Tajemství ledovce

Tajemství  ledovce https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/272654/bmid_tajemstvi-ledovce-5t2-272654.jpg 4 1 1

Dramatický příběh s detektivní zápletkou. Dva muzikanti na cestě, kteří si jsou hodně podobní, si objednají průvodce do hor. V horách prosí své průvodce o účast při souboji. Ti tuto účast odmítnou a běží do vesnice pro pomoc. Když se vrátí na místo, najdou zde už jen jednoho z muzikantů mrtvého a druhý je již na útěku. Po čase je dotyčný muzikant zatčen, vyšetřuje se průběh a důvod zločinu, ale muzikant odmítá odpovídat na otázky a nebrání se ničemu, jen chce být zavřen za pomstu kterou spáchal. Nikdo nerozumí tomu, proč, podle všech svědků tento vzdělaný a doposud slušný muž zavraždil svého přítele. Po odsouzení se muzikant dostane do věznice, kde si ho oblíbí pan ředitel věznice a naváže s ním přátelství a postupem času se muzikant začne svěřovat. Objeví se vdova po zemřelém, která naváže kontakt s vězněm a ředitelem věznice. Postupně vychází najevo příběh přátelství a milostného vztahu. Muzikant vězeň, je manželem vdovy. Před soubojem obou mužů měl sólo koncertní turné, na které musel jet. Nechal svého přítele se svojí ženou a ten v jeho nepřítomnosti jeho ženu zneuctil. Po návratu domu to její muž zjistil, ale nedal na sobě nic znát. A když spolu ti dva muzikanti vyrazili na další turné, vyzval svého soka a bývalého přítele na souboj. Násilník, který zneužil tu dámu zemřel a právoplatný muž muzikant uprchl a vyměnil si jméno se svým sokem. Ten po chycení a uvěznění před soudem nic neříká proto, aby svoji ženu nevystavil další hanbě. A tak je uvězněn. Náhle je vyměněn ředitel věznice a muzikantova žena u nového ředitele nedostane možnost vězně muzikanta navštěvovat tak jako doposud a domluví se, že s vězněným muzikantem, že spolu utečou. Bohužel když v se v noci pokusí vězeň utéci kanálem, přichází prudká bouřka a kanál je zatopen, vězní se nepodaří vrátit se zpět. Muzikantova žena čeká u ústí kanálu, ale když vidí jak se kanálem valí voda a jaká je bouřka má hroznou předtuchu, ale i tak čeká celou noc. Ráno se vrátí do hotelu a ten den jí věznice oznámí, že byl její muž -vězeň nalezen na útěku, utopený v kanále a zachycený o mříž. Tím končí tento příběh.... celý text

Přidat komentář

vodovodnice
08.01.2019 4 z 5

Je to taková velmi jemný a romantický příběh s detektivním nádechem. Až mne překvapilo, že na to, že je to starší kniha, tak mne chytla a dobře jsem se začetla.
Příběh i zápletka je jednoduchá, popis toho jak je manželka muzikanta zneuctěna mi přišel skoro neuvěřitelný ( ale je to kniha z roku 1914, takže v této době se psychický nátlak a znásilnění v knihách líčilo pochopitelně jinak než dnes).
Jako odděchovka a vhled do doby minulé, je to skvělé čtení. :-)

Autorovy další knížky

Salvatore Farina
italská, 1846 - 1918
1914  80%Tajemství ledovce
1888  0%Mé dítě! část 1.
1888  0%Mé dítě - část 2.
1882  0%Z mořské pěny

Kniha Tajemství ledovce je v

Přečtených1x
Knihotéce1x
Chystám se číst1x