Tajné dějiny Evropy 1

Tajné dějiny Evropy 1 https://www.databazeknih.cz/img/books/58_/58268/tajne-dejiny-evropy-58268.jpg 3 50 8

Tajné dějiny Evropy série

1. díl >

Od Atlantidy po vrcholný středověk. Tajné dějiny Evropy patří do literatury faktu, ale na rozdíl od běžných historických děl, přibližují skryté momenty dějin, které měly a dodnes mají rozhodující vliv na formování evropské civilizace. Řada faktů a údajů, prezentovaných v této knize, se přitom objevila teprve nedávno. Jejich souvislosti a dějinné i významové zařazení je v mnoha aspektech autorovým prvenstvím.... celý text

Přidat komentář

asakz
04.02.2023 5 z 5

Nejprve musím předeslat, že zde došlo, zjevně omylem, ke spojení dvou různých děl stejného autora - útlé, leč samostatné knihy Tajné dějiny Evropy z roku 1996, k níž se bude vztahovat můj další komentář, a třísvazkového vydání stejného názvu, které je možná rozšířením a doplněním původního textu, ale rozhodně se nejedná o identické dílo, už jenom dle rozsahu, který je násobně větší (toto vydání nemám k dispozici, takže nemohu posoudit nakolik zahrnuje kapitoly z původního textu a nakolik se jedná o nový, nezávislý výtvor).
V každém případě moje kniha je skvělý, byť stručný, souhrn esoterních spirituálních učení a s nimi spojených osobností a společností od Atlantidy, přes Egypt, Řecko, středověk až po renesanci a novověk do II. světové války. Text s ohledem na svůj poměrně malý rozsah nejde samozřejmě nijak zvlášť do hloubky a nelze od něj očekávat "tajné", jinde nezveřejněné zasvěcenecké informace. Proto se domnívám, že paradoxně nejslabším aspektem knihy je její název, jenž neodpovídá obsahu a přitahuje senzacechtivé čtenáře, kteří pak nenalézají, co očekávali, a odcházejí rozčarovaní. Přitom se jedná podle mne o velmi vyváženou historii evropské esoteriky s až překvapivě malým podílem nepodložených spekulací (ačkoliv se jim autor tak úplně nevyhnul, stejně jako drobným chybám, leč v míře zcela přijatelné a pochopitelné).
Osobně tedy knihu doporučuji každému, kdo hledá vcelku solidní a čtivý přehled směrů a osobností evropského spiritualního proudu doplněný řadou barevných i černobílých ilustrací a fotografií, zejména k osvěžení paměti a jako inspiraci pro další, hlubší studium.

Camelot
29.04.2022 1 z 5

To je souhrnný komentář k celé sérii, protože nemá valného smyslu rozepisovat se ke každému z dílu zvlášť.
Název cyklu evokuje představu, že jde o jakési alternativní dějiny a sugeruje představu odhalení skrytých hybatelů našich dějin. Nelze popřít, že na běh dějin měly občas vliv osobnosti a události, které jsou z pohledu dnešní historiografie na okraji zájmu, ale, upřímně řečeno, tak tomu bylo při popisu historie vždy. Každá epocha se vyznačuje jiným porozuměním těm předchozím a jejich rozdílnými intepretacemi.
Přesto se nedomnívám, že Vurmovo dílo nějak významně přispívá k alternativnímu výkladu historie. Řekl bych, že jde spíše o doplněk postihující věci, na které se ve velkých monografiích nedostalo.
Ne že by to bylo nezajímavé, ale je to spíše takové panoptikum kuriozit, tu s menší, tu s větší vahou na běh dějin. U pro mne zásadních témat, jako jsou templáři, zednáři, ilumináti nebo Francouzská revoluce jde o povrchní popisy, které rozhodně nemohou uspokojit touhu dozvědět se něco více.
Nebo že by to bylo důsledkem toho, že to jsou věci tajné a tudíž opravdu neproniknutelné? To asi ne.
Je to místy zajímavé a spíše lehké čtení s bohatým, ale občas bezobsažným, obrazovým doprovodem. Jako úvod to tematiky to určitě může splnit svoji roli, ale více od toho nelze čekat.


Damonka12
03.01.2021 1 z 5

Vybrané události a osobnosti byli zajímavé, to je ale asi tak všechno. Kniha mě neuvěřitelně nudila a žádnou zajímavou informaci jsem si z ní neodnesla.

jprst
06.10.2020 2 z 5

Tuhle první část série jsem přečetl už před řadou let, ale pamatuji se, že pro mě byla docela zklamáním. Taková melanž spekulací a faktů s minimem nových informací. Navíc se autor některým faktům zpochybňujícím zmiňované spekulace vyhýbá (záměrně?) nebo je uvádí jen okrajově. Prostě jsem nenašel nic, co by mě nalákalo na další díly.

Leonora
14.08.2020 3 z 5

Celá série bohužel trpí neskutečným plýtváním prostorem. Obrázky zaberou až čtyřikrát tolik místa než samotný text, takže to, co je označeno jako kapitola, vydá v mnoha případech tak maximálně na stránku. V tom množství už pak pochopitelně není možné nabídnou nějakou zásadní informační hodnotu. Kromě toho mě trochu žere tvrdošíjné dělení knih chronologicky, takže související témata si musíte dohledávat ve více knihách série.

wooloong
25.02.2017 2 z 5

Asi jsem toho na dané téma přečetla už příliš mnoho. Knížka pro mě byla souhrnem některých notoricky známých historických faktů doplněných notoricky známými spekulacemi.

tenax
14.08.2013 3 z 5

Zajímavá kniha, plná obecně málo známých informací, zejména o různých mystériích, tajných společnostech, kultech a zasvěcencích.

maryzka
26.04.2012 5 z 5

jE NAPROSTO SKVĚLÁ ALESPON TED vím co tobylo sedm divu světa nebo v ŘEcku delfská věštírna