Tajemství obří číše

Tajemství obří číše https://www.databazeknih.cz/img/books/60_/60639/bmid_tajemstvi-obri-cise-QUX-60639.jpg 4 45 9

Vašátko a Horác série

< 4. díl >

Soubor detektivních novel (Tajemství obří číše, Rakev a hruška, Případ u jezera, Lásky čas, Prostý případ statistiky, Nepříjemný zápach), v nichž podezřelé sebevraždy nebo jasné vraždy řeší dvojice detektivů, kapitán Bezpečnosti a jeho přítel detektiv amatér, povoláním malíř. Autorka založila knihu na originálních zápletkách.... celý text

Přidat komentář

KlariN
19.02.2023 4 z 5

Vašátko a Horác po čtvrté a pořád skvěle. Dosud tematicky nejpestřejší povídková sada vyniká precizní definicí prostředí, vynikající, mnohdy tísnivou atmosférou, i nepovrchním, avšak velmi často odzbrojujícím humorem. Dobové kontroverze mohou dnes sice působit decentně úsměvně, pravdou ovšem je, že Prošková v mnohém předběhla svou dobu. I proto její příběhy s grácií odolávají času.

Winster
14.09.2022 5 z 5

Opet velice povedene povidky. Mnohe se v knihach opakuji. Ale knihy se vyplati pujcit a poridit i pro 1-2 nove povidky. Je to takove sledovani osudu lidi te doby. A pro cloveka zijiciho v Praze pohadka.


ninano
02.05.2021 4 z 5

Detektivní povídky od jedné z našich nejlepších autorek tohoto žánru. Přece jen je ale na nich znát, že byly psány v minulém století.

zdenaR
21.06.2019 5 z 5

Knihy autorky nejsou klasické detektivky v současném slova smyslu (z mého pohledu nyní převládá brutalita severského stylu), ale staví na logice zápletky a na psychologické autenticitě postav.
Samozřejmě popisují dobu, v které byly napsané, což jim na kvalitě neubírá.
Myslím, že patří k dobré tradici tohoto žánru v naší literatuře.

konicekbily
15.06.2019 5 z 5

Hezká vzpomínka na dobu dávno minulou, kdy knížky vycházely v desetitisícových, či statisícových nákladech! Pouze pro pamětníky!

moničina
25.11.2018

Príbeh Prostý případ statistiky bol sfilmovaný Ako Zlaté Rybky.

čef
24.08.2018 5 z 5

Moje oblíbená česká autorka detektivek napsala i tuto knihu svým osobitým stylem. Podle mne nejde tak v jejích příbězích o zločin sám, jako spíš o celou situaci okolo základní zápletky a hlavně pak o podivné jednání podivných lidí. No, někdy to působí zdlouhavě a staromódně , ale kino už taky nestojí 24Kčs a kolik diváků tam taky ještě dnes vlastně chodí? Jistě - trocha nostalgie nikoho nezabije, že pamětníci starých pořádků!

dagmar5477
19.06.2017 5 z 5

Jako vždy skvěle propracované povídky a ty popisy postav, člověk jako by je viděl - znal.

soukroma
01.04.2014 4 z 5

Velmi dobré detektivní povídky, ale mě z nich dost mrazí - je to hodně psychologické, rozebírá se v nich patologické chování, jeho příčiny a dopady, skrz naskrz...a chudák malíř Horác se nám z toho skoro ztrácí před očima (a pochopitelně nic nenamaluje). Není to dle mého snadné a příjemné čtení pro slabší povahy.