Tajný agent

Tajný agent https://www.databazeknih.cz/img/books/58_/58180/bmid_tajny-agent-n7n-58180.jpg 4 18 8

Pan Verloc provozuje anarchistickou živnost v londýnské čtvrti nedobré pověsti, kde se úspěšně maskuje jako neúspěšný trafikant, drogista a vetešník. Přitom stačí, aby tento mamlas vytáhl paty ze své blechárny na hlavní třídu, třeba na ambasádu nejmenované mocnosti za jistým panem Vladimirem nebo za povedeným inspektorem Scotland Yardu, a rázem je jasné, koho má čtenář před sebou: dvojitého agenta s krycím jménem Delta, jemuž chlebodárci za letité služby brzy dopřejí zúčtování… Znamenitý psychologický román (1907) anglického klasika polského původu Josepha Conrada (1857–1924), který vychází v novém převodu Petry Martínkové, nemohl v českém překladu od konce druhé světové války navzdory spisovatelově popularitě vyjít. Je totiž značně protiruský, plný fízlování a zpravodajských hrátek. Svůj příšerný škleb autor v knize zaměřil na společenskou nebezpečnost terorismu viktoriánské éry a prostřednictvím prvotřídní satiry šije nejen do rádobyanarchistů a salonních socialistů, ale i vypečených snobů, almarózních poslanců či subalterních podržtašků ve státních službách, kteří si nadevše osvojili pokrytecké umění držet ústa a krok.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Rozmluvy , Leda
Originální název:

The Secret Agent , 1907


více info...

Přidat komentář

Taťka Hraboš
22.02.2024 4 z 5

Síla knihy spočívá hlavně zpočátku především v postavách; je to takové panoptikum města Londýna. Každá je velice originální (většina má i nějaký skutečný předobraz), má své specifické chování, myšlení, názory i motivy jednání. Conrad v nich projevil jak skvělou znalost lidské psýché, tak schopnost vnějšího popisu i smysl pro směšnost a ironii. Děj je nejprve spíše okrajová záležitost, pozadí pro působivé výstupy jednotlivých postav. Postupně se však rozvíjí v tragický příběh (postavený na reálných základech), osudový, jak už to často chodí nejen v knihách, ale i v realitě, především pro ty nejsympatičtější a nejnevinnější postavy.

Knišíl
18.05.2021 4 z 5

Nedávno jsem četl Chestertonův román Muž, který byl Čtvrtek, a tak jsem se nemohl ubránit tomu, abych tento román nesrovnával právě s Conradovým zpracováním tématu anarchistických teroristů konce 90. let 19. století. Chesterton v tomto případě zvítězil a jelikož jsem ho hodnotil absolutoriem, proto Conradův román hodnotím 4*. Musím se přiznat, že zpočátku jsem měl celkem problém se do Tajného agenta začíst a určité roztříštění děje na mě působilo až rušivě, každopádně však poslední třetina knihy mě dostala, a myslím, že v kontextu celého díla dávají všechny na první pohled zbytečné odbočky smysl. Myslím, že tak dobře rozpitvanou psychologii postav jen tak někde nenajdete. Závěrečná kapitola a rozhovor mezi Ossipovem a Profesorem velmi dobře ukázal, kam se bude Evropa ve 20. století ubírat. Conrad musel mít velmi dobrou znalost Nietzscheho filosofie, někdy označovanou za nihilismus. I přes některé mé výtky ke skladbě a mírné stylistické kostrbatosti prvních 2/3 knihy, musím všem knihu doporučit. Vzhledem k soudobé a zvláště i k současné literární produkci se pořád jedná o velmi kvalitní četbu, která zůstává stále aktuální.


fauziya
09.08.2014 5 z 5

Skvělé, řekla bych, Conrád samozřejmě není jednoduché čtení, ale pro mě jsou jeho knížky vrcholem všeho. Psychologie postav! zvlášť postava Profesora (vedlejší charakter) mě dost děsila "sním o tom, že svět bude jako jatka, kde slabé nemine úplná likvidace". Pokud v Srdci temnoty předpověděl existenci charismatických vůdců 20. století (jako Hitler, Lenin, Mao...), tenhle chlap se svojí zvrácenou filosofií je pro mě předobraz nacisty. Závěrečná scéna, ve které prochází ulicí "jako netušené smrtelné nebezpečí, jako mor v ulici plné lidí" mi nahání strach.

A pak ty jímavé obrazy jako "tikot" krve pana Verloca...
Bezvadné.

čef
17.01.2014 5 z 5

Tento román v mnohém připomíná knihu Johna Le Carré Panamský krejčí. Stejné prostředí cizích agentur, stejná ironie, stejně výstižné karikatury řídících pracovníků a samoúčelná nesmyslnost jejich skutků. Tajný agent byl však napsán o mnoho desetiletí a stylů dříve a je to hodně znát. V dnešní době snese většina čtenářů i Panamského krejčího snad jenom ve filmu s krasavcem Brosnanem. Tajný agent je však ještě mnohem více zaměřen na důvody jednání postav v prolhaném pseudoanarchistickém a rádoby revolučním prostředí. Bohužel je potom akce zcela vytlačena na vedlejší koleji a to je dle mého názoru hlavní důvod proč tento příběh nedosáhl a jistě již ani nikdy nedosáhne větší obliby.

Mynny
14.01.2014

Tajného agenta jsem vzdal zhruba v polovině, je sice zajímavé, že se kniha z počátku minulého století tolik zabývá psychologií postav, ale dnes mi dílo nepřipadá zábavné ani obohacující. Autor například přeruší na deset stran dialog dvou policistů sáhodlouhou úvahou jednoho z nich o jakési excentrické staré dámě, známé jeho ženy, která má slabost pro hledaného anarchistu. Protože ji nechce naštvat, rozhodne se anarchistu krýt a pátrání odklonit. Zajisté se v tom ztratíte. Také dlouhé věty by mi nevadily, ale jsou neskutečně nepřehledné, jako neuspořádaný proud myšlenek.

Sharlay
16.11.2013 3 z 5

Nemůžu si pomoct, ale kniha mě spíše nudila. Byla enormě rozvleklá, což by mi nevadilo, popis psychologických procesů postav není nikdy na škodu, ale v podstatě se žádné postavy nechovají ligicky, jejich pohnutky jsou přes obsáhlý popis vnitřních dějů nelogické a dílo nijak negraduje, v podstatě jak začalo, tak skončilo. Žádná zajímavá pasáž, popis reálií nevěrohodný a postavy bez jakékoliv plasticity.

Platejz
06.03.2013 4 z 5

Tajný agent není kniha, kterou byste si rádi přečetli znova, ale nicméně jde u hlubokou studii psychologie člověka. Joseph Conrad je vyjímečný právě tím, že používá krkolomné a těžko čitelné věty. Nesmí se za to odsoudit. Je lepší, když se na jednotlivé věty opravdu soustředíte. Zjistíte, že každá věta je skvost a kdyby ji měl namluvit nějaký charismatický herec, chcrochtali byste si blahem. Jeho knihy čtěte v tichu, bez zapnuté televize, bez podnětů, které by odputávali pozornost. Teprve potom pochopíte, že jeho díla jsou vyjímečná.

st.me
23.03.2011

Nebudu hodnotit, protože jsem knížku nedočetla. Pro mě byla psaná nezajímavým popisem detailů. Po přečtení stránky se mi stalo, že jsem vlastně vůbec nevěděla o čem byla.