Vědma

Vědma https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/26794/bmid_vedma-znL-26794.jpg 4 574 45

Dee sice získal knihu mága Abraháma, ale stále mu chybí dvě poslední stránky závěrečného ceremoniálu. Bez nich se starobylé bytosti nemohou vrátit a vládnout na zemi. Dee tuší, že se pánové z temnot nevzdají, dokud znovu vládu nad světem nezískají a nezničí lidskou rasu. Neuspěje-li, je s ním konec. Londýn: Srdce Nikolase Flamela krvácí při pohledu na jeho milované město, které se rozpadá přímo před jeho zraky. Dee a Machiavelli ničí město nelítostně, ale Flamel sehraje při této zkáze také svou roli. Sofie a Josh potvrzují, že jsou legendární dvojčata, a Nikolas je musí ochránit před starobylými bytostmi z temnot, stejně tak jako zbývající stránky Kodexu. Alchymista ovšem slábne každým dnem. Perenela je stále v pasti na Alkatrazu. Nyní, když přišli i o Scatty, zůstala skupina bez ochrany. K obraně jim zůstal jen kamenný meč Klarent – dvojče Excalibru. Klarent má sílu, o které se lidem ani nesní, ale také zákeřné účinky. Každého, kdo meč používá, pomalu sžírá skryté zlo, které nakonec pohltí celou jeho osobnost. Nikolas musí najít někoho, kdo dvojčata zasvětí do magie třetího živlu – vody. Jen tak mohou mít nějakou šanci porazit Johna Dee. Bohužel jediný, kdo ale přichází v úvahu, aby Sofii a Joshe učil, je Gilgameš, ale ten je tak trochu duševně nemocný.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Fantasy

Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

The Sorceress , 2007


více info...

Přidat komentář

Alaglesia
31.07.2023 3 z 5

Třetí díl se nese ve stejném duchu jako ty předchozí, akorát a tím rozdílem, že nás děj tentokrát přenese do Londýna. V tomto díle se více než v těch předchozích odehrávají boje a rozvíjí se různé strategie. Co mile překvapilo, byly dva dějové zvraty. Jeden jsem si pamatovala z předchozí četby, ten druhý nikoliv. A ten je velmi zajímavý. Jsem zvědavá, kam nás autor dovede se slovy z věštby:"Dva kteří jsou jedno a ten jeden je vším."

Taťka Hraboš
09.09.2022 3 z 5

Kolikátý díl že to už je? Teprve třetí? Kdybych to nečetl dětem večer před spaním a kdyby se to jim nelíbilo, už bych to asi vzdal. Po oživení ve druhém díle v tom třetím autor opět sklouzl do své typické schematičnosti. Připomíná mi to schéma většiny počítačových her – získám novou abilitu, porazím nového bosse (nebo v opačném gardu) a jede se dál podle stejného vzorce. Zvláště Perenelina větev už začínala být únavná.


HollyUndead
10.08.2021 5 z 5

V pořadí již třetí pokračování této série opět nezklamalo. Objevilo se hned několik velice zajímavých postav a děj se posunul opět o něco dál k ukončení celé série. Akce prostupovala celou knihu, postavy musely neustále utíkat nebo bojovat a bránit se, což vytváří napínavou atmosféru. Ve spojitosti s aurami, magií, kouzly, různými vůněmi a dalšími motivy vytváří celá kniha poněkud spletitý, leč opravdu skvostný, kouzelný a půvabný zážitek. Nezapomenu dodat, že asi po pěti letech, kdy jsem celou sérii četl naposled, neztrácí ani pro mě v již pokročilejším věku (téměř 25 let) své hodnoty, kouzlo a půvab.

nela3812
12.06.2021 5 z 5

Třetí díl byl opět napínavý a o zvraty nebyla nouze. Autor se stále drží své nastavené laťky a svižným tempem pokračuje ve vyprávění dál. Ani z této knihy nemám pocit, že by příběh upadal, ba naopak. Čím dál více se těším na další zvraty, které autor pro čtenáře nachystal. A ve své mysli si tvořím potencionální konce podle toho, co se mi zrovna z další části příběhu podařilo zjistit.

Mimo zvraty se do příběhu dostávají také nové postavy z historie, bájí a mytologií, které mě baví. Vím, že se možná opakuji, ale opravdu se mi ten nápad moc líbí. To propojení minulosti a současnosti skrze jejich nesmrtelnost mi stále připadá neuvěřitelně promyšlené. Co je zde, ale trochu zvláštní je, že se všechny tyto mocné bytosti dají porazit tak snadnými triky a kouzly, na které není třeba mnoho aurické energie. Ze začátku mi to bylo sympatické, ale postupem času už je příliš nereálné a příliš snadné.

Vývoj dvojčat je zajímavý. Sofie jakoby se zasekla ve svých úvahách a prostě přijme vše, co jí spadne pod nohy. Stěžuje si vlastně jen v přítomnosti bratra, jinak z ní mám neslaný a nemastný pocit. Oproti tomu Josh je místy výbušný, arogantní, nesympatický, ale vývoj jeho postavy je zajímavý a v dalších dílech to s ním pravděpodobně nebude vůbec snadné. Vypadá to tedy na mnoho zvratů z jeho strany.

Nicméně se ve Vědmě začalo objevovat mnoho chyb a překlepů. Některé věty jsou postaveny naprosto nesmyslně a postrádají základní strukturu. Za což autor nemůže, pravděpodobně je to chyba v překladu a následné korekci, nicméně to kazí dojem z četby. Upřímně doufám, že se to v dalších dílech nebude opakovat a nebude to shazovat čtenářský zážitek. Z tohoto důvodu ubírám hvězdičku ze svého obvyklého hodnocení a dávám jen 4/5.

Selve
04.01.2021 4 z 5

Přiznávám, že jsem měl občas trochu problém se dokopat k pokračování ve čtení. Kniha je stále zajímavá, jen místy mi příběh připadal až neuvěřitelně přehnaný a překombinovaný, navíc jakoby postavy ztrácely svůj charakter

Haloon
24.12.2020 2 z 5

Fantazie z díla přímo překypuje, ale postavy a příběh se mi zdají čím dál více naivní. Časté přehánění a dramatizace, která nakonec nevede vůbec nikam, dílu také nepřidává. Bohužel Vědma byla co do ságy mírný krok zpět.

david9690
17.11.2020 4 z 5

Ani trojka nezklamala. Sice některé věci jsou naivní ale celkově je to nápadité, má to spád, probíhající akce jsou rychlé a dobře vygradované a místy mi to přišlo fakt vtipné. A pokud někdo vytýká autorovi jistou překombinovanost, tak je to scifi a mě se autorova bezbřehá fantazie líbí a bavilo mě to. Fajn oddychovka od které jsem se někdy měl problém odtrhnout a chtěl jsem číst dál

Nikusha
20.10.2020 4 z 5

Možná už trošičku překombinované, ale pořád mě to bavilo.

ydnac
09.09.2020 4 z 5

Tuto sérii jsem četla asi před 10 lety a moc se mi líbila, hezký a napínavý příběh :-)

FideiDefensor11
12.05.2020 3 z 5

(SPOILER) Vědma je velmi podobná předchozímu dílu, a to jak v kladech, tak v záporech.
Díky svižnému ději, jenž je doslova napěchován akcí, je kniha čtivá a plyne takřka sama. I přesto však mám k ději výhradu, která se táhne celou sérií. Postavy nemají takovou moc, jakou by měly mít dle svého popisu. Kvůli tomu je rozuzlení většiny střetů zkratkovité až bizarní. Původně jsem si myslel, že by starobylí měli být extrémně mocní kouzelníci, již byli dříve dokonce uctíváni jako bozi. Ve Vědmě, podobně jako v předchozích dílech, jsou ale všichni starobylí, včetně archónů, poráženi různými primitivními způsoby (zapadnutí do bažiny, poleptání roztavenou hmotou, zmrazení, bodnutí kopím, hození meče tak, že dotyčný není propíchnut, ale omráčen), o kterých jsem byl přesvědčen, že by snad mocní vládci Země mohli překonat. Příliš nepomáhá, že je každý antagonista představen jako děsivý, neporazitelný zloduch (a pak pod ním rozmočíte půdu a je po něm). Obecně bych tedy řekl, že síly nesmrtelných se mi zdají nadsazené. Vnímám to jako dějové zkratky, jež jsou způsobeny nedostatkem kreativity ve vyvrcholeních střetů. Vyloženě obskurní byla např. neschopnost sfingy vypátrat Perenelu na ostrově a její demolice v následném střetu.
Nicméně Vědma je i přesto dobrá kniha. Lokace a mytologické bytosti se střídají, takže žádná nezačně nudit. Každá bytost má také svůj specifický charakter. Velmi se mi líbily interakce mezi Machiavellim a Deem, které jsou živé a snadno uvěřitelné. Jejich společný hovor svým pánům byl pro mě nejlepší kapitolou knihy. Díky odhalením o Flamelově minulosti už Joshovy mentální pochody nepůsobí tak přehnaně a ten zároveň díky svému rozvinutému charakteru a emocím zcela deklasuje v zajímavosti příběhu plytkou a plochou Sofii. Nevěřím, že by někoho mohl její příběh zajímat. Ze série o dvojčatech se stal příběh o Joshovi a jeho charakterovém vývoji. Na každý pád je Vědma dobrá kniha, která mě natěšila na další díl série.

protokol
31.08.2019 1 z 5

70 percent prázdnych kecú a opakujúcich sa dejových hlášok proste nuda
za ˇmňa tejto ságe sú 2 * veľa

MalyMedvidekPU
09.01.2019 5 z 5

Tato kniha vypráví o Nicolasovi, který našel vyvolená dvojčata z Kodexu. Ale temné síly poté Kodex knihu mága Abraháma ukradli a Nicolas bez ní nemůže vyrobit lektvar nesmrtelnosti a umírá.
Překvapilo mě, že nejmocnější vědma na Zemi je uvězněná na ostrově a nemůže se dostat pryč.
Nejvíc mě bavilo jak nakonec primitivním způsobem vědma utekla.
Tuto knihu doporučuji, protože mě bavila stejně jako první dva díly. Je dobrodružná a zároveň vtipná.

hurikan123
21.10.2018 5 z 5

supr pokračování, další historické osobnosti. kdo asi bude příště?

SirokO
19.07.2018 5 z 5

Vynikající. naprosto mě příběh pohltil. Tenhle styl spojování všemožných mýtických, mytologických i skutečných postav a míst mě neskonale baví!

kejty91
15.07.2018 2 z 5

Moje hodnocení se ani u třetího dílů nezmění. Kniha je to čtivá ale je tam přehršel postav a situací a občas to dává smysl ale jsou i situace, které jsou na hlavu postavené.
Hlavní hrdinové mi jsou nepříjemní (myslím na ty dvě vyvolená dvojčata, hlavně Josh).
Jsou mi více protivní než Dee a to je asi hodně co říct.
Osvobození Perenely bylo vtipné, pomalu na posledních 20 stranách nakonec uteče a k tomu takovým obyčejným způsobem. Je to všechno vtipně jednoduché a nebo moc komplikované.
Mám různorodé pocity.

eva1770
05.08.2017

Kniha opět ne zklamala je napínavý a velmi čtivá už se těší na další část příběhu

Jinovatka
04.08.2017 3 z 5

Knihu jsem nedočetla, celou sérii odkládám na jindy. Tolik mě nenadchla. Sice by mě zajímalo jak skončí, ale děj se vleče, tři knihy pryč a uplynuly tři dny v ději...

PeťkaW.
28.03.2017 4 z 5

řetí díl drží vysoce postavenou laťku a nijak nezaostává za předchozími díly. Scott tu už má jasně daný styl, kterým píše, což byl trošku problém především u prvního dílu. Akce, napětí, působivá zápletka, neskutečná plejáda postav a historických faktů, čtivý jazyk... Tahle série si mě zkrátka získává čím dál tím víc. Jediné, co mě trošku mrzí je, že na úkor akčního a rychlého děje, jsou trochu odsunuté do pozadí pohnutky, osobnosti a myšlení postav. Kolikrát jsem si říkala: proč tohle teď udělal, proč se zachoval tak a tak... chybí občas trochu větší náhled do hlav aktérů. Ale jinak zasloužené 4 hvězdičky a velká natěšenost na další pokračování :)

CathMares
30.11.2016 5 z 5

Tento 3. díl se mi moc líbil, protože v každém díle se připojují nové historické osobnosti, mam strašně ráda fantasy a snad se po Vánocích dokopu k posledním 3 dílům

evka.jurca
11.10.2016 4 z 5

Pěkné pokračování i s větší akcí v ději. Akorát je to stále tak trochu kostrbatě napsané (všichni jsou velmi mocní, velmi obávaní, všechno je strarobylé...). Jak už název napovídá, tento díl je převážně věnovaný Perenelle, ačkoli na konci knihy o ní nevíme ani za mák víc, než na začátku celé série (velice mocná, nikdo neví co všechno dokáže a všichni záporáci ji samozřejmě přes veškerá varování podceňují). Jsem zvědavá na další díl, i když mám chuť Nikolase něčím pořádně přetáhnout po hlavě.