Tajemství skrytých dimenzí vesmíru - Pokřivené průchody

Tajemství skrytých dimenzí vesmíru - Pokřivené průchody https://www.databazeknih.cz/img/books/84_/84452/mid_tajemstvi-skrytych-dimenzi-vesmiru-C0y-84452.jpg 5 5 2

Vesmír stále skrývá mnohá tajemství. Kromě tří známých prostorových rozměrů možná zahrnuje i další dimenze. Zatím nevíme, zdali tyto dimenze mají rozměry zlomku milimetru či jsou naopak nekonečné, jestli vůbec existují nebo zda neexistuje vedle našeho vesmíru jiný, prozatím neviditelný a nedosažitelný. Autorka nás velmi přístupnou formou, s mnoha originálními a vtipnými analogiemi, provází fyzikou až na samu hranici současného poznání. Seznamuje čtenáře i s těmi nejobtížnějšími problémy, které tak trápí badatele v oboru teorie relativity, kvantové teorie a gravitace, a naznačuje možná řešení klíčových otázek fyziky – řešení pomocí skrytých dimenzí, zcela originální a navíc v budoucnu ověřitelná.... celý text

Literatura světová Literatura naučná Věda
Vydáno: , Paseka
Originální název:

Warped Passages: Unraveling the Universe's Hidden Dimensions , 2005


více info...

Přidat komentář

parxel
07.07.2021 5 z 5

Tajemství skrytých dimenzi vesmíru je podle mého názoru velmi zajímavá vědeckopopulární publikace, která se zabývá teorií strun. I přes některé negativní komentáře, že je tato kniha příliš složitá a nesrozumitelná, jsem se nenechal odradit a knihu si zapůjčil v knihovně přečetl.

První polovina knihy se soustředí na vysvětlení obecné teorie relativity a standartního modelu částic. Tato část pro mne nebyla nijak nová a tak jsem si spíše připoměl to, co jsem již mnohokrát četl a znal z jiných podobně zaměřených knih. Druhá polovina se soustředila na různé problémy, kterým čelí současná fyzika a zejména na teorii strun, ale nejenom na ni. Tato část se mi velmi líbila. Autorka totiž plynule navázala na problémy, které nastínila dříve a vysvětlovala objevování jednotlivých aspektů teorie strun, tak jak byly postupně vytvářeny a objevovány. A to mi přišlo nesmírně zajímavé. Bylo totiž velmi dobře vidět, že teorie strun se vyvýjí v reakci na nějaké fyzikální problémy, které se nedaří dlouhodobě vyřešit a současně bylo vidět jednotlivé aspekty této teorie.

Přestože si netroufnu říci, že jsem všechno pochopil, tak mé počáteční obavy se nenaplnily a z knihy jsem si odnesl více, než jsem čekal. Dosud jsem nečetl žádnou vědeckopopulární knihu, která by vysvětlovala nebo přibližovala čtenáři tak komplexní fyzikální modely vesmíru.

Vzhledemk tomu, že kniha byla vydána v roce 2011, lze ji dnes považovat za lehce zastaralou, protože nezmiňuje např. objev higgsova bosonu nebo gravitačních vln. Nicméně to u této knihy moc nevadí. Autorka totiž veskrze píše o teoretikých modelech, které zatím nebyly potvrzeny ani vyvráceny.

Dále se mi líbil autorčin poměrně objektivní přístup k různým fyzikálním modelům. Přesotože i ona říká, že preferuje svůj vlastní model, který navrhli s kolegou, tak je patrné, že si uvědomuje, že se jedná pouze o teorii, která může být vyvrácena nebo potvrzene experimenty.

Závěrem chci říct, že se jedná o velmi zdařilou knihu, která mne velmi mile překvapila a odnesl jsem si z ní spoustu nových myšlenek a podnětů. Mě osobně přišla problemtika dobře a srozumitelně vysvětlená. Knihu bych doporučil všem zájemcům o teorii strun a dále všem čtenářům, kteří mají rádi vědeckopopulární literaturu a již pár podobných knih přečetli. Tato kniha vás zavede zase o kousek dál.

zahadum
25.02.2013 4 z 5

Veľmi zložitá kniha, autorka sa zaoberá výlučne fyzikou časticovou a vysvetľuje superstrunovú a M-teóriu z pohľadu kvantovej mechaniky. Kniha vyžaduje značné znalosti daných tém ale problém je v tom,že autorka je síce špičkový odborník na danú tému ale veľmi komplikovane sa vyjadruje...chýba jej ľahkosť jazyka aká je daná napr. Brianovi Greenovi...dosť veľká čast textu je názorne vysvetľovaná ale tiež pomerne komplikovane. Kniha je to dobrá a dozvedel som sa kopec vecí ktoré sú pomerne čerstvé ... rok 2011.


Štítky knihy

vesmír tajemství dimenze

Autorovy knížky

Lisa Randall
americká, 1962
2011  96%Tajemství skrytých dimenzí vesmíru - Pokřivené průchody

Kniha Tajemství skrytých dimenzí vesmíru - Pokřivené průchody je v

Přečtených4x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce23x
Chystám se číst17x
Chci si koupit6x
dalších seznamech1x