci, která dokázala odolat nejhorším rozmarům počasí nebo i nájezdům pirátů.

nai.ivka
nai.ivka
25.02.2023 3 z 5

Škoda, že jsem tuto knihu nečetla jako dítě nebo dospívající, byla bych jí úplně unešená. Ale ačkoli mám ráda popisy, tak tady už toho na mě bylo moc, přeskakovala jsem. Myslím, že moje děti už by to nebyly ochotné číst. Dávám tři hvězdičky, i když si to kniha asi nezaslouží.

Nedflanders165
Nedflanders165
26.01.2023 5 z 5

Moje absolutně nejoblíbenější verneovka. Toto vydání dodnes mám. Ta kombinace dobrodružství, přátelství, statečnosti, vynalézavosti, ale i záhad a tajemství - to snad nikdy nikdo nepřekoná.

Mirek240
Mirek240
11.11.2022 5 z 5

Uzasne! Cetl jsem tuto skvelou knihu v jejim vydani z roku 1957 od nakladetlstvi SNDK a ja se od ni nemohl ani v mych 42 letech odtrhnout. Tak uzasny pribeh, pravda, nerealny, ale o to vic jsem zatouzil byt prave tam, na Lincolnove ostrove, abych podal pomocnou ruku k dilu pri objevovani vseho noveho. Jules Verne me doslova nutil cist dal a dal, abych zjistil kdo je ten tajemny pomocnik, abych se dovedel, jestli se trosecnici dostanou domu a jak to cele dopadne. No jiz jsem s panem Vernem stravil 80 dnu na ceste kolem sveta, urazil 20 000 mil pod morem a prozil 4 roky kdesi na tajuplnem ostrove, je cas podivat se do vysek a stravit 5 nedel v balonu :)

BlaV.
BlaV.
06.11.2022 5 z 5

Jedna z mých prvních přečtených "verneovek" - a mám na ni vzpomínku z dětství: měli jsme ji v třídní knihovně - ve 4. či 5. třídě jsem si ji půjčila a za necelé dva týdny vrátila. Paní učitelka se mě ptala, pro ji vracím, řekla jsem, že ji mám přečtenou - nevěřila mi, že bych tak rychle obsáhlou knihu přečetla a tak si mě z ní "vyzkoušela" a přesvědčila se, že jsem ji opravdu nelhala. Bohužel jen málo verneovek mám ve své knihovně, protože je měla půjčené z knihovny, nebo byly bratrovy.