Tajnosti levice: Od ideálu osvícenství k triumfu neomezeného kapitalismu

Tajnosti levice: Od ideálu osvícenství k triumfu neomezeného kapitalismu https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/427066/bmid_tajnosti-levice-od-idealu-osvicenst-j0p-427066.jpg 4 23 2

Překlad eseje o příběhu levice, jejích kořenech a současnosti z pera francouzského filozofa Jeana-Claudea Michéy. Co je dnes levice? Jaký je její cíl? Z čeho vzešla a jaký cíl by měla mít? Kniha vyšla ve francouzském originále Les mysteres de la gauche v roce 2013. Český překlad od Petra Druláka je obohacen o celé, doposud nezveřejněné znění rozhovoru s autorem knihy, pořízeného pro francouzský deník Midi Libre.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Politologie, mezinárodní vztahy , Sociologie, společnost

Vydáno: , Masarykova demokratická akademie Brno
Originální název:

Les mysteres de la gauche , 2013


více info...

Přidat komentář

Thrawn89
15.04.2020 5 z 5

Čtyři hvězdičky samotné knize a pátá navrch za diskuzi, kterou kniha na levici vyvolala (zajímavé polemiky z per Druláka, Slačálka, Bělohradského, Barši, Kellera a dalších). Její nesporná síla je v přesném a srozumitelném popisu zhoubného "vplynutí" levice do moře liberálního kapitalismu. Liberální levice svým bojem proti hranicím, zvykům, tradicím či definovaným identitám (rasovým, sexuálním, etnickým atd.) čistí pole liberální pravici a jejímu volnému trhu a konzumní ekonomice, kterou levice často sama kritizuje. Důležitá je přitom samotná vnitřní transformace levice, která se ze strany dělníků či prekariátu stala stranou státních úředníků, politiků či městských intelektuálů, kteří třídou, ze které samy vzešli pohrdají za její podporu "populismu" a neochotu vzdát se svých "stereotypů". Michéa přichází s něčím, co by šlo nazvat konzervativní levicí (ačkoliv sám pojem levice už autor nevidí jako nosný) a to dle vzoru Geogre Orwella. Ten vychází z propojení sociální (třídní) otázky s potřebou jasného ukotvení v komunitě nebo jiném ohraničeném společenství a v něm žijících "obyčejných slušných lidí". Orwellovská slušnost pěstovaná v solidárním společenství je pak předpokladem nejenom k řešení sociální otázky ale i otázek menšin, LGBT atd.. (viz film Pride). Tato koncepce je odlišná od liberálního pojetí lidských práv, ze kterého vychází většina dnešních aktivistů, kteří věří, že teprve rozbitím identit, komunit a národů lze dosáhnout skutečné emancipace. Jak však vidíme, končí to spíše kulturní válkou.
Michéaův koncept však není v knize doladěn, v zásadě jeho alternativa jen tak visí ve vzduchu a je velmi složité ji uchopit a přetavit v něco jako politický program. Kniha by však rozhodně neměla uniknout žádnému levicově smýšlejícímu člověku.

KapitánSmrt
18.03.2020 4 z 5

Trefná kritika současné levice a to z vlastních řad. Autor kritizuje současný bezbřehý liberalismus a jeho propojení s levící a nastiňuje alternativní pojetí levicové politiky, tzv. konzervativní levici. Emancipace menšin, otázky sexuálních identit, genderu apod. jsou možná poměrně důležitá témata, ale kořen problému je zkrátka někde úplně jinde a to v samotném kapitalismu a jeho schopnosti korupce idejí a jejich využití ve vlastní prospěch. A právě toto si musí levice uvědomit. Pokud tak neučiní, dosáhne jediného, vlastní bezvýznamnosti. Čtení komplikuje množství odkazů na francouzskou politiku a historii, což neznalým (jako mě) může dělat problém. Na druhou stranu překladatel odvedl skvělou práci a mnoho těchto osobností/událostí dovysvětluje v četných poznámkách.


Autorovy knížky

Jean-Claude Michéa
francouzská, 1950
2019  83%Tajnosti levice: Od ideálu osvícenství k triumfu neomezeného kapitalismu

Kniha Tajnosti levice: Od ideálu osvícenství k triumfu neomezeného kapitalismu je v

Přečtených25x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených1x
Knihotéce7x
Chystám se číst17x
Chci si koupit8x