Tajný deník

Tajný deník https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/19600/bmid_tajny-denik-ep8-19600.jpg 4 92 17

Historie může být napínavým příběhem plným romantiky i utrpení. Můžeme ji brát jako bernou minci, anebo ji různě interpretovat… Jsou autoři, kteří nechápou dějiny jako něco neměnného a daného, ale spíš jako prapodivnou, ošemetnou věc plnou omylů a přehmatů. Sebastian Barry zachytil v Tajném deníku bezmála celé 20. století. Román je strukturován jako deníky dvou pisatelů: psychiatra Williama Grena, který pracuje v léčebně pro duševně nemocné, a Roseanne McNultyové, pacientky, o které se pořádně ani neví, kolik jí je… Možná 90, možná už 100, podle záznamů je jisté jen to, že strávila v ústavech víc než 60 let. Roseanne se snaží v deníku vylíčit vlastní verzi svého nešťastného života – když byla mladá, byl její otec zabit a matka se zbláznila. Stačilo málo: nařknout ji z cizoložství, nymfomanie, udělat z ní blázna a zbavit se jí jednou provždy. Psychiatr je přesvědčen o tom, že žena blázen není a ani nikdy nebyla, a chce o jejím životě zjistit co nejvíc. Čím hlouběji se v knize noříme do jejich nitra, tím víc nás překvapuje, co všechno mají společné. Na osudech obou postav spisovatel ukázal, jak traumatické mohou být vzpomínky. Jejich příběh je nejen osobní tragédií dvou lidí, ale především metaforou Irska 20. století. I to je poznamenáno konzervativismem, netolerancí, nesnášenlivostí a agresivitou, i to se dodnes pokouší na některé události raději zapomenout. Dějiny, stejně jako lidská paměť, jsou plné nenaplněných snů, zoufalství, zklamání a proher. Román byl nominován do nejužšího výběru na Man Bookerovu cenu. V roce 2009 získal Sebastian Barry ocenění Costa Book Awards za nejlepší knihu roku.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

The Secret Scripture , 2008


více info...

Přidat komentář

Vlašule
06.10.2022 3 z 5

(SPOILER) Musím říct, že mi tato kniha dala zabrat. Je to zajímavý příběh s koncem z červené knihovny, ale styl psaní mě namáhal a často jsem se musela do čtení nutit. Možná, že jsem předtím četla fakt pecky, nevím.

petrarka72
22.01.2021 4 z 5

V roce následujícím po popravě Saddáma Husajna má být zlikvidován jistý irský ústav pro choromyslné - a tak William Grene, lékař vyrovnávající se se ztrátou manželky, musí znovu posoudit důvodnost umístění pacientky Roseanne McNultyové, jež tam strávila posledních šedesát let, a rozhodnout, zdali má být propuštěna nebo přemístěna do nově postaveného zařízení... Silný příběh o silné ženě, jež přišla o manžela a relativně klidný život kvůli jistému katolickému grázlovi, příběh, v němž řve moře a narážejí na sebe malé lidské osudy s katastrofami irského dvacátého století, je seskládaný z materiálů různé kvality a důvěryhodnosti; z Roseannina tajného deníku, zápisků a pátrání Grena a dalších útržků. Vypovídá o lidské paměti a ve vášnivosti si nezadá s Větrnou Hůrkou; některé obrazy si budu hodně dlouho pamatovat (hořící krysa, peří a kladiva, vysílená žena vystrčená "manželem" do bouře na silnici...). Užila jsem si. Včetně onoho za vlasy přitaženého závěru...


katasokolov
27.09.2020 4 z 5

Odeonka, která popisuje deníkovou formou osudy dvou lidí, kteréžto se nakonec protnou v překvapivém a dojemném finále celé knihy! Děj se odehrává v Irsku 20. století, přičemž obě hlavní postavy žijí a balancují na pozadí náboženských a politických událostí a změn ... v knize je krásně vidět, jak si některé vzpomínky a minulost sami v sobě upravujeme, aby pro nás byly nějakým způsobem stravitelnější ! Irské dějiny 20. století byly opravdu mnohdy krutou etapou, která poznamenala mnoho lidských životů, tak jak to můžeme vidět i v tomto příběhu ! Román byl po právu oceněn na Costa Book Awards za nejlepší knihu roku 2009! Jednu dobu jsem byla Irskem hodně “posedlá” a našla jsem si film Padlé ženy, který taky můžu jenom doporučit ...

Clair16
14.07.2020 3 z 5

"Svět je doopravdy krásný, a kdybychom mohli být jinými bytostmi než lidmi, mohli bychom být doopravdy šťastni," prohlašuje hlavní hrdinka knihy, stoletá Roseanne, v první kapitole, v níž vzpomíná na své rodiče. Celý úvod slibuje silný příběh, orámovaný navíc irskou historií.
Přesto mě při čtení provázela řada výhrad. Předně, druhý vypravěč, psychiatr kliniky, v níž je Roseanne hospitalizovaná, je poněkud těžce uvěřitelnou postavou. Nejen, že jeho výrazové prostředky ani styl se od pacientky nijak neliší (ještě, že autor vždy uvádí v nadpisu, kdo je zrovna pisatelem), ale na odborníka, který v daném zařízení působí dlouhá desetiletí, je až nepravděpodobně odtržený od reality. Pacienty si vybavuje popaměti a absence záznamů o nich ho neruší; pokud se někdo ztratí nebo je obviněn z násilí, jen přihlíží a záležitost stručně komentuje. Obecně působí jako blouznivec, který by, kdyby se přece jen odhodlal k nějaké akci, mohl bez váhání sám sebe ve vlastním ústavu internovat. Zápisky staré paní jsou dějově mnohem zajímavější, ovšem samotné dějiny jsou z nich obtížně čitelné.
V poslední čtvrtině vzpomínky gradují, aby je vzápětí vystřídal neuvěřitelný závěr, v němž se mění osobnost lékaře i dosavadní způsob vyprávění. Pokud jde o rozuzlení událostí z minulosti Roseanne, chybí už jen pověstná kakaová skvrna mexického dolaru na předloktí. To bych autorovi odpustila, všichni potřebujeme naději a závěr téhle knížky obzvlášť, ale je tam navzdory "vyřešení" tolik logických nesmyslů, že nevím, co si myslet.
Chtěla bych dát 3 hvězdičky za to, že se Sebastian Berry, pokud si z nás tedy jen bez skrupulí neutahuje, zřejmě nesmírně snažil. Ale mimo záznam radím: máte-li málo času a chcete ho věnovat kvalitní četbě, nedejte na nominaci na Man Bookerovu cenu a sáhněte po něčem jiném.

jiri77
22.09.2018 4 z 5

Krásná ukázka jak se dá dívat na historii a nebo ji měnit ,nebo prostě ji známe jen z jednoho zdroje a nemůžeme si na ní udělat jiný pohled. Autor nám jasně ukazuje ,jak je historie Irska bolavá věc pro místní obyvatele ,a předkládá nám to pomocí příběhu Roseanne a doktora Greena.

snimcibdim
23.11.2017 5 z 5

Tajný deník lze nahlížet několika způsoby.
Jednak jako pohnutý životní příběh. Jako takový není zrovna neoriginálnější ani nejrozpracovanější, jaký lze v literatuře najít, i když je vyprávěný zajímavým způsobem, skládaný z různých zdrojů, z nichž ani jeden není zcela věrohodný. Pokud ho budeme vnímat jen jako románovou story, může se konec jevit poněkud kýčovitým.
Jenže o ten příběh vlastně nejde, je to jen jakási alegorie zrcadlící pohnutou historii Irska - a v obecnějším měřítku lze dílo chápat jako obecné zamyšlení nad schopností vnímat a reflektovat vlastní historii - ať už osobní nebo národní.
A v tomto mi Barry přijde nesmírně aktuální i pro nás, přestože např. s občanskou válkou nebo katolickou bigotností náš národ zkušenost nemá. Ale i my vlastní historii zapomínáme - nechceme si pamatovat - pozměňujeme - a to i tu novodobou.
Pokud Tajný deník nahlédnu z této perspektivy, dává mi konec románu smysl. Vše se uzavírá do kruhu. Vypadá to jako happyend, ale vlastně si jen podala přítomnost ruku s minulostí (metaforicky i doslova), pokusila se porozumět si a odpustit si - přičemž nemá další přímé dědice. Nespadli jsme z Marsu, jsme potomky lidí, kteří utvářeli krvavé 20.století a byť se od toho můžeme jeden každý chtít distancovat, že to není naše vina a že naší rodiny se to netýká - je to přeci jen naše nechtěné a mnohdy i nevědomé dědictví a podle Barryho bychom se k tomu měli postavit čelem. My máme v tomto na vybranou - na rozdíl od doktora Grena. Nežijeme v bezproblémovém světě - šílenství nezmizelo, jen se přemístilo do modernějších budov - je na nás, kdo a proč v nich skončí a jak s ním bude nakládáno.
Vnímám-li závěr románu ne doslovně, ale v jakési symbolické rovině, neumím si představit lepší.

EvaEma
23.07.2017 5 z 5

Krásně napsáno. Možná jsem jen zápisky Roseanne četla radši, byly nějak více věrohodné. Zápisky doktora mi místy přišly plytké. Závěr byl pro mě překvapující. A tak mám po dočtení chuť číst knihu znovu od začátku.

Vierka_kikanika
25.05.2017 4 z 5

Výborná kniha. Znepokojivá, temná až desivá. O to desivejšia, že autor sa inšpiroval skutočnými udalosťami. Život hlavnej hrdinky Roseanne ako skladačka, ktorú čitateľ skladá po častiach z jej denníkových zápisov, zo zápisov lekára dr. Greena či oficiálnej správy otca Gaunta, pričom ani jeden zo zápisov nie je stopercentne autentický, ba často si odporujú alebo sa úplne vylučujú. Ide o akúsi paralelu s dejinami Írska, resp. s dejinami všeobecne, ktoré nikdy nemožno zaznamenať úplne pravdivo (čo autora, ako sám priznáva, nesmierne fascinuje).
Oceňujem spôsob, akým Barry príbeh Roseanne a paralelne príbeh jej lekára rozvíja, udržiava čitateľa v napätí, občas ho akoby úmyselne zavádza či mätie, aby napokon obidva príbehy spojil do jedného. Tu dokážem však pochopiť aj pripomienky kritikov, ktorí autori vytýkali príliš prvoplánový koniec, ktorý je sladký a akoby sa do ani príbehu tohto typu nehodil. Na druhej strane tento záver však možno v duchu barryovskej filozofie chápať ako nádej, svetlo na konci tunela, svetlé vyhliadky do budúcnosti...

Karcoolka2210
18.07.2015 5 z 5

Už si presne nepamätám ako som sa o nej dozvedela, ale napísala som si ju na zoznam kníh, ktoré chcem prečítať a keď som ju našla v knižnici, tak som si ju hneď vzala. Príbeh Roseanne bol srdcervúci, dojímavý, plný nespravodlivosti, a mnohokrát som mala chuť nakopať niektoré postavy do zadku, za to ako sa k nej správali. Je to príbeh aj mnohých prekvapení a určite sa oplatí túto knihu prečítať. Autor zakomponoval do príbehu aj politické a náboženské problémy Írska, ktoré hrajú dôležitú úlohu v živote Roseanne a jej rodiny. Ozaj veľmi zaujímavá kniha. AJ

sandokan46
07.04.2015 4 z 5

Vždycky mě takové příběhy nadchnou... Možná tím, jak lidé dokážou v sobě ukrýt tolik trápení a bolesti z minulosti, stejně tak Roseanne. Skvělé čtení

Viaby
15.08.2014 5 z 5

Znepokojujúce, smutné, bravúrne zvolené slová. Kruté dejiny Írska, famózne napísaná postava Roseanne, pre ktorú bol život očistcom a Dr. Gren, psychiater, ktorý vie aktívne počúvať, ale nevidel to, čo čitateľ pochopil už v polovici knihy... Po prečítaní príbeh ešte dlho rezonuje, pretože si uvedomíte, že existujú pocity, ktoré sa nedajú vyjadriť slovom, pre ktoré nie je miesto v našich myšlienkach. Pocity, ktoré, bohužiaľ, sú. Nepopierateľný talent autora vystrelil tento knižný titul do mojej súkromnej TOP10 skvelých kníh.

ajsrům
07.04.2014 4 z 5

Skvěle napsaná i když temná a znepokojující kniha. Příběh hledání pravdy v dějinách Irska plných krutosti. Za závěr knihy byl autor hodně kritizován, myslím že neprávem, alespoň nějaké světlo na konci tunelu.

Basti06
17.03.2014 4 z 5

chvilemi temer mysticka kniha mapujici (jaksi mimodek) vyvoj Irska za poslednich sto let... a to tam, ze se nam nektere realie dnes zdaji neuveritelne. knizka je chytra a ma dobry vypravecsky jazyk. neni to detailni liceni, linearni a doslovne, toho, co se stalo. nevysvetluje vse, nechava mnohe na ctenari a zanechava hluboky dojem.

miuk
13.10.2013 2 z 5

Zvláštní příběh, nevím, co si má o knize myslet, padla na mě po čtení docela melancholie...

evasamankova
24.05.2013 3 z 5

Tajný deník určitě patří do té skupiny knih, o kterých musíte po přečtení ještě nějaký čas přemýšlet. Příběh se mi velmi líbil. Deník staré ženy, který táhne po celou dobu knihu a zápisky psychiatra, které ze začátku spíše zdržují děj. Později se oba rozcházejí, aby se na konci naopak vzájemně prolnuly a hlavními se staly zápisky doktora. Velmi zajímavá je hlavní myšlenka knihy - jsou vzpomínky vždy tím, čím se zdají být?.... Hodnotím však pouze 3* a to proto, že mi vůbec nesedl autorův vypravěčský styl. Vadilo mi, že stěžejní dějové momenty neustále utápěl v okolním patosu. V popisu krajiny, krátkých filozofických úvahách, vzdělávacích odstavcích.... Neustále kličkoval, odváděl děj jinam. Občas důležité momenty ani pořádně nepopsal, nevysvětlil, takže čtenář musí stále domýšlet.
Proto první polovina knihy byla pro mě vcelku utrpení a málem jsem to i vzdala a knihu nedočetla. Poslední třetina kniha zase naopak nabrala vysoké tempo. Vcelku nevyvážené. Hodně depresivní Irsko.

bookcase
26.06.2012 5 z 5

Přečteno jedním dechem. Tajuplné, smutné, čarovné...stejně jako Irsko.

Márinka
30.11.-0001 5 z 5

Irsko nejsou jen zelené pahorky a zlatá whisky. Ponuré dějiny tohoto ostrovního státu měly vliv i na tragické osudy obyčejných lidí. Není to veselé čtení, ale literární cenu Costa Book Awards si právem zaslouží. I pro ten, porotou sice vytýkaný, melodramatický ale naprosto románový konec.

Štítky knihy

psychiatrické léčebny 20. století Irsko

Autorovy knížky

Sebastian Barry
irská, 1955
2009  78%Tajný deník

Kniha Tajný deník je v

Právě čtených3x
Přečtených116x
Čtenářské výzvě10x
Doporučených8x
Knihotéce102x
Chystám se číst70x
Chci si koupit5x
dalších seznamech1x