Tajní spojenci Adolfa Hitlera (1933-1945)

Tajní spojenci Adolfa Hitlera (1933-1945) https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/147255/bmid_tajni-spojenci-adolfa-hitlera-1933--827-147255.jpg 5 12 3

Nový pohled na druhou světovou válku včetně Mnichova a východní fronty: Kdo financoval Hitlerovu expanzi, kdo měl z jeho vlády prospěch a jak se on revanžoval. Také o přepychu, ve kterém Hitler žil.

Žánr:
Literatura naučná , Historie

Vydáno: , Práh
Originální název:

Hitler and His Secret Partners , 1998


více info...

xulij01
xulij01
25.11.2022 4 z 5

Autor sleduje, jakým způsobem se Hitler dostal k moci a kdo ho podporoval. Čtenář se dozví celou řadu zajímavých informací, například: zvláště velcí průmyslníci poskytli množství prostředků, aby ve volbách dokázal získat dostatečný počet hlasů (výměnou za slib budoucích velkých státních zakázek, což Hitler také plně splnil, zrovna tak získali za směšné částky majetek židů či lidí nesouhlasících s nacistickým režimem, v pozdějších letech pak dokonce využívali vězně koncentračních táborů na práci, přičemž se počítalo s tím, že vězeň vydrží asi 3 měsíce, pak díky nedostatečné stravě zahyne/bude zplynován). Zároveň boří obraz o tom, že by Hitler žil jako asketa, miloval umění a za obrazy dokázal utratit obrovské sumy, zrovna tak výstavba Orlího hnízda byla bezednou jámou pohlcující značné částky, nehledě na různé megalomanské projekty. Hitler sice dokázal snížit nezaměstnanost, často to ale financoval dluhově čili že to někdo v budoucnu zaplatí (dobyté státy). Hitler byl nucen zaútočit dříve, než slíbil generálům a jedním z hlavních důvodů byla právě ekonomická situace, obsazené státy považoval za dojnou krávu (víceméně obsazené státy „rozkradl“), bez přísunu prostředků by se hospodářství Německa zhroutilo.

Po první světové válce mělo mít oficiálně Německo velmi malou armádu, ale vojenský výcvik se uskutečňoval v různých zájmových spolcích a nákup vojenské techniky taktéž utajovaně probíhal, nehledě na její výrobu přímo v Německu (dá se říci, že takřka hned po konci první světové války). Víceméně dohody ze strany Německa dodržovány rozhodně nebyly. Po nástupu Hitlera k moci neměly cenu ani toho papíru. Autor například tvrdí, že anglický král Eduard VIII značně intervenoval v jeho prospěch po obsazení Porýní (těžko říci, zda to mělo nějaký vliv, obecně se státům do konfliktu s Hitlerem nechtělo).

Je to jen pár vytažených myšlenek z knihy. Určitě stojí za přečtení. Občas tam byly překlepy, kdy třeba přehlasované ü bylo nahrazeno závorkou. Je tam pár míst, kdy je v poznámce pod čarou uvedeno, že pohled autora nemusí být zcela správný (například dle všeho přeceňuje roli Eduarda VIII).

LordByron
LordByron
20.11.2022

Jakože je to asi slabšie než Kdo financoval (kniha na ktorú to naväzuje) a je to senzáciechtivé (najmä kapitolky o drogách a hitlerovom majetku) ale inak veľmi zaujmavy iny pohlad.
Dopodrobna rozobrane ktoré firmy a ako z hitlera ťažili, ako sa dostávali k železnej rude a uhliu a chceli aj k rope. Veľmi podobné ako za britskej kolonizácie, alebo nedávno za invázie do Iraku : )
A trochu inak sú ponímaní aj sami nacisti a nemeckí,, konzervatívci "-podľa autora medzi nimi nebol taký rozdiel, nacisti boli hkavne novšia verzia a idealizovať by sme si,, dôstojnícku kamarilu" určite nemali.
Chcela vojnu, diktatúru, bola rasistická.. Je zaújmavé, že Hugenberg chcel demokraciu zrušiť ešte rýchlejšie akoHitler (to som napríklad tiež nevedel).
Autor stále zdôrazňuje kontinuitu s wilhelmovskou érou a dáva všeobecne známe veci typu antisemitizmu do kontextu a robí ich pochopiteľnejšími. Príde mi, že je to opis Hitlera dosť z ľavicovej strany.


Terva
Terva
08.06.2015 5 z 5

Kdo financoval Hitlerovu expanzi, kdo měl z jeho vlády prospěch a jak se on revanžoval. Také o přepychu, ve kterém Hitler žil. Celkem zajímavé názory, dohady a fakta. Kniha obsahuje i pár dobových fotografií.

Štítky knihy

Adolf Hitler finance Třetí říše (Nacistické Německo), 1933-1945

Autorovy další knížky

1998  72%Kdo financoval nástup Hitlera k moci: 1919-1933
1999  90%Tajní spojenci Adolfa Hitlera (1933-1945)

Kniha Tajní spojenci Adolfa Hitlera (1933-1945) je v

Přečtených15x
Doporučených1x
Knihotéce16x
Chystám se číst3x
Chci si koupit2x