Tajemství domu Bordenů

Tajemství domu Bordenů https://www.databazeknih.cz/img/books/84_/84233/tajemstvi-domu-borde-84233.jpg 3 32 6

Chladnokrevná vražedkyně, nebo oběť chvilkového zatemnění mysli? Ačkoliv od událostí popisovaných v této knize uplynulo více jak sto let, je Lizzie Bordenová připomínána jako jedna z nejhanebnějších vražedkyň Ameriky. Souzená pro vraždy otce a macechy, avšak prohlášena za nevinnou, její jméno neslo stigma hanby ještě dlouho po její smrti v roce 1927. Jméno skutečného vraha nebylo nikdy odhaleno. V tomto strhujícím románu proplétá Evan Hunter zručně fakta s fikcí. Kniha končí zarážejícím, avšak zcela věrohodným vysvětlením celé záhady. Byla Lizzie Bordenová zchytralou vražedkyní nesprávně osvobozenou poté, co byla obviněna z dvojnásobné vraždy? Skrývala pochybné tajemství, které by mohlo být jinak odhaleno? Byly vraždy jediným řešením jejího dilematu? Provokativní spekulace ve věci jednoho z nejproslulejších zločinů spáchaných v Americe.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , BB art
Originální název:

Lizzie


více info...

Přidat komentář

haki34
24.09.2018 3 z 5

kniha byla celkem zdlouhavá, střídali se pasáže dle skutečnosti ze soudu (které autor silně redukoval, jak uvádí v doslovu) a vzpomínky na Lizziin výlet do Evropy, který se již odehrává dle autorovy fantazie a naznačuje možnosti, jak se vše mohlo seběhnout...
Lizzie Bordenová byla osvobozena...a jaká byla pravda, to si odesla s sebou do hrobu...
Podivné v autorových fantaziích se mi zdálo to, jak tak "dobrá křesťanka a cnostná mladá žena" se nechala rychle zvyklat k alkoholu lesbickému vztahu ...autor sám ale píše, že vycházel z jistých poznámek, známých o Lizziině skutečném životě... barvitě vylíčený milostný vztah se silným dopadem na její pozdější život...
no, nepotěší, neurazí a nejhorší je, že nevím, jak to bylo doopravdy :)))

postrach
09.08.2017 3 z 5

Hystorický román ve stylu Jane Austenové,Agathy CHristie.....Tak začíná kniha.Prokousat se začátkem, je těžké,stejně,jako prokázat vinu a zjistit,kde je pravda.Začátek mě nechytá,není to můj styl .Zajímá mě příběh vražedkyně a kauza.Od tohoto autora se mi nejvíc líbí detektivky,které autor píše pod pseudonymem Ed Mcbain-série 87.revír.Na 70 straně,jsem skončila a knihu na neurčito odkládám.Nevím,jestli se k ní vrátím.


ThomasRuhe
08.12.2015 4 z 5

Kniha o slavném soudním procesu s Lizzie Bordenovou je psaná zajímavě ve dvou časových rovinách. Kapitoly vyšetřování, výslechů a soudního procesu střídají kapitoly o cestě L.Bordenové po Evropě, kterou podnikla dva roky před vraždami a která má důležitý vliv na celý příběh.
Výpovědí svědků u soudu je však mnoho a jsou zdlouhavé a trochu nudné. Závěr je zajímavý a překvapivý.
S rozsudkem poroty jsem po všem, co jsem se o případu dozvěděl musel souhlasit, o to překvapivější je poslední kapitola, která se vrací ke dni kdy byly spáchány vraždy a objasní co se ten den ve skutečnosti stalo.
Díky tomuto finále jsem zvýšil své hodnocení na 80%.

HoneyMM
11.01.2015 3 z 5

Ze začátku mi trvalo než jsem se vůbec v přípěhu zorientovala. Výslechy byly zdlouhavé a neústálé opakování (i když autor naštěstí nepřepisoval vše) mě místama vůbec nebavilo. V druhé polovině knížky už měl děj větší spád a vše začínalo dávat i nasnější obrysy. Konec knížky byl i přes fikci autora uvěřitelný a logický. Vše tak do sebe zapadolo, i když autor kombinoval fakta ze soudních zápisků a poznámek z té doby se svým vyprávěním, jak by vše mohlo asi být.

Silverdiamond
15.12.2014 4 z 5

Dlouhé a podrobné soudní přelíčení prolínající se s nedávnou cestou Lizzie a jejích tří přítelkyň do Evropy. Oproti detektivním příběhům 87. policejního revíru je Lizzie trochu jemnější čtení, ale teprve závěr knihy poodhalí smysl a motiv hrůzných vražd v domě Bordenů.

zuzepka
20.11.2014 3 z 5

Celkem logické vyústění příběhu,pokud to tedy byla pravda.Stroze předkládané výslechy obžalované Lizzie mě nebavily.Vyprávění minulosti ze začátku nepochopitelná, dávala smysl až ke konci knihy.Začala vycházet na povrch lesbická orientace a tím možnost motivu,ale proč a jestli se dozvíme až na úplném konci.Očekávala jsem větší probarvení příběhu.Autor se striktně držel autentického zdroje informací.Uvolněný románový závěr je nejčtivější i když je smyšlenkou,protože pravda je pohřbena s Lizzie Andrew Bordenovou.

Autorovy další knížky

Evan Hunter (p)
americká, 1926 - 2005
2014  75%Tváří v tvář
2006  73%Nenávist
1969  83%Zabiják
2006  84%Brokovnice
2007  83%Postrach

Kniha Tajemství domu Bordenů je v

Právě čtených1x
Přečtených53x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce87x
Chystám se číst11x