Tajný život hub

Tajný život hub https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/385023/bmid_tajny-zivot-hub-XhW-385023.jpeg 4 17 8

Nejsou to ani rostliny, ani živočichové, a žijí většinou vskrytu. A přesto by bez hub naše lesy, naše klima a snad ani život, jak jej dnes známe, neexistovaly. Jsou vládkyněmi světa plného superlativů, nad nimiž se tají dech, zarážejících skutečností, překvapivých partnerství a nevyřešených hádanek. Vydejte se na výpravu do tohoto tajuplného světa. Nečekejte však žádný atlas hub či návod na přípravu těchto – někdy chutných, někdy zákeřných – lahůdek z lesů a luhů. Pojďte žasnout nad neznámým vesmírem a jeho fascinujícími souvislostmi. Setkáte se s aristokraty i vychytralými podvodníky, se vstřícnými komunikátory a čaroději schopnými zázračné proměny. Především se dozvíte o souvislostech života, o světě plném symbióz, partnerství a služby životu. Nechte se okouzlit. ROBERT HOFRICHTER je rakouský zoolog, biolog, ochránce přírody, novinář a fotograf přírody. Je autorem četných prací a napsal mezinárodně úspěšný klíč k určování hub. Fascinující svět v podzemí jej zajímá od dětství a tento zájem ho neopouští ani po padesáti letech.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Příroda, zvířata , Přírodní vědy

Vydáno: , CPress
Originální název:

Das geheimnisvolle Leben der Pilze , 2017


více info...

Přidat komentář

Jelitovna
22.09.2022 4 z 5

Celou dobu mi asi kvůli krátkým větám připadalo, že je knížka určena odrostlejším dětem. V závěru se ukázalo, že autor pro studenty dělá přednášky. Takže kdyby si chtěl někdo udělat zajímavý referátek do biologie, může po knize sáhnout.
Na druhou stranu, když psal, že za pomoci hlenky vytvořili model britské železniční sítě, nedovedla jsem si představit vůbec nic. Jak se tvoří model za pomoci hlenky?
Navzdory výhradám pro mě bylo v knize zajímavostí dost.

kaffa
25.06.2021 4 z 5

hezké povídání o houbičkách včetně novinek z vědeckého světa, jen úvod byl trochu neuspořádaný, zmatečný.... houbologie skýtá ještě velký potenciál, ať už se jedná o ekologii, zdravotnictví, průmysl a podobně....

ocenila bych více fotek (některé hříbečky sem si vyhledala na netu, abych je viděla, doporučuju proto číst knihu "online") a taky mi přišly kapitoly nevyvážené - někde až moc odborné, z jiných zase čišelo houbařské nadšení a věda šla skoro stranou.... prostě tomu něco chybělo do pověstné 5. hvězdy, asi sem měla příliš velká očekávání :-)


hu_87
28.12.2020 5 z 5

(SPOILER) Přesně tyhle typy knížek miluju: populárně-naučné publikace, ve kterých se dozvíte hodně zajímavostí. K tomu popsáno srozumitelně, bez zbytečných žvástů okolo.
Některé kapitoly byly více zajímavé, některé o něco méně - přesto by tahle knížka měla být v rukou každého začátečníka, který se s houbami teprve seznamuje.

Jako nevýhodu vnímám to, že témata, kterými se autor zaobírá, jsou místy chaotická a podle mého by měly být zastoupeny např. v úvodních kapitolách.

Malé upozornění: pro někoho, kdo se zajímá o biologii jako takovou, a během toho se na chvilku zastavil u hub, to nebude nic extra světoborného a nečekejte kapitoly nabité extra zajímavými informacemi, se kterými se budete chtít podělit. Kniha je spíš určena pro někoho, kdo do světa hub příilš nezabrousil a chce si takto oživit své dosavadní znalosti. Ale samozřejmě, že sem tam nějaká zajímavost bude (třeba taková obří Václavka z Oregonu, která předčí i sekvojovec).

joachim36
04.01.2020 5 z 5

Pokud se v houbách ještě tak nevyznáte, vezměte si tuto knihu společně s atlasem a pusťte se do zajímavého čtení. Odnesete si tak několik zajímavých postřehů, které se Vám později v lese budou určitě hodit.

DragonflyT
09.07.2019 4 z 5

Kniha plná zajímavých faktů z mnoha lidem neznámého světa hub. Je smutné, že zeptáte-li se někoho, co je to houba, tak vám odpoví, že je to divná kytka. Povědomí o této skupině organismů je velmi malé a tato kniha, ač je nabitá informacemi, tak zdaleka nestačí na seznámení s celým tajemným světem hub. Některá témata jsou zde jen lehce nakousnuté a nedokončené, škoda.

MatejSmehyl
28.06.2019 4 z 5

Pro začínající houbaře (jako jsem já) docela dobrá knížka. V této publikaci se spíše dozvíte základní informace o mykologii a houbách a také pár zajímavostí, takže nečekejte žádnou vědecké mykologické veledílo:-)

Michal_
26.12.2018 2 z 5

Pro lidi s nejen základními znalostmi biologie asi dosti povrchní. Téma je vždy nakousnuto a vyšumí bez bližších detailů a souvislostí. Kniha mohla obsahovat řadu dalších a zajímavěji komentovaných detailů ze světa hub, naopak jiné komentáře a spekulace mohl autor vynechat.
Ale i tak stojí za přečtení, nebo alespoň za prolistování.

iceVS
27.10.2018 5 z 5

Fascinující vyprávění o tom, co je nám povětšinou skryto. Vřele doporučuji.

Štítky knihy

houby

Autorovy další knížky

Robert Hofrichter
rakouská, 1957
2018  82%Tajný život hub
2018  100%Z Prešporku do Soľnohradu

Kniha Tajný život hub je v

Právě čtených4x
Přečtených21x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce33x
Chystám se číst28x
Chci si koupit3x