Tajnosti pařížské I a II díl

Tajnosti pařížské I a II díl https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/408621/bmid_tajnosti-parizske-i-a-ii-dil-aSJ-408621.jpg 3 2 1

Jde v podstatě o dobrodružný román, ve kterém se mísí sociální kritika s velmi naivním romantismem. Hlavním, téměř pohádkovým hrdinou románu je německý princ Rudolf z Gerolsteinu, který v přestrojení přichází do Paříže, aby pomáhal chudým, odměňoval dobro a trestal zlo. Ústřední zaplétka spočívá v jeho setkání s mladičkou prostitutkou Fleur de Marie (v českých překaldech Pěnkava nebo Hrdlička), jíž se ujímá dojat její krásou a ušlechtilostí a která se po četných zvratech děje ukáže být jeho dcerou z tajného svazku z mládí. Kolem tohoto dějového pásma, které se dovršuje smrtí Fleur de Marie v klášteře, kam se uchýlila za účelem pokání za svůj život, se vrství četné linie vyprávnění, jejichž prostřednictvím je do románu včleňována bohatá galerie postav, reprezentující různé společenské vrstvy a různé ožehavé stránky života – bídu, vykořisťování, korupci, násilnictví, kriminalitu. Proti ostatním Sueovým dílům trpí Tajnosti pařížské snad o něco méně povrchní psychologií a předem očekávatelným duševním vývojem černobíle vytvořených postav. Například jednotlivé postavy z podsvětí jsou dodnes považovány za dokonalé studie zločineckých typů. Rovněž uměle vykonstruované dějové zápletky nejsou tak nepravděpodobné jako v jiných Sueových dílech. Konzistence a soudružnost románu je však i tak dosti narušena tím, že hlavním cílem Eugèna Suea bylo zaujmout čtenáře natolik, aby si zakoupil další pokračování. To, že je kniha dodnes vydávána a čtena, je dáno především tím, že se vyznačuje poutavým až melodramatickým dějem, silnou (ačkoliv jinak dosti povrchní) společenskou kritikou s výrazným sociálním cítěním a pochopením pro problémy drobných hrdinů. zdroj: http://cs.wikipedia.org/... celý text

Žánr:
Literatura světová , Dobrodružné

Vydáno: , Rodinná knihovna (Henning Franzen)
Originální název:

Les Mystères de Paris , 1843


více info...

Přidat komentář

eva3992
17.10.2021 3 z 5

Dobrodružný a romantický příběh prince Rudolfa, který se v převlečení vydává do Paříže, aby pomáhal chudým a potrestal zlo. V knize potkáme pařížské podsvětí i urozené pány a budeme si užívat intriky i rafinované plány.

Díky této knize se atmosférou přeneseme do Paříže kolem roku 1840. Ať už je to popis míst nebo lidí, ale také jazyk, jakým je kniha napsána (přeložena) na Vás přenese kouzlo té doby. Očekávejte klasického hrdinu, který bohatým bral a chudým dával. Zlo trestal a dobro odměňoval. Poznáme spletité sítě, které postupně rozmotáváme. Chvílemi je to napínavé až akční. Někdy důmyslné, jindy však často prvoplánové.

První díl mě bavil, moc jsem si užívala čtení, ale pak jsem si hned vzala do ruky druhý díl a tam už jsem trpěla a chtěla knihu odložit. Bylo tam hodně jmen, často se odbíhalo od tématu a vyprávění zdlouhavých historek mi přišlo místy až zbytečné. Konec to však trošku vylepšil, byl milý, takže jsem si ho užila.

Takovéto knihy normálně nečtu, tak se mi těžko hodnotí, ale když vezmu oba díly jako celek, tak je to příjemný průměr. A já moc děkuji skupině Klasikomilů, že jsem se do čtení pustila.

Autorovy další knížky

Eugène Sue
francouzská, 1804 - 1857
1926  89%Věčný Žid 1
1958  73%Ďáblova skála
1992  91%Tajomstvá Paríža 1
1924  76%Tajnosti pařížské
1927  0%Atar-Gull

Kniha Tajnosti pařížské I a II díl je v

Přečtených2x
Knihotéce2x