Démoni jsou věční

Démoni jsou věční https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29432/bmid_demoni-jsou-vecni-ctI-29432.jpg 4 75 7

Tajné dějiny série

< 2. díl >

Měli chránit svět, ale místo toho jej řídí. Eddie Drood ten podvod odhalil a svou rodinu srazil z piedestalu. Za to se mu dostane náležité odplaty: veškerá zodpovědnost skončí na jeho bedrech. Aby dokázal, že je stále ještě mocný, rozhodne se zničit jednoho z největších nepřátel lidstva: požírače duší, kteří jsou známí jako Odporní. Brzy však zjistí, že Odporní jsou jen předvoj něčeho mnohem horšího: Mnohoúhlých, Hladových bohů, kteří sestoupili z vyšší dimenze a chystají se pozřít všechno živé na zemi. Eddie Drood má rázem práce až nad hlavu...... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Fantasy

Vydáno: , Polaris
Originální název:

Daemons Are Forever , 2008


více info...

Přidat komentář
renefer
renefer
12.09.2022 3 z 5

Eddie mě trochu děsí, rozpoutá převrat, ale pak si není úplně jistý, jak z toho vybruslit a nemuset to, co způsobil, řešit. Takže já jsem fandila Matriarše, která je všechny uměla pěkně srovnat a i uzemnit nejobávanějšího bojovníka budoucnosti.

ludek.n
ludek.n
18.10.2021 3 z 5

Pozvedat impérium z trosek byla vždy nevděčná úloha a Edwin Drood to ve druhém díle Tajných dějin poznává na vlastní kůži a pěkně zblízka. Simon R. Green tentokrát neútočí z první řady a plným arzenálem, ale rozehrává partii pozvolna a na široké frontě. Zápas o vůdčí roli v rodině Droodů přibarvuje snaha světových velmocí řešit si věci po svém, a na scénu přicházejí také požírači duší, aby připravili příchod strašlivých Hladových bohů, odhodlaných zničit vše živé na Zemi. Gradace děje je tedy zajištěna jak se patří. Green navrch přihodil i nějaké ty hrátky s časem a samozřejmě nezahálí ani Zbrojnice, vedená strýčkem Jackem. Kromě starých známých se objevuje několik nových postav, nicméně na jejich dlouhou životnost (snad s výjimkou Gilese Deathstalkera) bych nevsadil ani pětník. Proč tedy dávám jen průměrné hodnocení? Abych se přiznal, očekával jsem od Greena trochu více vážnosti a serióznosti v duchu Flemingovských tradic, byť by byly vnořeny do světa kouzel a magie. Tajné dějiny mi však zatím nabízejí spíše šílenou (rádoby akční) pohádku.


Zelený_Drak
Zelený_Drak
02.02.2021 2 z 5

Lepší než první díl. Líbilo se mi, že některé části jedničky, které mi připadaly zbytečné, tady dostaly zpětně aspoň trochu využití. Teď, v době psaní komentáře, už mám přečtené 4 díly a podle mě je 2. zatím nejlepší. "Démoni jsou věční" patří k těm povedenějším Greenovým knihám. Určitě mi to nepřijde horší než Noční strana. Když u toho vůbec nepřemýšlíte a cíleně ignorujete všechny logické a příběhové chyby, tak je to zábava. Ale zároveň bych se až na první větu podepsala pod všechno, co k tomu napsal Lmslaver.

Jinak poznámka pro případné marně hledající: Giles Deathstalker je ze série Lord Morituri. Příběh ale je o jeho prapotomkovi Owenovi. Ještě jsem sérii nečetla, nevím, jak moc je zmiňován Giles (asi moc ne, je to starší než Tajné dějiny). Sérii přeložil a vydal někdo jiný (je starší než Tajné dějiny) a rozhodl se přeložit jméno Deathstalker jako Morituri, což se zase nelíbilo překladateli Tajných dějin. Někde v poznámce pod čarou to i vysvětloval.

Lmslaver
Lmslaver
25.08.2017 2 z 5

První a poslední kniha s Eddiem Droodem alias Bondem, kterou jsem přečetl a přečtu. Eddie je prostě velký borec, vlastní rodinu Droodů – ochránců lidstva nejdříve rozbil, aby ji v tomhle dílu dal dohromady, téměř nikomu nevěří, a navíc musí vést válku s Odpornými, kteří chtějí zničit lidstvo. Eddiemu navíc nestačí jeden svět, řeší problémy napříč dimenzemi a musí cestovat i časem. Z příběhu se pak stává trochu guláš, v kterém se nějaká ta ingredience navíc prostě ztratí na úkor celkové chuti. Záplava popkulturními odkazy je někdy až přehnaná a zapadá do koncepce splácaného guláše, méně někdy prostě může znamenat více. V knize najdete snad úplně všechno, na co si vzpomenete (nebo si vzpomněl pan Green), elfy, démony, čarodějnice, mimozemšťany, draky atd. Vzdálenosti překonává Eddie hravě teleportací pomocí Merlinova zrcadla – takže stihne opravdu všechno. Akční části mám rád, ale v Démonech je to celkem nuda, Eddie má ochranou zbroj, s přehledem zvládá každého protivníka a jestli má někdo umřít, tak je to někdo z jeho doprovodu, který je obětován v rámci bitevní vřavy a jeho osud je stejně každému lhostejný. Tahle knížka a pravděpodobně i celá série je zřejmě určena spíše náctiletým čtenářům, připomíná pohádku o rytíři ve stříbrné zbroji, který dokáže porazit jakéhokoliv protivníka kterého si dokážete vymyslet.

Etule
Etule
14.03.2017 3 z 5

Druhý díl byl skvělá jízda. Zaujal mě tam Giles Deathstalker a začala jsem pátrat po sérii, ve které se vyskytuje. Nu bohužel podle anotace v žádné, ale i tak si to nejspíš časem přečtu. Eddie je fajn.
Ale... John je prostě John. :)

lanusinka
lanusinka
13.02.2013 5 z 5

Zábavná jízda, která nás zavede i k hrdinům, které známe z jiných Greenových cyklů..

Senza Jenka
Senza Jenka
21.06.2011 4 z 5

Řekla bych - rozmanitější a víc akční, než jednička, ale... prostě Noční strana to není.

Kniha Démoni jsou věční je v

Přečtených120x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených3x
Knihotéce98x
Chystám se číst9x
Chci si koupit5x