Tajgou

Tajgou https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/258190/bmid_tajgou-3ML-258190.jpg 4 8 3

Přidat komentář

Antoramix
09.05.2021 4 z 5

Mám rád knihy z tajgy, takže Arseněv musel být další v pořadí. Kdo má rád tento kraj, tak si knihu moc užije. Nejzajímavější jsou části věnované místním národům, které ještě v období před a po 1. sv. válce relativně hojně osidlovali toto území. Dnes už jsou z nich jen střípky opité alkoholem. Byla to doba, kdy tu tygr ještě běžně pobíhal a les byl opravdovým pralesem. Není to ale místy lehké čtení, jelikož Arseněv popisuje až zbytečně podrobně, takže znáte všechny potoky, říčky, geologická podloží, rostliny a každý mys i zálivek u pobřeží. Velmi nápomocná je tak pěkná mapa na konci knihy, i když jsou v ní chyby - poslední cesta vedla do Chabarovska, ne opačným směrem. Když knihu čtete po částech a nebude vám vadit, že to nějaký čas potrvá, tak pro milovníky drsné přírody to je jasná volba.

Vla100V
04.04.2021 5 z 5

Veľmi zaujímavá kniha nás prenesie na začiatok 20 storočia opäť do ussuri tajgy kde hlavný predstaviteľ milovník prírody,bádateľ ale hlavne úžasný človek V.K.Arseniev sa delí s nami o svoje dojmi z expedícii ktoré absolvoval v rokoch1908-1927,v tomto obdobi rusky ďaleký východ bol najviac zachovanou časťou vtedajšieho Ruska,všadeprítomné tigre,medvede pridávajú na atraktivite knižneho diela,bonusom je mapa na konci knihy s presným označením tras výprav aj s pôvodnými názvami riek a priesmykov ale taktiež pôvodne názvy dedín a osád ktoré Rusi v roku 1972 premenovali..


Johule
21.10.2020 4 z 5

Rozvláčné a chvílemi pro čtenáře až příliš detailní líčení cest po oblasti Sichote Alinu, přesto však velmi zajímavý cestopis z doby před více než sto lety. Autor je dobrý pozorovatel přírody, ale i etnografických prvků, takže se čtenář může zasnít nejen nad krásou neposkvrněného kraje, ve které jsou běloši ještě vzácností a jejich návštěva událostí, ale i nad kulturami původních obyvatel, šamanskými rituály a dalšími prvky, které teď už vzaly za své...
Asi nejsnáze se čtou krátké povídky ze střední části "Se zvěří a přírodou", které jsou náčrtky díla, které autor nestihl před svojí smrtí dokončit. K přečtení ale doporučuji knížku celou, hned bych se vydala do těchto krajů a putovala jimi (ačkoli v dnešní době bych nejspíše nad stavem krajiny zaplakala)

Štítky knihy

tajga

Autorovy další knížky

1934  88%Stopař Děrsu Uzala
1953  85%Ussurijským krajem
1952  75%Tajgou

Kniha Tajgou je v

Přečtených8x
Doporučených1x
Knihotéce9x
Chystám se číst5x
Chci si koupit5x
dalších seznamech2x