Tajné zápisky z let 1836-1837

Tajné zápisky z let 1836-1837 https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/195957/tajne-zapisky-z-let-1836-1837-195957.gif 4 7 4

Slavný ruský básník a spisovatel Alexandr Puškin (1799-1837), smrtelně zraněný v souboji, zanechal šifrované zápisky, které byly tajně vyvezeny ze Sovětského svazu. O textech existuje mnoho dohadů. Podle legendy si Puškin vymínil, že smí vyjít až sto let po jeho smrti. Existují tací, kteří tvrdí, že nikdy neexistoval. Existoval - a tvoří jej otevřená zpověď o důvěrných vztazích, které měl Puškin ke své ženě, jejím dvěma sestrám a dalším ženám, a které ho přivedly k jeho tragickému konci. Tyto překvapivé události a úvahy odhalují neznámou stránku Puškinova života - ruského Dona Juana 119. století.... celý text

Literatura světová
Vydáno: , Concordia
Originální název:

Secret Jurnal 1836-1837


více info...

Přidat komentář

cérka
17.10.2021 3 z 5

Jako i mnoho jiných Husákových dětí, i já jsem se setkávala s ruskou literaturou od útlého dětství. Co začalo pohádkami se pomalu přehouplo do povinné četby a nakonec vzniklo jemné okouzlení a touha poznat z Ruska něco víc, než jen VŘSR a to co po ní následovalo.
Puškin, dle mého názoru, byl múzou nejen políben. Patří k mým oblíbencům a s chutí se znovu začtu do jeho knih (jen mi chybí čas). A hle, přímo se nabídlo jedno z témat letošní Čtenářské výzvy. Kniha vydaná před sto a více lety. Váhala jsem, kterou knihu zvolit a pak mi vytanula vzpomínka.
Před lety si má kolegyně půjčovala "červenou, chlupatou" knihu (tak jí i mně utkvěla v paměti) a tvářila se tajemně a myslím, že se i trochu červenala ;). A já si řekla, tak jo, nastal čas :).
Červenám se taky! Čeho je moc, je příliš! Tak si říkám, že těch pohlavních chorob bylo asi více a zanechaly stopy. Jak už tady bylo řečeno, Mácha je vedle Puškyna "žabařem".
Mám splněno! Čtenářská výzva 2021, 20/20. Byla to jízda, děkuji ;)

los
11.03.2020 odpad!

ježiši, to je blbost - a já pitomec čekal něco o literatuře nebo politice

...o nevkusném výtvarném doprovodu raději pomlčím...


Isabel123
02.03.2018 5 z 5

Srovnání "oficiálních" životopisů s tímto dílkem mě přesvědčilo o pravosti zápisků. Hodně údajů do sebe zapadá. Pokud je to falsum, pak musel autor znát Puškinův život a dobové reálie opravdu velmi dobře.
Námitka, že "styl" neodpovídá 19. století, neobstojí, protože se jedná o novodobý překlad z francouzštiny (ve které byly zápisky napsány původně) do ruštiny, pak do angličtiny a pak do českého jazyka.

Klamm
18.02.2014

Pokud jsou tyto zápisky pravdivé a je jejich autorem sám slavný mistr ruského péra, pak se sluší ocenit krom jeho veršů i jeho předimenzované sexuální libido.
Karel Hynek Mácha je i se svým šifrovaným deníkem proti němu opravdu jen sladkým romantikem.