Tajná řeč koček

Tajná řeč koček https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/426774/bmid_tajna-rec-kocek-vak-426774.jpg 3 13 6

Nelámali jste si už někdy hlavu nad tím, co vám chce vaše kočka vlastně říct? Susanne Schötz se této záhadě snaží přijít na kloub pomocí foneticko-lingvistických metod. Jako hrdá majitelka pěti koček analyzovala celou paletu jejich zvukových projevů a zkoumala, co mohou v různých situacích znamenat. O své poznatky se nyní dělí se čtenáři. Kromě rychlokurzu kočičí fonetiky nabízí jejich milovníkům i praktické tipy, které mohou využít při péči o vlastní kočku. Po přečtení knihy je mohou čekat překvapivá zjištění. Nebo mohou svému miláčkovi lépe porozumět. Každopádně se však jejich vzájemný vztah zlepší.... celý text

Žánr:
Humor , Literatura naučná , Příroda, zvířata

Vydáno: , Pangea
Originální název:

Die geheime Sprache der Katzen


více info...

Přidat komentář

dzejkbeltygros
16.04.2022 2 z 5

Autorka se zabývá fonetikou, které je v knize až moc. Takže pro odborníka super, ale pro nás obyčejné kočkomily trochu k ničemu. Když teda tyhle části přeskočíte, tak se dozvíte několik zajímavých věcí o kočkách a jejich chování. Ale opravdu jen pár. Majitelka pěti koček se snaží identifikovat a popsat kočičí mňoukání, vrkání, prskání a další zvuky, které kočky vydávají v jakých situacích. Když se to vezme kolem a kolem, tak jsou to jen teorie, záleží na dané situaci a kočce, protože každá kočka je trochu jiná. Takže jsme se vlastně nic nedozvěděli. Oceňuji akorát sepsané zkušenosti, nahrávky a tabulku na konci, se kterou si člověk může malilinko pomoct. Ale stejně bude nejlepší prostě svojí kočku pozorovat a zkoušet a dedukovat, co zrovna chce dát najevo nebo co potřebuje. Radši než tuto knihu doporučuju podívat se na youtube Kláry Nevečeřalové. :))

Snoopi
02.10.2021 1 z 5

Nuda, nuda, nejen v Brně :-) Kniha vhodná spíše pro odborníky - a zvlášť pro ty, kteří se vyznají ve fonetice, či aspoň mají její základy. Kniha měla být spíše nahrána jako dokument, nebo k ní mělo být vloženo CD s rozebíranými nahrávkami. Sice něco o fonetice vím, ale text mě velice brzy začal nudit.
Navíc každá kočka je svérázný originál a mňoukání zní u každé jinak.
Takže taková kniha o "učení se latině" pro české Honzy. Jenže ať se budeme snažit sebevíc - přesně jako kočka mňoukat nedokážeme, jelikož stejně dojde k "informačnímu šumu" a následné komunikační bariéře :-) A majitelé kočky svým miláčkům určitě rozumí i bez podobného "překladatele".
Knihu jsem nedočetla, byla jsem zklamaná - čekala jsem spíše něco o řeči jejich gest a rozebírání chování.


knihyKeMne
31.07.2021 3 z 5

Autorka je odbornice na fonetiku a majitelkou pěti koček. Spojením obojí je tato kniha. Rozdělení kočičích zvuků fonetickými metodami je jistě zajímavé, ale poněkud nepraktické. Zvlášť když se autorka dobrala výsledku, že kočka stejně svými zvuky vyjadřuje pokaždé něco jiného v závislosti na kontextu. A jak již bylo řečeno, kdo kočku vlastní, porozumí tomu i bez knížky.

Zajímavější mi přišly kapitoly nefonetické: obyčejné povídání o tom, jak autorka ke svým kočkám přišla, a o problémech ve vzájemném soužití. I ta část, kdy poskytuje rady, jak na problémy, to už je od původního záměru knihy hodně vzdálené, nicméně praktičtější.

Součástí knihy jsou i odkazy na nahrávky kočičích zvuků, k těm jsem se zatím nedostala, a ani nevím, jestli se mi chce, to je pro větší nadšence :-)

Alena_S
04.10.2020

Je to knížka zajímavá, ale asi pro úzký okruh čtenářů, konkrétně s velkým zájmem o kočky a fonetiku: Mňoukání je zde probíráno ze všech úhlů a do poslední hlásky, a věřím tomu, že autorka musela zažít skvělé a zábavné časy při výzkumu ve svém oboru a přitom za účasti svých chlupatých miláčků. Kdo z nás to má :-)
Poslechla jsem si i pár avizovaných nahrávek na webu a čekala na to "oioioioi" :-)
Běžný kočičí spolubydlící se ale patrně i bez rozboru naučí rozeznávat, kdy ho míca vítá, kdy je na špatné straně dveří a kdy chce něco na zub.

eva3992
25.08.2020 1 z 5

Odhalte kočičí řeč a porozumějte svým mazlíčkům lépe, díky knize, která přináší odborné poznatky přístupně a doprovázené milým vyprávěním.
Tak tolik k anotaci….

Upřímně, horší knížku jsem už dlouho nečetla. Na 200 stranách nám autorka popisuje zvuky koček, jejich výslovnost i kočičí artikulaci. Tohle opravdu nemohu pochopit, proč se má v knize zvuk popisovat. Oceňuji autorčin výzkum, že si s tím dala takovou práci, ale proč nenatočila dokument, abychom kočky mohli vidět a hlavně slyšet. Myslím, že mám kočičí „řeč“ hodně naposlouchanou, ale ať se snažím sebevíc, drobné nuance mezi kočičím mňau a mňaaau, popisované autorkou, si skutečně nedokáži představit.

Navíc na téměř každé druhé straně je odkaz na autorčiny webové stránky, kde odkazuje na nahrávky kočičích zvuků. Ani ty mě však nepřesvědčily.

Kniha byla zdlouhavá, spoustu věcí se opakovalo, bylo to hodně vědecké a nudné. Chvílemi jsem v knize přeskakovala jednotlivé odstavce, protože mně to absolutně nic nepřinášelo. Od knihy jsem měla jiná očekávání, čekala jsem více zábavnou formu, více milých kočičích příběhu a vtipných historek. Už jen díky tomu obalu jsem očekávala něco jiného.

Já jsem velký milovník koček, mám je od malička pořád, rozumím si s nimi i bez návodu. Kočky jsou spřízněné duše a buď jim rozumíte, máte k nim blízko a nebo ne. Ale v tom prostě věda nepomůže.

Bad-wolf
23.03.2020 3 z 5

Pěkná kniha pro všechny milovníky koček. Bohužel na mě byly některé pasáže příliš odborné a některé se tam několikrát opakují. Kniha by mohla být klidně zkrácená a ničemu by to neuškodilo. I přes to jsem se toho docela dost dozvěděla a hodnotím knihu jako spíše průměrnou - mohla by být lépe propracována.

Štítky knihy

kočky chovatelství, chov

Autorovy knížky

2020  55%Tajná řeč koček

Kniha Tajná řeč koček je v

Přečtených16x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených1x
Knihotéce23x
Chystám se číst14x
Chci si koupit1x