Zaříkávač

Zaříkávač https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/319192/bmid_zarikavac-tajemstvi-nesmrtelneho-ni-w7p-319192.jpg 4 514 37

Zaříkávač je čtvrtou knihou ze série Tajemství nesmrtelného Nicolase Flamela. (Předchozí díly – Alchymista, Čaroděj, Vědma). Josh a Sofie se konečně dostali zpátky domů. Oba jsou ale zmatenější než kdykoliv předtím. Jejich budoucnost je nejistá. Ani jeden z nich ještě neovládl umění magie živlů, aby mohl ochránit sebe a své dvojče. Opět přišli o Scatty a Dr. John Dee je jim neustále v patách. Nicméně na obzoru se objevila nová a nyní nejdůležitější otázka: Nakolik můžou věřit Nicolasi a Perenelle Flamelovým? A můžou vůbec věřit někomu cizímu?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Fantasy

Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

The Necromancer , 2010


více info...

Přidat komentář

Alaglesia
14.08.2023 3 z 5

Tento díl série jsem četla poprvé. Děj má podobný spád jako předchozí díly. Co mě překvapilo byla reakce jednoho z dvojčat, i když se to dalo předvídat. Velmi mě zaujal příběh mečů, který měl obrovský potenciál, ale autor ho bohužel nevyužil. Zajímavé také je, že postavy už nejsou černobíle vykresleny. Není jednoznačné, kdo na které straně stojí, jestli dobra či zla. Zároveň si je dobré uvědomit, že na dobro či zlo nelze příběh dělit. Každá strana má v něčem svojí pravdu a dobrý úmysl.

Taťka Hraboš
24.10.2022 3 z 5

Moje malé trápení při večerním čtení potomkům pokračuje. I když se autor snaží děj osvěžit novými postavami a zápletkami, stále to dělá podle stejných principů (a navíc jsou ty postavy i zápletky šité tak trochu horkou jehlou, jako by je autor pro obohacení děje teprve dodatečně vymýšlel). Téměř všechno mi už připadá trochu fádní, stereotypní. Žádný vývoj postav (snad jen Josh, ze kterého ale bohužel dokázal v tomto díle autor udělat naprostého, naivního hlupáka), povrchní psychologie, stále stejné úvahy, dokonce ani v té dominantní – magické – složce knihy zatím autor nic moc nepředvedl – tedy především, pokud jde o starobylé bytosti. Ale znovu musím opakovat – je to jen můj náhled. Starší syn (13 let) tuhle sérii považuje za to nejlepší, co zatím četl nebo slyšel.


LiliDarknight
23.02.2022 4 z 5

3,5*

Josh a Sophie už dávno nie sú tí obyčajní súrodenci, ktorí sa náhodou priplietli do problémov svojich priateľov. Teraz už sú legendárne dvojčatá z proroctva a čaká na nich veľkolepý osud. Ten je však pred nimi do veľkej miery stále ukrytý, nakoľko tí, ktorí poznajú pravdu, o nej odmietajú hovoriť.

Sophie však má oproti svojmu bratovi určitú výhodu – vďaka spomienkam, ktoré na ňu preniesla jedna mocná nesmrteľná, má v rukách viac odpovedí. Avšak namiesto toho, aby sa o svoje poznatky podelila s Joshom, všetko pred ním tají. Josh má teda len skratkovité informácie.

Vie, že mu ostatní klamú a takisto si uvedomuje, že by to preňho mohlo byť potenciálne nebezpečné. A tam, kde vládne nevedomosť, je jednoduché niekoho začať ovládať. Josha nepriatelia ovládajú hlavne cez jeho nevedomosť a tiež skrz namrzenosť, čo sa s tým spája. Keďže nepozná odpovede na svoje otázky, je jednoduché klamať ho a zavádzať. Tento budúci problém autor naznačil už v druhej knihe a teraz ho naplno využil na vytvorenie konfliktu nielen medzi súrodencami.

Príbeh však už nepatrí len Joshovi a Sophie. V troch knihách autor postupne predstavoval rôznorodé postavy. Niektoré známe z histórie, iné skôr z mytológie. Každý z nich sleduje svoje vlastné ciele a buď dvojčatám pomáhajú, alebo sa im snažia uškodiť. V deji tentoraz dostanú oveľa viac priestoru ako predtým.

Čitateľ tak dostáva šancu pozrieť sa im do hlavy a premýšľať nad ich motiváciou. Čo do značnej miery spomaľuje dej. Síce stále ostáva do veľkej miery dobrodružný. Postavy sa presúvajú, všeličo vybuchuje a akcia tvorí veľkú časť knihy. Napriek tomu je očividné, že autor cielene spomalil. Rozhodol sa pracovať nielen na napätí, ale takisto sa pomaličky pohýna smerom k záverečnému rozuzleniu. Pričom stále ostáva záhadou, ako to všetko skončí.

V knihe Nekromant autor plynulo nadväzuje na predchádzajúce udalosti. Od začiatku je však jasné, že si pomaly začína pripravovať pôdu pre záverečnú bitku. Tempo je teda o čosi pomalšie a svoj priestor dostali asi všetky postavy. Tie plánujú, odhaľujú svoju motiváciu a na pozadí toho všetkého sa Josh a Sophie snažia rozhodnúť, čo budú robiť. Jedno je však stále jasné – nech autor chystá čokoľvek, stále sa mu to darí tajiť.

HollyUndead
21.08.2021 5 z 5

Čtvrtý díl opět (jako předchozí díly) nabízí opravdu strhující tempo, které je sice oproti předchozím pomalejší, ale i tak jsem knihu přečetl téměř jedním dechem. Setkáváme se s dalšími hrdiny jak k dobru, tak i ke zlu. Nicméně již tu není tak moc jasné, kdo na které straně vlastně stojí, vztahy mezi postavami se ještě zesložiťují, což kouzelnému a magickému tématu plné mytologie a historie dodává ještě zajímavější podtext. Znovu nelze nezmínit, že i ve svých 24 letech mi kniha dává naprosto luxusní únik z reality plný kouzel, magie, mytologie, legend a historie.

nela3812
16.06.2021 5 z 5

(SPOILER) Oproti předchozím dílům zde nebylo tolik akce, což mi ve výsledku vůbec nevadilo. Po předchozích dílech nabitých akcí to byla milá změna.

Tentokrát jsme nepoznali mnoho nových postav. Nicméně doufám, že zápletku sopojenou s Marethyuanem dotáhne autor do konce a osvětlí tak celou situaci. Momentálně mi to není ani zdaleka jasné a nemám na to žádnou teorii.

Jediné minus - ty uvozovky v přímé řeči! To je vážně hrůza. Rozhodně nejsou tam kde mají být a někdy tam ani nejsou. Trochu to kazí požitek ze čtení

Selve
04.01.2021 5 z 5

Jeden z nejzábavnějších dílů, zajímavé postavy, skvělý příběh a snad ještě lepší prostředí. Někomu se tento díl může zdát přehnaný, ale já jsem si ho opravdu užil. Doporučuji;)

Haloon
24.12.2020 2 z 5

Zaříkávač byl za mne smysluplnější než Vědma. Přesto se postavy čím dál více zplošťují, jejich dialogy se neustále točí okolo otravného tématu, kdo koho nechce naštvat. Ve výsledku svět ztrácí svou logiku, což dílu dost ubírá.

david9690
18.12.2020 4 z 5

Skladiště příšer na Alcatrazu, Billy the Kid a Machiavelli jakožto výborná dvojice, kteří se zajímavě našli, tajemný Marerthyu kterého chce člověk nějak více poznat, Scatty a Johanka někde v pravěké říši a také rozkol mezi Sofií a Joshem, který ji a Flamelovy opustil a vyrazil za J.Dee - to vše jsou prvky velmi dobře rozehrané partie, kterou autor krásně rozjel a čtenář prostě chce vědět co bude dál. A proto mi těch 400 stránek zase uteklo a jsem zvědav jak se děj a osudy postav bude vyvíjet v dalším díle

Nikusha
26.10.2020 3 z 5

Zatím nejhorší díl ze série. Chvílemi hrozná nuda, přehršle vedlejších postav. Ale jsem zvědavá jak to dopadne, tak jsem se prokousala až do konce. Snad nebudou poslední dva díly obdobné.

ydnac
09.09.2020 4 z 5

Tuto sérii jsem četla asi před 10 lety a moc se mi líbila, hezký a napínavý příběh :-)

FideiDefensor11
30.05.2020 3 z 5

(SPOILER) Zaříkávač pokračuje v tradici nastavené svými předchůdci. Tentokrát naštěstí ubylo různých bizarností a čtenáři tak zůstává především úžasně čtivá kniha. Do už tak rozsáhlé mytologie světa vstupují další postavy. Čtenář naštěstí nemá problém se v nich orientovat. Děj není nic úžasného, v rámci série ale Zaříkávačův děj rozhodně patří k těm lepším. Doktor Dee konečně rozehrál svou vlastní hru a je otázkou, jak dopadne. Nově utvořená dvojice Machiavelliaho a Billyho the Kida do děje přináší svěží vítr. Jejich dialogy jsou zábavné a na jejich společné kapitoly jsem se těšil.
Obdivuji autora, že vždy dokáže čtenáře navnadit na další kapitolu, takže já osobně jsem se od knihy nemohl odtrhnout, což si myslím, že je důležité. Příběh se rozvětvil na třetí část odehrávající se na Danu Talis. Marethyu je správně záhadný a čtenáč touží dozvědet se více, protože se to všechno pořádně zamotává. Já jsem bohužel knihu četl už jednou před asi deseti lety, takže účinek na mě není tak velký, ale umím si představit, že prvočtenáři z toho musí jít hlava kolem. Děj si díky Marethyuovi zamotal a je to jen dobře.
Musím se opakovat, ale Sofii jsem si opravdu neoblíbil. Kromě toho, že má ráda bratra o ní prakticky nic nevíme. Alespoň, že mnohem zajímavější Josh v knize dostává také více prostoru. Konec, jak už bývá zvykem, navnadil na další díl. Doufám, že konflikt mezi Joshem a Sofií se ještě více rozvíří. Zaříkávač je dobrá kniha, jež stojí za přečtení. Škoda jen, že se v celé sérii nevyskytuje žádná romantická linka, která by ději i kvalitě díla dosti pomohla.

kukatkoo
26.09.2019 5 z 5

Kniha Zaříkávač se mi hoooooodně líbila. Děj se odehrává v několika říších, které sousední s naším světem. Do příběhu se přidávají tři dvě nové hlavní postavy a to jsou Aife a Niten. Oba dva jsou nesmrtelní a jsou na straně Nicolase a Perenelly. Ale u dvojčat Joshe a Sofie už nevypadá, že by chtěli zůstat na straně dobra, a tak se Josh dostane k Johnu Dee, který ho chce zabít.

Mé zhodnocení je, že i když to je čtvrtý díl o 400 stranách, tak pořád moc pěkně čte. Knihy se krásně proplétají v ději a není možno odhadnout jak to vše skončí.

hurikan123
09.09.2019 5 z 5

totálně boží typický díl této série - magie, zvraty, historie, nové historické postavy, bohové, magické artefakty, více linií příběhů, plno akce i částí k zamyšlení atd...
NEVÁHEJTE SI TO PŘEČÍST!!!

protokol
31.08.2019 odpad!

no čím ďalej horšie uvažujem že to nechám asi tak
stále sa opakujú texty s predošlích dielov a nudné a popletené texty hrozné

kejty91
21.07.2018 4 z 5

To proplétání několika příběhů je velmi dobře zpracované. Děj není tolik předvídatelný - není to o tom, že vše dobře dopadne, i když jsem čekala trochu víc, např. když se Johanka se Scathy ocitly v té xy let vzdálené době, která vlastně ani nebyla opravdová. Děj neustále nutí číst dál. Je to hodně dobrý příběh ale vzhledem k obsáhlosti má i své negativní stránky. Začala jsem číst na doporučení tuto sérii a rozhodně bych ji doporučila dále, i když...

eva1770
04.05.2018

Další krásné laděný dil jsem zvědavá jak to cele dopadne a kdo přežije

Jirka92333
04.01.2018 5 z 5

Knihy z téhle série mají rychlý děj. Co je podle mého gusta :-D. Užívám si každou stránku a zatím má příběh pořád co nabídnout. Upřímně se těším jak to celé dopadne. A taky vždy přemýšlím jakou historickou či bájnou postavu spisovatel ještě přidá :-). Tuhle sérii vřele doporučuji!! :-)

blackdarkness
10.03.2017 5 z 5

Celou sérii čtu jedním dechem, jsem ráda že jsem na ni narazila. Příběh je svižný, zajímavý, detailní, a i když v něm někteří vidí chyby, mě přijde prostě úžasný

evka.jurca
31.10.2016 4 z 5

Vesměs žádná převratná změna v ději, nadále sledujeme osudy hlavních hrdinů a nových vedlejších postav. Tato kniha mi připadá spíše jako taková vyplňující vata v celé sérii, uvidíme, jak na tom budou poslední dva díly.

zuzca.h
25.04.2016 3 z 5

pro mě zatím nejméně zajímavý díl.Chvílema jsem se musela opravdu nutit ho číst. Nicméně jsem zvědavá jak celá serie dopadne tak jsem ho poctivě dočetla:)