Tajné životy slavných spisovatelů

Tajné životy slavných spisovatelů https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/31152/bmid_tajne-zivoty-slavnych-spisovatelu-Cgg-31152.jpg 4 66 12

Kniha Tajné životy slavných spisovatelů zachycuje životy a lásky 41 proslulých romanopisců i básníků z celého světa, přičemž se humornou formou, která je parodií na styl bulvárních časopisů, zaměřuje na jejich zvláštnosti, osobní spory, problémy, skandály, slabosti či záhady, které je obklopovaly. Každý životopisný medailon začíná úvodem shrnujícím data narození a úmrtí, národnost, astrologické znamení, nejznámější díla, současníky a rivaly, literární styl a výstižný citát. Protože Emily Dickinsonová psala básně v jambickém tetrametru, dají se zazpívat na melodii „Žlutých růží z Texasu“. J. R. R. Tolkien byl jedním z překladatelů Starého zákona do angličtiny a chrápal tak nahlas, že ho manželka vykázala z ložnice a musel spát ve vaně. Agatha Christie trpěla dysgrafií a musela své knihy diktovat, nemluvě o tom, že ji oba její manželé podváděli. Kromě skandálních, lechtivých či vyloženě kuriózních informací však vtipně napsaná kniha obsahuje i spoustu užitečných faktů o známých i méně známých autorech. Nejenže studentům poskytne úplně nový pohled na povinnou četbu, ale dospělé milovníky literatury (a skandálů) může přimět, aby znovu oprášili dávno zapomenuté spisy Dickense, Shakespeara, Hemingwaye, Kafky, Faulknera...... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Secret Lives of Great Authors , 2008


více info...

Přidat komentář

VerronikaH
24.11.2022 5 z 5

Tak tohle ve školních učebnicích skutečně nenajdete. O některých spisovatelích jsou jejich zajímavosti celosvětově známější než o jiných, ale celkově jsem si čtení velmi užila a dozvěděla jsem se např. že nejvíce "legendárních spisovatelů" vyprodukovalo 19. a první polovina 20. století, že průměrný věk, kterého se tyto legendy dožívaly byl zhruba 50 let a že nějaká ta porucha osobnosti a originální sebevražda může vašemu spisovatelskému renomé mnohdy prospět.

dagmar7365
14.10.2021 3 z 5

Bulvární čtení o spisovatelích. Jak píše někdo níže - pro zpestření a odlehčení hodin literatury, ale jinak z té záplavy informací ve mně mnoho nezůstalo. Co postrádám je nějaké odkazování odkud autor čerpá a můžeme tomu tedy věřit?


zahadum
25.07.2020 4 z 5

Nenazýval by som to bulvárom alebo nejakou vtipnou knihou. Je to proste zbierka informácii o spisovateľoch ktoré sú menej známe a miestami sú bizarné. Každého spisovateľa uvádza krátky životopis, jeho najznámejšie diela, výroky, výstrednosti, neobvyklé životné aktivity, sexuálne/ alkoholové / drogové maniere a pod...Veľká časť spisovateľov bola úprimne povedané " chorá na mozgy " ... Je teda na mieste otázka či " normálnosť " nezabíja talent tvorivého ducha ?:) Mne osobne je jedno či môj obľúbený spisovateľ pil liter alkoholu denne ( London ), zaujíma ma jeho dielo a jeho osobný život nemá vplyv na tom či ho čítam alebo nie. Určite ma kniha zaujala a je to také ľahké čítanie na poobedný gauč. Svet sa neprevrátil,že kniha existuje a neprevrátil by sa keby nejestvovala.

mia.com
11.11.2018 4 z 5

Kniha je určitě zajímavá, je přehledně poskládaná, dobře se čte a jsou v ní pikantnosti, které se ve škole opravdu nedovíte.

kikies
16.12.2017 2 z 5

Bulvár o historických osobnostech - spisovatelích? No proč ne! Předčítat to mládeži ve škole a možná by jim to literaturu zatraktivnilo mnohem více než jiné pokusy. Je to neotřelé, líbivé, lehce podbízivé, ale přesně takové, jak to vypadá, na nic si to nehraje. Netvrdím, že četba byla pro mě nějak zvlášť přínosná, ale zajímavé to místy bylo rozhodně - především to zjištění, že co autor, to úchylka a zvrácenost. No ale jak už jsem napsala hned v úvodu - no prostě bulvár! :D

Hendrychova.K
30.08.2015 3 z 5

Bulvární, ale zajímavé čtení. Možná něco využiji i při výuce literatury.

OldaB
20.07.2015 4 z 5

Zajímavé počtení o známých i méně známých autorech. Občas trochu bulvární styl ala blesk, ale celkem se to k tomu hodí.

Knihomolkaa
08.12.2014 4 z 5

Zajímavá fakta, která se od učitelek literatury jen tak nedozvíme.

adorjas
17.09.2014 4 z 5

Čítať si bulvárne plátky o mojich obľúbených spisovateľoch? Je to ľahké čítanie, kde sa dozviete mnoho kuriozít, ktoré nám na hodinách literatúry ani slovkom nespomenuli.

bookcase
25.06.2014 5 z 5

Dobré, vtipné, dozvěděla jsem se tolik nových věcí..... to bych do těch leckdy sucharských umělců ani neřekla ;-)

Komnenos
15.12.2011 4 z 5

Ku podivu mi nevadil bulvárny nádych. Je to taká jednohubka kde sa človek dozvie kopu pikošiek o ktorých by inak nemal poňatia.

Titi
27.10.2011 1 z 5

95%? Mě se kniha vůbec nelíbila, jako bych četla bulvár. Omlouvám se příznivcům...

Štítky knihy

spisovatelé

Autorovy další knížky

Robert Schnakenberg
americká, 1969
2010  77%Tajné životy slavných spisovatelů
2011  70%Tajné životy slavných filmařů

Kniha Tajné životy slavných spisovatelů je v

Přečtených79x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených3x
Knihotéce56x
Chystám se číst24x
Chci si koupit9x