Ďáblův spár

Ďáblův spár https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/369381/bmid_dabluv-spar-5tn-369381.jpg 4 173 67

Nová série detektivních románů zasazená do prostředí Normanských ostrovů, která jistě zaujme příznivce Ann Cleevesové nebo Petera Maye. Novinářka Jennifer Doreyová se po několika letech v Londýně vrací na rodný ostrov Guernsey, aby si uspořádala život a našla ztracený klid. Začne pracovat v místních novinách a těší se, že na poklidném ostrově, kde se každý zná s každým, bude psát o místní politice a třeba se i trochu nudit. Když se však jednoho podzimního večera najde na pláži tělo utopené mladé psychicky labilní ženy, policie chce případ uzavřít jako zjevnou sebevraždu. Jennifer to nedá a pustí se do pátrání. Díky své houževnatosti odhalí sérii nápadně podobných úmrtí, k nimž na Guernsey došlo za posledních padesát let. Spolu s Michaelem Gilbertem, zasloužilým policejním inspektorem těsně před penzí, kterého se jí podaří přimět ke spolupráci, sledují stopu vedoucí ke zjištění pravdy. Je na vině pouze nedostatečná péče o mladé lidi na okraji společnosti, nebo na Guernsey už padesát let řádí sériový vrah a nikdo si toho nevšiml?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Thrillery

Vydáno: , Host
Originální název:

The Devil's Claw , 2017


více info...

TerkinKnižnySve
TerkinKnižnySve
10.02.2024 5 z 5

Lara Dearmanová - Ďáblův spár


Počet hodín: 11 hod 10 min 39 sek
Vydavateľstvo: @audioteka_czsk @bookmediacz
Žáner: #thriller #detektivka
Interpret: Pavla Gajdosíková, Petr Kubeš

Moja prvá vypočutá audiokniha.

Ďakujem, ze som sa do toho dala.

Knihu som počúvala som u dokopy 9 dní.

A poďme na knihu.

Tým, že bola nahrávana a krásne podelené hlasy pri ženských a mužských postavách počúvala sa výborne.

Novinárka Jennifer príde k prípadu zavraždených dievčat, pomaly si pospája všetky drobnosti a je s toho prípad ako "brno" a zapojí do toho aj inšpektora Gilberta, ktorý jej samozrejme neverí ale postupne to dáva zmysel i jemu.

Celú knihu tu máme náhľad vraha a spôsob ako sleduje svoje obete a čo s nimi robí.

Musím povedať, že uz od začiatku som tušila kto by to mohol byť a musím pochváliť autorku, že ma dokázala odradiť a prejsť na inu stopu, dokonca i do slepých uličiek.

Dej bol skvelý a napínavý - zrejme aj tým, že som ho počúvala a tým pádom bola atmosféra úplne iná ale verím tomu, že knižna verzia by určite nesklamala!

Vo videu je malý úryvok

Kniha č. 45/2024

#recenzieTerka #audiovýzvasfreyou #audiokniha #audioteka #skbookstagram #milujemeknihy2 #laradearman #dabluvspar

Obsah:

#sériovývrah #pátranie #novinárka

Nová série atmosférických detektivních románů, zasazená do prostředí Normanských ostrovů, která zaujme příznivce Ann Cleevesové nebo Petera Maye.
Novinářka Jennifer Doreyová se po několika letech pobytu v Londýně vrací na rodný ostrov Guernsey, aby si uspořádala život a našla ztracený klid. Začne pracovat v místních novinách a těší se, že v poklidném kraji, kde se zná každý s každým, bude psát o místní politice a třeba se i trochu nudit. Když se však jednoho podzimního večera na pláži objeví tělo psychicky labilní utonulé dívky a policie chce případ uzavřít jako zjevnou sebevraždu, Jennifer to nedá a pustí se do pátrání. Díky své houževnatosti odhalí sérii nápadně podobných úmrtí, k nimž na Guernsey za posledních padesát let došlo, a přiměje ke spolupráci i Michaela Gilberta, zasloužilého policejního inspektora těsně před penzí. Je možné, že na ostrově už padesát let řádí sériový vrah a nikdo si toho nevšiml?

dlabikk
dlabikk
03.01.2024 3 z 5

Soulasím s 3* komentáři, že ač se to zdálo jako velmi slušná detektivka, tak bohužel tak nekončila. Neobjasněná témata budou objasněna snad v dalším díle, pokud nějaký bude. U prvních dílů nejsem moc kritická, každý se musí vypracovat, takže aspoň 3* si to zaslouží :o)


Šárka88
Šárka88
19.07.2023 3 z 5

Audiokniha
Souhlas s Janina66 a dalšími komentáři, začátek nebyl špatný a začalo to jako slušná detektivka. Jenže pak přišlo mnoho témat a nevěděla jsem co poslouchám. Ke konci bych řekla, že se snad dořešilo jedno téma a konec otevřený? Dávám 3+* a pokud bude druhý díl k poslechu časem, také rada poslechnu.

janina66
janina66
18.04.2023 3 z 5

70% 3-4*
Celkem slušná detektivka se zajímavým tématem. Bohužel v knize bylo až moc témat. Např. zájem o malé chlapce, nenávistné emaily, které chodily Jennifer a nebylo to objasněno. Snad v dalším pokračování??? Určitě si další díl přečtu. Tuto knihu jsem vyposlechla audio.

Hakate
Hakate
26.12.2022 3 z 5

Poměrně dobrá detektivka. Pěkně vyzobrazené prostředí, sympatické postavy. Detektivní příběh na můj v kus až moc překombinovaný, těch témat na jednu knihu až moc. Souhlasím, že pokud by autorka, některé tama vypustila a jiné trochu více rozvinula, kniha by byla o stupínek možná 2 lepší. Pokud budou u nás vydány i další knihy, ráda si přečtu.

vemrazik
vemrazik
13.10.2022 4 z 5

Trochu jsem se ztrácela v mužských pasážích, ale napodruhé už mi to všechno zapadlo. Dobrý příběh, knížka se mi četla dobře. Jenny mi byla sympatická, bohužel pokračování série není v češtině pokud vím... Je to škoda, moje angličtina není na takovou knížku dostatečná

AlenaF
AlenaF
10.08.2022 5 z 5

Velmi dobrá detektivka.

Haduwig
Haduwig
17.03.2022 3 z 5

Detektivka to není špatná, je zasazená do poměrně neokoukaného a svérázného prostředí se zajímavou atmosférou a hlavní postavy Jenny a Michaela jsou sympatické. Jenže celé je to nějaké překombinované - sériový vrah, okultismus, úmrtí blízkých, malá zápletka s obchodníky s lidmi, náznak pedofilie, úplatky, trauma z dospívání... Opravdu, kdyby autorka dokázala ubrat alespoň nějaké z těchto témat, pak by mohla být celá kniha o třídu výše. Takhle je to průměr co neurazí ani nenadchne.

renefer
renefer
19.11.2021 4 z 5

Nebylo to špatné, bylo tam všechno, co je potřeba pro dobrou detektivku. Bohužel jsem poslouchala jako audioknihu, takže jsem musela začít asi v půlce od začátku, protože mi uniklo střídání postav. Navíc četba p. Gajdošíkové s její intonací a věčným "zme" mě přiváděla k šílenství. Takže bych dala klasický průměr, to je za tři hvězdičky. Ale pokud bych ji četla, tak bych si to užila více, takže nebudu knize škodit a je to za čtyři.

OldřichHanton
OldřichHanton
25.10.2021 3 z 5

Ďáblův spár je typická moderní generická detektivka. Má vlastně všechno potřebné. Normanské ostrovy jsou určitě zajímavá a ponurá lokalita. Dvojice vyšetřovatelů, novinářka a policista, se vzájemně doplňuje, navíc má každý z nich svoji "origin story". Vražda mladé dívky, která je nějak propojená s podobnými případy z minulosti, také vypadá atraktivně.
Bohužel, i když jsem byl zpočátku docela natěšený, postupně se vkrádala nuda a pocit, že už jsem to mnohokrát četl. Příběh, zasazení i postavy jsou opravdu plné různých klišé. Vše navíc není ani příliš uvěřitelné. Zhruba třetina kapitol je psána z pohledu vraha, nicméně mi nepřišlo, že by to děj nějak posouvalo, naopak to ubíralo prostor věnovaný klasickému vyšetřování.
Pokud jste nic takového nečetli, tak to asi zkuste, atmosféra je dobrá a nejspíš se budete bavit. Někdo jako Já, kdo už pár desítek detektivek přečetl, tam už toho asi moc nenajde.

Margerite
Margerite
17.09.2021 3 z 5

Za mě trochu zklamání. Zápletka, na kterou jste narazili už nejmíň v tuctu knížek. Pachatele uhádnete taky dost brzo a celé se to nějak vleče, člověk ani nemá touhu číst dál. Geografické umístění zajímavé, ale podle mého názoru nevyužité. Průměr, neurazí, nenadchne.

Zunka616
Zunka616
26.07.2021

Pro mě skvělé hezky se četla napínavý a vraha jsem nečekala že to byl ten kdo vraždil

ThinThar
ThinThar
29.05.2021 4 z 5

Na novelu super bombovka. Jedna hvězda dolů za detektiva, kterému zemřelo dítě, opustila žena a prochlastal se k prozření. Ovšem doporučuji moc.

Vesmich
Vesmich
28.05.2021 4 z 5

Na ostrově se nic moc neschová a není to kam vyhodit, tak jim to tam zůstalo. Bude to začátek nějaké série a legenda, kde se vzala Doreyová tam, kde je, je dobrá a pěkně se čte. Detektiv je taky sympaťák a jeho pomocník teprve :) Pošuk je dostatečně pošahaný, motiv je taky dostatečně věrohodný = mně se to rozhodně líbilo. Sice si to nebudu pamatovat - nejspíš už zítra, ale to je fuk. Beztak si nepamatuji i důležitější věci.

Belanna
Belanna
24.05.2021 4 z 5

Velmi pěkně napsaná detektivka. Krom trošku pomalejšího rozjezdu jí nemůžu nic vyčíst.
Děj má spád, postavy jsou sympatické a i když se dozvíme hodně z minulosti hlavních hrdinů, stále je tu rezerva pro další pokračování, které snad budou.

HanulkaK.
HanulkaK.
15.03.2021 4 z 5

Hodně mě bavila, jen to zakončení mi přišlo takové hrozně rychlé, ke skutečnému pachateli se došlo díky jedinému kroku, nebo jsem něco přehlédla... ☺️

Marika Vanova
Marika Vanova
01.03.2021 5 z 5

Ďáblův spár je velmi čtivě napsaná kniha. Pachatele jsem samozřejmě usuzovala mylně, autorka mě pěkně vodila za nos. Myslím, že jsem diky DK pro sebe objevila další dobrou detektivní sérii, těším se na další díly, doufám, že budou brzy.

Hella
Hella
08.02.2021 3 z 5

Poklidná detektivka z poměrně atraktivního prostředí, která se tak nějak přespříliš líně odvíjí na to, abych ji hodnotila výše.

kamila5406
kamila5406
18.01.2021 4 z 5

Čtivá, napínavá, detektivka o mrtvé holce.

trudoš
trudoš
27.10.2020 3 z 5

Moderní detektivka, však bez špetky napětí a zajímavého nápadu. Nevím, jestli Lara Dearmanová víc spoléhala na sympatické postavy, nebo atraktivní zločin, každopádně ani do jednoho nevložila nic, co by už člověk neznal odjinud. Přičemž ta fascinace skandinávskými kriminálkami tu je jen na škodu, protože všechno to profilování ústředních protagonistů se zase jednou ukazuje jako zbytečné – tedy pro zápletku, v rámci navýšeného počtu slov splňuje autorka zadání na jedničku.
Nemůžu ale říct, že by se to četlo špatně, pouze mi už všichni ti psychopati z venkova, co se skrývají za maskou bodrého souseda, kapánek zevšedněli. Přičemž nějaký ten popis úchylárny ve flashbacku na tom nic nedokázal změnit. Naštěstí se spisovatelka drží docela zkrátka, takže žádné brutální morbidity se nekonají. Paradoxně však o to spíš vyprávění sklouzává do osidel rozvláčného průměru. Kdo si ovšem libuje v krásách Normanských ostrovů, nemusel by být knihou vůbec zklamán, čistě pro tu stylovou, sychravou atmosféru.

Štítky knihy

novináři sérioví vrazi

Autorovy knížky

2018  72%Ďáblův spár

Kniha Ďáblův spár je v

Právě čtených4x
Přečtených219x
Čtenářské výzvě13x
Doporučených5x
Knihotéce180x
Chystám se číst136x
Chci si koupit23x
dalších seznamech5x