Tajemství pralesa

Tajemství pralesa https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/491704/bmid_tajemstvi-pralesa-oQZ-491704.jpg 4 137 18

Na horním toku Amazonky u peruánského města Iquitos žije spokojeně Joam Garral se svojí rodinou. Jeho dcera Minha se chce vdát za Manoela Valdeze a svatba se má konat v Manoelově rodném městě Belém v Brazílii, kam se ovšem Joamovi moc nechce. Nakonec se nechá přesvědčit a velká výprava vyráží na prámu po toku Amazonky. Začne ho však vydírat dobrodruh Torres, protože Joam byl před řadou let v Brazílii neprávem obviněn z krádeže diamantů a z vraždy a odsouzen k trestu smrti. Torres chce vyměnit písemné přiznání skutečného vraha za ruku Joamovy dcery, což však ona i Joam striktně odmítají. Po příjezdu do brazilského města Manausu je na Torresovo udání Joam zatčen a odsouzen k trestu smrti. Podaří se mu prokázat svoji nevinu? Významnou roli v románu sehrává záliba soudce v kryptografii a luštění šifer. Kniha přináší vedle dobře napsaného dobrodružného napínavého příběhu také mnoho cenných informací o přírodě, městech a vesnicích v povodí Amazonky.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Romány
Vydáno: , Omega
Originální název:

La Jangada , 1881


více info...

Přidat komentář

mira.l
20.08.2022 4 z 5

Tak jsem zase po čase zkusil jednoho Vernea, kterého jsem ještě nečetl. Tato kniha nepatří k těm notoricky známým. Jak jsem zjistil, je to takový klasický "dobrodružně cestopisný" Verne.
Krátké seznámení s postavami a okolnostmi, jasně narýsováno, kdo je ten dobrý a kdo zlý, a pak už následuje u autora poměrně klasická cesta či výprava odněkud někam. Tady z peruánského Iquitos po Amazonce až do jejího ústí v Belému. Co se cestou přihodí, je popsáno v anotaci ke knize, to tady opakovat nebudu.
Tak tedy hodnocení: četlo se to dobře, to nemohu říci:). Prostě klasický Verne, jak si ho pamatuju, stránky ubývají tak nějak samy. Samozřejmě že všechno dobře dopadne, stane se přesně to, co se stát má. Nicméně už jsem asi od autora četl vše to lepší a těžko najdu něco, co by mě teď (a v mém věku) posadilo na zadek. Už mě totiž tak neudivují ty náhody, ty čisté charaktery postav, to, že se stane vždy to, co se má stát v tu pravou chvíli. Tady je třeba až trochu naivní už to, že nějaký lotr, který řadu let žije někde v amazonské džungli a patrně neoplýval nějakou přehnanou inteligencí, by sepsal dopis takovým šifrovaným písmem. Ani já jsem ten šifrovací klíč moc nepobral...:).
Dále jsem měl trochu problém s překladem. Občas se tam objevila věta, která mi přišla trochu nelogická nebo ne zrovna šťastně formulovaná. A v neposlední řadě... Když jsem si trasu Iquitos - Belém naklikal velmi nahrubo do mapy, vyšlo mi následující: Iquitos - Manaus: cca 2000, Iq. - Santarém: cca 2700 a Iq. - Belém cca 3500 km. Že to není 1300 kilometrů, jak je v knize několikrát zmíněno, to mi bylo jasné na první pohled do mapy v atlasu světa. Tak nevím, jestli je to chyba v překladu, přepočtu nějakých jednotek nebo to tak zmastil už Verne.
Na plné hodnocení to nebude, ale ty čtyři... když je to ten Verne...budiž.

st18321
22.06.2022 5 z 5

O této verneovce jsem nikdy neslyšel. Musím ale říci, že je vynikající. Plavba na obrovském voru po Amazonce mě hodně bavila. Úplně jsem cítil tu svobodu a bezstarostnost. Hlavní hrdina i záporák jsou zajímavé postavy a stěžejní příběh je také poutavý. Člověk předem ví, že to dobře dopadne ale to vůbec nevadí. Odpočinková kniha. Zjistil jsem, že u verneovek se stále dobře bavím bez ohledu na to zda mi je 10 nebo 35let. Vrhnu se hned na další.


Luigi1
29.04.2022 4 z 5

Dobré čtení pro mě trochu méně známé knihy.

Majto
09.03.2022 3 z 5

Dlhé roky som nečítal nič od tohoto autora, hoci svojho času som jeho knihy zbožňoval. Objavil som v pivnici starú knižnicu, tak som sa dal do čítania. Jednou z kníh bola aj táto.
Prvá časť ma príliš nezaujala. Popisy flóry, fauny, krajiny, všetko fajn, no priveľa informácií na malom priestore (asi preto som v mladosti tieto knihy mal rád), no druhá časť už chytila tempo aj dramatizáciu deja a to už ma bavilo viac. Na prvý pokus po mnohých rokoch som ale zistil, že tvorba J. Verna sa dá vstrebávať v každom veku.

former3980
01.10.2021 4 z 5

PERU - BRAZÍLIA. Skvelá kniha. Amazonka v celej svojej nádhere. Aj záporák, ktorého stihol zaslúžený trest, aj potrebná dávka napätia spod šibenice, či sa stihne vylúštiť kódovaný odkaz. Ako bonus boj s kajmanmi na "jangade" či potápačské entré s elektrickým úhorom...Malo to dynamiku, takže to odsýpalo oveľa lepšie ako venezuelské Nádherné Orinoco. Monsieur Verne - proste pán spisovateľ aj po takmer dvoch storočiach. Vrele odporúčam - 95 percent.

NemmamSlov
17.06.2021 4 z 5

Príbeh, v ktorom má opäť prevahu dobro víťaziť nad zlom. Je to najtipickejší bod, ktorý vystihuje Verneho. Autor bol sčítaný a rád cestoval. Tento krát ukazuje krásu Amazonu a vďaka nemu som si vedel predstaviť Amazonský prales v danej dobe. Človek by čakal, keď sa vybral Joam Garral so svojou rodinou po rieke Amazonka, že budú bojovať proti nástrahám tejto džungle, ako sú nebezpečne hady, či agresívny kanibalovia, no hrdina bojuje proti krivde. Joam Garral je totiž Brazílsky utečenec, ktorý utiekol pred trestom smrti. Samozrejme obvinený bol neprávom a o tom je náš príbeh. Nemôže chýbať ani záporák, ktorý je známy hneď od začiatku. Torrès odhaluje pravdu a vydiera Garrala, čo celý príbeh komplikuje.

DomYell
31.01.2021 5 z 5

S ignoraci lidstva mam obcas obavy, ze jednou vznikne kniha Hledani pralesa. Takova on-D-road story s krimi zapletkou :)

Mantikocka
23.07.2020 3 z 5

Kniha jako vždy dobrá, jen mě teď jako dospělého překvapil rozměr voru na kterém jedou, nějak si nedokážu představit vor 300m x 18m velký, hlavně jak by se tento kolos dal řídit???

Karcoolka2210
02.08.2018 5 z 5

Jules Verne je majster svojho remesla a mňa len mrzí, že mi trvalo tak dlho, kým som na to prišla ;)

Hotovson
01.05.2018 5 z 5

Pěkný čtení.

Na Verneovi mam rád, že je v knížkách vždycky jasně definovaný dobro a zlo a dobro samozřejmě vždy vítězí.

Ono je to taky někdy potřeba, přečíst si něco pěknýho a milýho, kde člověk vlastně ví, jak to dopadne, ale stejně si to přečte rád. A je úplně jedno, jestli mu je 15 nebo 50.

Naias
11.01.2018

Je to sranda, koľko mal Verne vo svojich knihách hlboko mravných a po všetkých stránkach obdivuhodných hrdinov. Alebo zas skazených do morku kostí. Ako decko som si neuvedomovala, aké sú jeho postavy čiernobiele, ale teraz si to zas nedokážem nevšímať. Musím sa priznať, že na objavenie sa ďalšej a ďalšej superextracharakternej postavy som reagovala pochechtávaním sa. Vôbec najlepšie bolo presvedčenie Joama Dacostu, že na jeho obhajobu budú stačiť dôkazy mravné. Charakter má závideniahodný, ale s íkvé je to o chlp horšie.
Osobitne som si užila tú časť, kde lúštili zašifrovanú listinu a zúfalo hľadali kľúč. Vzala som si pero a papier a kľúč sa mi podarilo nájsť. Aj vďaka prekladateľovi, ktorému sa nelenilo onú listinu preložiť. Veľmi milé od neho. Len škoda, že som to vylúštila s krížikom po funuse, s radosťou by som sa prihlásila o sľúbenú odmenu. Nuž, život je jeden z najťažších.

woodward
19.08.2015 5 z 5

Od prvního přečtení téhle knihy toužím splout Amazonku z Iquitosu až do Belému; uplynulo několik desetiletí a začínám se obávat, že už to asi nestihnu.

RadeneWriter
21.10.2014 3 z 5

Zo začiatku náročné čítanie sa zmenilo na poriadne dobrodružstvo :) rozhodne odporúčam :D

Eigis
12.11.2013 4 z 5

První část knihy není nic moc, spousta geografických údajů, které svou četností přebíjejí hlavní příběh. O to překvapivejší je druhá část, ve které se rozbíhá skvělé detektivní pátrání. Verne napsal celou řadu příběhů z kriminální tématikou, ale tenhle je podle mě rozhodně nejpropracovanější.

hajdano
09.09.2013 4 z 5

Pěkný příběh s kriminální zápletkou během cesty po Amazonce.

meggy248
31.05.2013 5 z 5

chysta sa ju citat dufam ze bude dobra

kacaabba
30.01.2013

Román byl též zfilmován.

vitavita
06.04.2012 5 z 5

Napínavý příběh cestou na pobřeží Atlantiku !!!