Tajemství prachu a krve

Tajemství prachu a krve https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/481080/bmid_tajemstvi-prachu-a-krve-zFT-481080.jpg 4 62 17

Píše se rok 2000 a v Českém Krumlově jsou odhaleny kosterní pozůstatky, které vykazují protivampýrská opatření. Na řece pod zámkem se objeví ledové kry a v ulicích se válí mlha… Mladá novinářka Gabriela Klosová si prochází těžkým obdobím. Nedávno jí zemřela milovaná prababička a ona se potýká se smutkem i s problémy v práci. Přítel Roman ji příliš neutěší, jelikož tráví většinu času na archeologickém nalezišti. Naštěstí jí dělá společnost kamarádka Alice, nová čtyřnohá parťačka, i tajuplný deník, jenž zdědila. Když se ve městě objeví mrtvá žena, která vypadá jako oběť upíra, má Gabriela zajímavé téma na článek. Čím více se pídí po choulostivých informacích, tím víc si uvědomuje, že všechny záhady posledních dní spolu možná souvisí.... celý text

Přidat komentář

knihomolkaJani
01.10.2023 4 z 5

"Upíři v Krumlově! No to bude bomba!"
Tato kniha vypadá na první pohled velmi nenápadně, ale skrývá opravdu velmi hezký, zajímavý a napínavý příběh.

"Nastal snad právě teď čas odhalit rodinnou historii více do hloubky?"
Kniha se skládá ze dvou hlavních linií. V té první vystupuje jako hlavní postava Gabriela (rok 2000) a v té druhé zděděný deník její dávné příbuzné Alžběty (deník je datován od roku 1720 do roku 1741).
Dějová linka Gábi je psaná v er-formě a z počátku mě vůbec nebavila, pak se tam ale začalo konečně něco dít. Má partnera archeologa Romana, kterému byly přiděleny vykopané kostry v Českém Krumlově.
"Spolu s odhalenými hroby jako by se na světlo boží dostalo zlo, které se chystalo pohltit toto malebné město na Vltavě."

Dějová linie Alžběty je psaná formou deníků. Alžběta měla zvláštní nadání a dokázala rozumět zvířatům, zároveň pracovala jako velmi blízká pomocnice samotné ´upíří princezně´, Eleanoře Amálii Magdaléně ze Schwarzenbergu. Tato historická oblast mě bavila od samého začátku. Alžběta byla úžasná a její vyprávění o dění na zámku mě dojímalo.

"Duchů se nebojím.. To spíš živých. A také minulosti a kostlivců ve skříni."
Zajisté si oblíbíte nejen hlavní hrdinky, ale i mnoho vedlejších postav, jako třeba detektiva Pavla, který dostal za úkol vyřešit přibývající mrtvoly v Krumlově.. V této knize jsou mrtvá těla jak v současnosti, tak v minulosti.. a povím vám, hlavní hrdinky to opravdu nebudou mít jednoduché.

"Moc a strach z moci k sobě mají překvapivě hodně blízko."
Chvilku mi trvalo si zvyknout na autorčin styl psaní, proto jsem ji i déle četla, ale když se tím prolouskáte, objevíte úžasný příběh. Taky mi trochu vadily nenadálé skoky v ději, kde jsem se hůře orientovala. A jako poslední výtku mám i pár drobných nedořešených věcí (je možné, že jsem to prostě i jen přehlédla).
Za příběhem se skrývá mnoho záhad a tajemství.

Děj je stavěn na reálných základech, přesto se jedná o fikci s nadpřirozenou tématikou!

Na závěr musím pochválit popisy míst, jsem z Českokrumlovska a opravdu jsem se na těch místech viděla.

Kniholenka9
18.01.2023 4 z 5

Duchařinu běžně nečtu, ale tato kniha mě zaujala místem, kde se příběh odehrává a krásnou obálkou. Byla jsem mile překvapená, jde o moc pěkný příběh, kde se střídá současnost (rok 2000) s minulostí (18. století). Knihu doporučuji, já jsem si čtení užila. Pár chyb v textu a špatně zvolený font písma je chyba nakladatelství.


Beovulfak
06.01.2023 2 z 5

Bohužel, po padesáti stranách odkládám. Absolutně mi nesedí a nebaví mě.

Leona333
12.08.2022 4 z 5

Upíři a duchařina...? Přiznávám se, že jsem byla z počátku trochu nedůvěřivá a rozpačitá. Knížek a příběhů na tohle téma jsem už vyslechla, přečetla dost. Tak čím by mohl být lepší - jiný, příběh mladé novinářky Gabriely, která podědí záhadný deník...? V mnohém!
Nápad, umístit děj do míst - kulis Českého Krumlova, je znamenitý. Z tohoto města historie přímo sálá. Takže se dvě dějové linky příběhu, obzvlášť ta historická..., přímo nabízí.
Nejen hlavní postavy děje, ale i ty okrajové - zdánlivě nevýznamné, jsou vesměs sympatické, normální. Neděje se zde nic "přemrštěně morbidního, akčního..."
Je to působivě napsaná knížka, díky které mi párkrát po těle, naskočila husí kůže.
Tak nejen za ten Krumlov, ale i za tu řeku Vltavu a spoustu vodáckých vzpomínek..., si tento mystický, hororový příběh, mnoho hvězdiček zaslouží. ; )

Marekh
06.07.2022 4 z 5

Od autorky jsem již v minulosti četl knihu GUTTA Z BUBNU (4*) a PROKLETÍ SCHWARTZOVY VILY (4*). Byl jsem zvědavý na její novou knihu – TAJEMSTVÍ PRACHU A KRVE, která byla vydána v roce 2021.

Kniha má 2 dějové linie a obě se mi líbily. O něco více se mi líbila linka z minulosti. Kniha obsahuje Prolog, Epilog a Poděkování. Kniha má 28 kapitol.

Hlavní postavou je GABRIELA – novinářka, které zemřela prababička a Gabriela po ní zdědí tajuplný deník. V Českém Krumlově se objeví mrtvá žena, která vypadá jako oběť upíra! Líbila se mi také Gábinina čtyřnohá parťačka. Upřímně řečeno bych se asi bál pohladit její parťačku. :)

Oceňuji, že autorka popsala velmi podrobně Český Krumlov, který jsem navštívil v roce 1997. Je to moc pěkné české město, které snad časem ještě navštívím. Dozvěděl jsem se řadu nových informací z historie Českého Krumlova, informace o vampyrismu aj.

Je znát, že autorka miluje historii. Příprava knihy musela zabrat hodně času. Jak autorka píše v PODĚKOVÁNÍ, prostudovala nespočetné množství knih, viděla řadu dokumentů a webinářů a konzultovala příběh s několika lidmi. I když se jedná o fikci, autorka stavěla na skutečných událostech a faktech.

Kniha je čtivá, napínavá, střídaní kapitol z přítomnosti a minulosti se vzájemně doplňují. Rád čtu knihy, ve kterých se objevují deníkové záznamy. Občas mi tělem proběhl mráz a téměř do posledního okamžiku jsem nevěděl, jak celkově příběh dopadne. Během četby jsem si vytvářel různé teorie a přemýšlel jsem nad nimi.

Původně jsem se domníval, že kniha má na několika místech chybné číslování stránek, ale autorka mi napsala, že číslování stránek je správné, ale je nešťastně zvolený font písma, kdy číslo 8 a 0 vypadají stejně. Když jsem se na to zaměřil, má autorka pravdu. Občas se v knize vyskytly nějaké překlepy, ale nebylo jich mnoho. Jsou to drobnosti, které nemají vliv na samotný příběh. :)

Celkově knihu hodnotím pozitivně (90 %). Pokud máte rádi v knihách prvky hororu, napětí a historie, můžete vyzkoušet tuto knihu.

S autorkou jsem se osobně setkal na Světu knih 2022. Je milá a příjemná. Napsala již řadu knih a já autorce z celého srdce přeji, ať má co nejvíce čtenářů a nové nápady na nové knihy.

Kniha má nádhernou obálku.

Jaklová.katka
04.06.2022 3 z 5

Příběh knihy je hrozně zajímavý a čtivý, ale neoddělení jednotlivých částí je matoucí.
Stačil by vynechany řádek. Navíc jsou tam špatně očíslované stránky.

Škoda. Mohla to být skvělá kniha,ale tyhle chyby ji sráží dolů.

Motýl37
23.05.2022 5 z 5

Krásně napsaný příběh, kde se prolíná současnost s příběhem z deníku praprapra......předkyně hlavní postavy. Moc se mi kniha líbila.

martinaandulka
17.04.2022 5 z 5

Moc krásně napsaný příběh z hororovou tématikou zasažený do Českého Krůmlova,který znám a podle popisů jsem přesně věděla jak to tam vypadá.Kdo má rád horory s duchařinou tak bude nadšený jako já.Jen mám výhrady k nakladateli Lirego má tam chyby v psaní,ukončení statí a čísla stránek místo 0 je tam 8.

xArt
28.02.2022 4 z 5

Fakt dobrá knížka - originální příběh bez nějakých klišé, nepředvídatelné, krásně popsané prostředí Českého Krumlova, který mám, co by kamenem dohodil.
Zpočátku jsem se bála, že hlavní hrdinka bude takový ten typ novinářky, která jde po senzaci a nedá si pokoj, i když tím ničí svůj partnerský vztah. To se naštěstí nestalo a já se mohla uvolnit a knihu si užít. Autorka umí dobře navodit atmosféru příběhu, až mi chvílemi naskakovala husí kůže.
Trochu mě mrzí, že některé věci nebyly vysvětlené, ale celkově mohu s klidným srdcem doporučit. Dávám 4,5 hvězdy.

alibaba72
26.02.2022 5 z 5

Jednoznačně skvělé čtení :-)

Gigy
09.02.2022 3 z 5

Jako jo, není to tak blbý, jak by se po přečtení prvních stran mohlo zdát. A že ty první strany jsou fakt pekelný. Měla jsem strach, že se dialogy mezi Gabrielou a Alicí ponesou i po zbytek knihy v tak nepřirozeném duchu, ale naštěstí se autorka rozjela a vdechla tomu trochu života. Cením to, že je příběh relativně čtivý a originální, za to dávám vždycky body navíc. Trochu mi vadí, že v něm zůstala spousta nedořešených věcí, ve kterých se autorka chvíli pohnípala a pak je sprostě pustila k vodě - to se čtenářům fakt nedělá. Ale jinak se to dalo. Sice to není žádný literární skvost, ale je to poživatelný.

Leny66
29.01.2022

Jak jsem již od autorky zvyklá, opět nezklamala. Knížka čtivá, moc se mi líbila.

HanulkaK.
27.01.2022 4 z 5

Výborná oddychovka, dokonce mě nalákala po letech na návštěvu Krumlova. Jen mě rozčilují zbytečné překlepy, to to před vytisknutím nikdo neprojede...?

Noctua8
03.01.2022 4 z 5

Za mě veliká spokojenost. Knihu jsem přečetla za dva večery... natolik jsem se nemohla odtrhnout. Napínavý, poutavý a velmi dobře poskládaný příběh. Zajímavé téma upírů a žen s neobvyklým nadáním, a skutečnost, že se děj odehrává v prostředí Českého Krumlova, který je dokonalou kulisou vyprávěných událostí, považuji za skvělou kombinaci. Kniha má sympatické postavy, a to nejenom ty hlavní, ale i ty které se příběhem jen krátce mihnout (knihovnice, bezdomovec), což je od autorky velmi milé, že si s nimi dala taky práci. Rozhodně si od ní přečtu něco dalšího.

Knize ve své podstatě dávám plný počet bodů. Nicméně "uděluji" výtku editorům, kteří ji připravovali do tisku. Pominu-li občasné překlepy, je dost příšerné jak málo práce si dali se správným uspořádáním odstavců (někdy jsou na první přečtení přehozené), ale hlavně špatně oddělovali jednotlivé dějové linie příběhu. Takže čtete, čtete, jeden odstavec za druhým a najednou si uvědomíte, že jste v úplně jiné části příběhu, na jiném místě Krumlova a v dialogu úplně jiných postav. To se úplně nepovedlo a bohužel se to objevuje poměrně často. Je to velká chyba na kráse celé knihy.

Linda007
02.01.2022 4 z 5

Opravdu se mi to moc líbilo. Ale nedostala jsem odpovědi na všechny své otázky. Jak to bylo s Gabriely otcem? Proč měl Roman výpadky paměti? Kdo nebo co ovlivňovalo chování Gabriely, Roberta, Romana a Simony?

Irsaf
22.12.2021 5 z 5

Tak tohle je zatím nejlepší kniha od autorky…
Sice sem tam trosku přehnané, ale dá se to odpustit…
Mohu doporučit…

Danago
10.11.2021 5 z 5

Opravdu skvělý a originální příběh zasazený do Českého Krumlova, a ten je tu vykreslený ve dvou časových linkách. Obě linky mě bavily úplně stejně a z knihy je cítit , že autorka se v české historii vyzná. Proto i když je příběh velice tajemný a místy vás může mrazit v zádech, tak určitě některé informace může čtenář brát jako věrohodné. Upíři v Českém Krumlově? Je to možné? Co tak tajemného se najde na archeologickém nalezišti? Jak to ovlivní všechny postavy v současnosti a jak to vše souvisí s dávnou minulostí? To jsou otázky, které budete mít a na něž dostanete odpovědi po přečtení celé knížky.
Knížka je napínavá a chytla mě od první stránky a nedala mi vydechnout dokud jsem knihu nedočetla do konce.
Kdo má rád knížky Barbary Erskinové , myslím že bude s touto knížkou velice spokojený. A to, že se knížka odehrává v Českém Krumlově, je určitě další bod k dobru.
Já rozhodně doporučuji.