Tajnosti pařížské

Tajnosti pařížské https://www.databazeknih.cz/img/books/95_/95529/tajnosti-parizske-95529.JPG 4 68 14

4 svazky. Sedmidílný historický román ve čtyřech svazcích, dobová vazba zelenohnědá. Jde v podstatě o dobrodružný román, ve kterém se mísí sociální kritika s velmi naivním romantismem. Hlavním, téměř pohádkovým hrdinou románu je německý princ Rudolf z Gerolsteinu, který v přestrojení přichází do Paříže, aby pomáhal chudým, odměňoval dobro a trestal zlo. Ústřední zaplétka spočívá v jeho setkání s mladičkou prostitutkou Fleur de Marie (v českých překaldech Pěnkava nebo Hrdlička), jíž se ujímá dojat její krásou a ušlechtilostí a která se po četných zvratech děje ukáže být jeho dcerou z tajného svazku z mládí. Kolem tohoto dějového pásma, které se dovršuje smrtí Fleur de Marie v klášteře, kam se uchýlila za účelem pokání za svůj život, se vrství četné linie vyprávnění, jejichž prostřednictvím je do románu včleňována bohatá galerie postav, reprezentující různé společenské vrstvy a různé ožehavé stránky života – bídu, vykořisťování, korupci, násilnictví, kriminalitu. Proti ostatním Sueovým dílům trpí Tajnosti pařížské snad o něco méně povrchní psychologií a předem očekávatelným duševním vývojem černobíle vytvořených postav. Například jednotlivé postavy z podsvětí jsou dodnes považovány za dokonalé studie zločineckých typů. Rovněž uměle vykonstruované dějové zápletky nejsou tak nepravděpodobné jako v jiných Sueových dílech. Konzistence a soudružnost románu je však i tak dosti narušena tím, že hlavním cílem Eugèna Suea bylo zaujmout čtenáře natolik, aby si zakoupil další pokračování. To, že je kniha dodnes vydávána a čtena, je dáno především tím, že se vyznačuje poutavým až melodramatickým dějem, silnou (ačkoliv jinak dosti povrchní) společenskou kritikou s výrazným sociálním cítěním a pochopením pro problémy drobných hrdinů.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Dobrodružné , Romány

Vydáno: , Borský a Šulc
Originální název:

Les Mystères de Paris , 1843


více info...

Přidat komentář

Čmeláček
24.06.2023 4 z 5

Tak tohle byla dost dobrá kniha, občas mi takové oddechové počteníčko sedne. Byla dobrodružná a napínavá tak akorát. A tu romantiku jsem nějak přežil :))). Jo a taky prostředí bylo zajímavé, pařížské podsvětí mě bavilo :).

martin8550
17.03.2023

No podle níže uvedených komentářů jsem četl asi jinou knihu. Napínavé, dobrodružné, romantické snad, ale hlavně zolovsky drsné osudy skoro u každé postavy. Realistické líčení vztahů ovládající-ovládaný, ústící v brutální zneužití slabších. Popisy pařízských brlohů a jejich obyvatel. Psychologie zločinu, to vše tam je. Jednání hlavního hrdiny Rudolfa je vlastně romanticky nepravděpodobné, jinak by byl to drsný sociálně-realistický román. Sue je zde někde mezi Hugem a Zolou. Jazyk a styl vyprávění nedosahuje mistrovství francouzských klasiků, ale i tak se to dá číst.


georginaa
18.04.2021 2 z 5

Příběh celkem čtivý, připomínalo mi to Robina Hooda, bohatým bral a chudým dával. Až na jiné prostředí, nebyl to les, ale pařížské podsvětí. Co se děje vždy v chudé čtvrti je daleko za rámec žití bohatých. Svým způsobem je to stále, jen v jiné době s jinými lidmi.

laura
16.01.2021 3 z 5

S odstupem let trošku naivní a levně romantické, ale... Proč ne? Mě se to líbilo. Střet dvou protichůdných světů: těch bohatých a těch, co se k nim osud obrátil zády.

Jak přežít, když vám štěstěna uniká. Jak bojovat, když nic víc než odvaha vám už nezůstala. Jak si uchovat čest, když si chcete vykoupit život...

Čtivé, lehce romantické, dobrodružné. Láska, zrada, bolest i hněv. Střípky života těch, kteří už dávno zmizeli v propadlišti času. Proč se do těch dob čas od času znovu nevrátit?

kh1989
14.01.2021 4 z 5

Dobro zvítězilo nad zlem a každý zlý dostal, co mu patřilo.

m_martina
08.01.2021 5 z 5

Kniha se dobře čte, je dobrodružná, napínavá, ale i romantická. Mně se líbila.

andrii24
10.03.2019 3 z 5

Ze zámku do podzámčí. Dvůr boháčů, dlaň žebroty. Váček zkažených charakterů, koš dobroty. Kočár vezoucí čtenářskou smetánku za oponu permoníků a pěvců romantismu. V přestrojení za chuďase uzře a prozře. Ochranitelský plášť čestného rytíře přehazuje přes nevinnost a čistotu zlaté panny, jíž rády by se ruce správce, té šelmy intrikářské, dotýkaly. Potrestané zlo, psi pekelní si vyzvednou z kola reje karnevalového. Vše jako v pohádce dopadlo. Dobro korunu pýchy srazilo, žezlo opět pozvedlo.

85098211
19.08.2017 5 z 5

Je mi jedno, co si o této knize myslí ostatní ;-). Mně se líbila opravdu hodně a krásně se četla ;-). Mám totiž ráda romantiku té doby - a té tady bylo dost a dost. I když autor ukázal také stinné stránky života tenkrát... Ráda jsem se ponořila do tak trochu pohádkového světa, který vytvořil. Kromě toho byl celý příběh napsán poutavě a já jsem byla knihou doslova nadšená :-).

Pajina68
15.06.2017 3 z 5

Kniha se mi ve své době líbila, bylo těsně po revoluci a hltala jsem každou novou knihu (netušila jsem, že již byla vydaná v r. 1970, já četla vydání r. 1992), která se mi v té době dostala do ruky. Dnes už si knihy, které si přečtu, více vybírám. Ale příběh to byl celkem dobrý.

sarka47
12.11.2014 3 z 5

Nenáročná oddechová četba... Chvílemi poněkud spletitá jakási "pohádka pro dospělé" plná zcela do sebe zapadajících "náhod", jež svádí osudy jednotlivých postav dohromady ke konečnému (a téměř již od začátku očekávanému) happyendu. Jazyk je nepřekvapivý - srozumitelný, přiměřeně košatý, tedy čtivý, nicméně příběh samotný (stejně tak jako jeho hrdinové) je jaksi vyumělkovaný a především díky časté předvídatelnosti nadcházejících událostí spíše nudný...čili, neurazí, ale přímo ani nenadchne.

sporran
07.09.2014 3 z 5

Jednoduchá a čtivá kniha z pařížské nižší i vyšší vrstvy. Hodně postav, až neuvěřitelně prolnuté osudy a jeden pán (kníže) Rudolf v roli supermana. Nechalo se číst, ale žádnou zásadní stopu to nezanechá.

Hezzy
05.08.2013 4 z 5

Skvělé oddechové čtení. Někdy sice až trochu naivní a autorův styl psaní není v místech příliš oslnivý, ale atmosféra té doby je tu zachycena skvěle.

bobina58
20.06.2013

Něco jako červená knihovna,pohádka pro dospělé. Ale mi se kdysi hodně líbila.

jprst
07.02.2012 2 z 5

Jako "oddychovka" za dlouhých zimních večerů se to dá číst, ale od spaní to rozhodně nezdržuje, je to spíše nudné.

Štítky knihy

zfilmováno francouzská literatura francouzské romány

Autorovy další knížky

Eugène Sue
francouzská, 1804 - 1857
1926  89%Věčný Žid 1
1958  73%Ďáblova skála
1992  91%Tajomstvá Paríža 1
1924  76%Tajnosti pařížské
1927  0%Atar-Gull

Kniha Tajnosti pařížské je v

Právě čtených2x
Přečtených98x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených6x
Knihotéce115x
Chystám se číst20x
Chci si koupit2x
dalších seznamech2x