Tajný život včel

Tajný život včel https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22588/bmid_tajny-zivot-vcel-8du-22588.jpg 5 90 16

Děj psychologického románu o složitém dívčím dospívání od americké autorky se odehrává v 60. letech 20. století v malém městě na americkém jihu. Hrdinka románu, čtrnáctiletá Lily, žije sama s otcem na broskvové farmě v Jižní Karolině a životem ji provázejí vzpomínky na dramatickou chvíli, kdy před deseti lety přišla o život její matka. Její citovou oporou je černošská hospodyně, která se dostane do vězení, když urazí tři vyhlášené rasisty z města. Dívka ji odvážně dostane z cely a obě se vydají do vzdáleného městečka, kde kdysi žila dívčina matka, aby Lily konečně zjistila pravdu o minulosti, která ji trápí. Dvojice se dostane k cíli své cesty, k domu tří černošských sester, živících se prodejem medu a u nich najdou dočasné útočiště. Lily se setkává s laskavostí a moudrostí, které nenašla u otce, a pomalu se odhodlává prozradit své tajemství, když dojde v životě sester k dramatickému obratu a dívka se při té příležitosti bezprostředně střetává s přežívajícími jižanskými rasovými předsudky. Její příběh, hledání matčiny minulosti, domova i sebeuvědomění končí nakročením do dospělosti za pomoci tří černých žen, které jí daly do života kromě lásky a jistoty i vědomí vlastní ceny.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Talpress
Originální název:

The Secret Life of Bees , 2002


více info...

Přidat komentář

spencer
03.10.2023 4 z 5

Tajný život včel se odehrává během 60. let v Jižní Karolíně. Přestože nám anotace napovídá, že hlavním tématem budou mezirasové vztahy, není tomu úplně tak. Důležitější roli totiž hraje otázka mateřské role. Hlavní hrdinka Lily ztratila svou matku v dětství za podivných okolností a její smrt ji stále pronásleduje. Autorka její trauma rozebírá a věnuje se mu z různých úhlů pohledu. V příběhu tak vystupují jak dobré matky, tak matky dělající chyby či ženy, které nikdy neměli zastávat tuto roli. Do téhle dějové linky se dá snadno vcítit a najít k ní pochopení.

Co se týče stylu psaní, ten je velmi specifický. Obsahuje hodně symbolismu a stejně jako v ději, v něm dostávají podstatnou úlohu včely. Ty nás doprovází v průběhu celého titulu a musím říct, že k nim po dočtení snadno získáte větší respekt. Alespoň v mém případě tomu tak bylo.

Knihu tedy můžu vřele doporučit. Myslím, že kromě výše zmiňovaného může nabídnout i poměrně věrohodný pohled na tehdejší dobu a lidské problémy. Čtenářům*čtenářkám určitě něco předá a co se mě týče, tak já se rozhodně poohlédnu po dalších titulech této autorky.

andrii24
14.09.2023

Vyléčí, meditativní krajinky, medové rezidentky z malinové chaloupky, co bodá člověka, kvůli člověku?


georginaa
27.07.2023 5 z 5

Každá doba má své, v 60.letech rasová nenávist k černochům se hodně podepsala na životech lidí. Čtrnáctiletá bílá Lily, která vyrůstá u nenávistného otce se rozhodne utéct a změnit svůj život. Se svojí černou chůvou se na cestě dostávají k růžovému domu, kde žijí tři barevné sestry. Pěstují tam včely a prodávají med. Nechají je tam žít a ukáží jim život plný lásky, pochopení a utajených strastí. Jak se vyrovnávat se životním osudem a naučit se něco nového, co změní pohled na život. Kniha vtáhne do děje a po shlédnutí filmu jsem byla mile překvapená.

maličkán
22.09.2022 4 z 5

Kniha mne příjemně překvapila, vůbec se mi do ní nechtělo, ležela mi několik let v knihovně. A nakonec takový poklad. Hned se též podívám na film, který je tu níže také vychvalován.

teacup
29.10.2020 3 z 5

Čteno v originále. Po víceméně velice slibné první polovině se příběh stočil jinam a kniha jakoby změnila žánr. K horšímu bohužel. V létě k vodě nicméně OK, mámě by se to určitě líbilo.

"Don't mess up your time to live."

maja2712
24.11.2019 5 z 5

Dozvíte se nejen podstatne informace o životě vcel ale také o víře, naději, lásce, smutku, o složitých lidských vztazích, o vnitřním světě dospívající dívky, o bolestech i vnitřních vítězstvích. Moudra kniha to je...

Rossel
08.11.2019 5 z 5

Tato kniha má v sobě speciální "něco", co se velice špatně postihuje, ale jakmile se s tím setkáte, tak to poznáte. Krásný příběh o osobní identitě a smíření. Už se těším na film.

MichelleS
16.11.2018 5 z 5

Některé knížky v sobě mají zvláštní kouzlo a tohle je jedna z nich. Dýchne na Vás vůně medu a letní horko a třeba v sobě stejně jako Lily najdete sílu a lásku.

pedroK
01.11.2018 5 z 5

Báječná, smutná kniha.

Kiisaki
21.04.2018 5 z 5

Jedna z nejkrásnějších knih, které jsem kdy četla. Příběh o ztrátě, výčitkách a bolesti, ale také o hledání, smíření a bezbřehé lásce.

ritz
25.09.2017 5 z 5

Moc pěkná knížka, překvapilo mě, jak dobře se četla. Zajímavý život černošské komunity i včelího království.

MOu598
13.09.2017 3 z 5

Četla jsem v říjnu 2006. Podle mých poznámek:
Citát:
"Příběhy se musí vyprávět, jinak zemřoz, a když zemřou, už si nevzpomeneme, kdo jsme a proč jsme tady."

cvaldik
06.08.2017 5 z 5

Srdeční záležitost, kdo nečetl nepochopí..

mala.katka
10.12.2016 5 z 5

Krásná knížka, vtáhne vás do doby a prostředí. Film velice doporučuji, povedl se.

vikaa
22.04.2016 4 z 5

Knížku jsem dlouho sháněla, film patří mezi mé nejoblíbenější a viděla jsem ho už asi 3x. Filmový scénář se poměrně přesně drží knižní předlohy, neubránila jsem se tedy tomu, abych neviděla v Lili Dakotu Fanning a v August Queen Latifah. Nicméně zážitek z četby mi to nijak nepokazilo. Jedná se o román pro ženy v tom nejlepším slova smyslu. Určitě se ke knize někdy zase vrátím.
Čtyři a půl z pěti hvězd.

eLeR
26.02.2014 5 z 5

Naozaj pekná kniha, písaná príjemným štýlom. A aj film bol pekný.