Tajemství chrámové hory

Tajemství chrámové hory https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/24444/mid_tajemstvi-chramove-hory-yF0-24444.jpg 4 111 26

Charlotte Hennesey série

1. díl >

Skrývá starověký nález ostatky Ježíše Krista? Z dlouho utajované hrobky přímo pod Chrámovou horou v Jeruzalémě je odcizen starověký artefakt. Kdo byli pachatelé a co vlastně ukradli, se pokoušejí zjistit arabský diplomat Razak a anglický archeolog Graham Barton. Protože záhadní zloději za sebou zanechávají třináct mrtvých izraelských vojáků a policistů a Palestinci se zase bouří kvůli znesvěcení posvátné půdy, napětí mezi oběma znepřátelenými skupinami se nebezpečně zostřuje. Ve stejnou dobu najímá Vatikán americkou genetičku Charlotte Henneseyovou, aby prozkoumala obsah nově objevené, dva tisíce let staré urny, ve které se nacházejí kosti neznámého ukřižovaného muže. Společně s italským antropologem Giovannim Berseiem dochází Charlotte po forenzním i genetickém zkoumání k překvapivým výsledkům, které ji vedou k otázce - mohly by to být ostatky Ježíše Krista? Zatímco se situace v Jeruzalémě vymyká zpod kontroly a vatikánská ochranka sleduje každý její krok, začíná být Charlotte jasné, že jestliže jsou to skutečně ostatky Krista, důsledky - pro historii, vědu, náboženství i církev - budou nepředstavitelné. Román Tajemství Chrámové hory, nabitý dějem a dovedně napsaný, kombinuje historická fakta s věrohodnou fikcí. Je to poutavý thriller, který současně klade řadu otázek ohledně mnoha hluboko zažitých představ moderního náboženství o judaismu, Ježíši Kristovi a raném křesťanství i islámu…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Jota
Originální název:

The Sacred Bones , 2007


více info...

m2056
m2056
14.09.2023 3 z 5

Kniha se čte dobře ale není to nic zvláštního takových knih je spousta dlouho vám ve vzpomínkách nezůstane.

Jack Bauer
Jack Bauer
06.05.2022 2 z 5

Nesdílím to velké nadšení čtenářů z této knihy. Téma mě nezaujalo, napětí a akce málo, je zde více popisováno určení pravosti ostatků, což je sice také zajímavé, ale Dan Brown píše lépe.Konec s Charlottou a jejím vyřešením nemoci mě také vůbec nesedl, spíše pohádka než reál.


lazarus
lazarus
03.05.2021 4 z 5

Povedená akční jízda kde autor indicie k příběhu z větší části načerpal na wikipedii. Finále se mě zdá dost překombinované a lehce přepálené i na daný žánr. Ale což, bavil jsem se i když citelně méně než u nejnovějšího autorova počinu Bounty.

pydla
pydla
11.04.2021 4 z 5

Tajemství chrámové hory, je kniha podle mého gusta. Konspirační teorie, hledání polopravd a neustálé zásahy církve zabraňující vyvřít skutečnou pravdu na povrch. I po tak dlouhé době je církev křesťanská stále plná tajemství a politiky. Kolik tajemství církev má, že se stále cítí ohrožována minulostí?
Z utajované hrobky byl odcizen starověký artefakt. Vatikán si najme genetičku Charlottu, aby prozkoumala obsah urny, ve které se nacházejí kosti neznámého ukřižovaného muže. Byl to sám Ježíš? Je možné, že byl opravdu božského původu? Jak je možné, že DNA nalezených kostí má v sobě samoregenerační chromozom?
Souhlasím, že kniha je chvílemi pro někoho těžká, až nudná, ale milovníci podobné literatury, ji zhltnou.

Pavlina50
Pavlina50
17.02.2021 3 z 5

….ale nakonec to docela šlo.
Dan Brown to samozřejmě není, ale to ani od žádné knihy tohoto žánru nečekám. Přesto se těmto náboženským thrilerům nevyhýbám, konspirace s křesťanskými tématy mě pořád ještě baví. Ony vlastně ty knihy mají vždycky naprosto stejný scénář – úzká skupina lidí narazí na nějaký nový objev, jehož zveřejnění na světlo světa by otřáslo samou podstatou církve a možná celým lidstvem. Tak je třeba tento většinou zcela reálný objev ponechat v utajení, aby všechna tajemství zůstala skryta. To se samozřejmě neobejde aspoň bez několika mrtvých, takže napětí v těchto knihách také nikdy neschází. Na konci vždy jen pár vyvolených zůstává osvícených, zbytek lidstva zůstává v blažené nevědomosti a církev je tak zachráněná.
Ne, neznamená to, že chci tyto knihy nějak zesměšňovat – naopak, už jsem psala, že mě pořád tato témata baví. Vždycky čekám, jakou novou konspirační teorii autor vždycky najde a do jaké míry bude pro mě uvěřitelná a čtivá. Tato rozhodně špatná nebyla. V určitých částech knihy mě dokonce dost pohlcovala a nutila číst dál bez přestání, v jiných částech ale zase pro mě čtivost docela ztrácela a připadala mi zdlouhavá. Obecně mě víc bavily části odehrávající se v Římě a Vatikánu, méně pak ty z Jeruzaléma, kde jsem se hůř prokousávala atmosférou izraelsko-palestinských vztahů a konfliktů, které ani v reálném životě moc nesleduji. Naopak bonusem pro mě byly docela podrobné popisy některých míst Říma, které jsem už několikrát navštívila, Baziliku svatého Petra nevyjímaje, což ve mně navozovalo úplně jiné a blízké pocity. Takže v konečném důsledku byla pro mě kniha asi takovým průměrem – neurazila, nenadchla.

rumund
rumund
15.02.2021 3 z 5

Tato kniha Michaela Byrnese, mě moc nevtáhla do děje. Ale špatná nebyla, to zase ne.

Usire
Usire
25.01.2021 4 z 5

Příběh plný konspiračních teorií, který jsem rychle přečetl. Bohužel na mě kniha nezapůsobila jako díla od Dana Browna. Je to prostě slabší a utahanější.

DzordanoChruno
DzordanoChruno
09.04.2020 3 z 5

Prvá tretina je pomalá a nudná, permanentné prestrihy medzi Vatikánom a Jeruzalemom sa márne snažia vyvolať napätie, nechýba product placement. Potom to s opisom výskumných metód dostane dobrý spád, nevadí, že je dej prvoplánový a predvídateľný. No záver je tak hlúpy (zázračné sérum - všeliek na počkanie, morálna otočka pátra Donovana), že si právom zaslúži "odpad". Niektoré veci sú neukončené (kto strieľal v Palestíne?), akoby si to autor po sebe vôbec neprečítal. Celkove teda iba priemer.

a.k
a.k
25.08.2019 4 z 5

Svižný příběh, který v sobě ukrývá tajemství, které se snaží rozluštit hned několik nezávislých skupin. Hlavní roli zde hraje historie náboženství a obavy církve před důsledky možných zjištění.
Dobře se to četlo, zápletka mě bavila.

konicekbily
konicekbily
09.02.2019 4 z 5

Konspirační teorie na svém vrcholu. Loupežné přepadení přímo v centru všech tří hlavních náboženství a úlovek opravdu stojí za to! Ale ty následky! Četlo se mi to dobře.

Arev122
Arev122
28.01.2019 5 z 5

Hezky a poutavě napsaná kniha, děj má spád i zajímavé historické pasáže.

jasněblond007
jasněblond007
05.12.2018 5 z 5

Kniha se četla dobře, zápletka se mi líbila

allyce
allyce
07.11.2017 4 z 5

Fajn čtení, kdo má rád konspirační teorie, jistě si přijde na své. Kniha je psaná velmi čtivě, žádná hluchá místa a svým způsobem je příběh uvěřitelný. Což je, alespoň pro mě, v knize vždy to nejdůležitější.

DuncanIdaho
DuncanIdaho
04.07.2017 4 z 5

Kniha se čte dobře. Autor dobře pojal a rozvinul střet zájmů několika skupin, které se snaží utajit jim nemilé skutečnosti. Je zde zachycen i fakt, že v případě nutnosti mohou na jisté úrovni spolupracovat i dosti nesvářené skupiny lidí.

Majdule
Majdule
05.03.2017 3 z 5

Na úvod technická poznámka. Tak mizernou jazykovou redakci jsem dlouho neviděla, naposledy opět u Joty, je to skutečně ostuda a ta redaktorka je buď přetížená nebo neschopná. Joto, styď se!
Příběh sám rozehrává tolik populární biblické téma a snahu Vatikánu ukrýt tajemství, které by mohlo otřást vírou. S tím rozdílem, že tentokrát se o totéž, z podobných důvodů snaží i Palestinci v Jeruzalémě a do celé věci jsou zapleteni i Židé. Po skutečně akčním začátku následuje zklidnění, když se dva na sobě nezávislé týmy snaží rozluštit ono tajemství. To trvá zhruba do poloviny knihy, až mě z toho přepadaly obavy, protože čtenář samozřejmě ví, co odhalí. Nicméně děj získá na obrátkách ve chvíli, kdy má tajemství být odhaleno. Kniha má v závěru slušné tempo, a závěr je, když ne z morálního, tak z lidského hlediska uspokojivý. Největší tajemství je ukryto, ta menší poslouží pravdě (což je v tomto příběhu mimochodem chudinka), hrdinové se dočkají odměn dle zásluh.
Žádný zázrak, ale slušných 65 – 70 %.

ondras666
ondras666
11.01.2017 5 z 5

Knih s tématem konspiračních teorií je díky panu Brownovi hodně a vlastně jim tak trochu udělal cestu. Ale tento autor si s tématem neklidného Jeruzaléma, osoby Ježíše a spiknutím několika náboženských kultů poradil s přehledem.
Kniha se čte velice dobře, děj je svižný a střídání pasáži vyšetřování a samotného výzkumu je výborně děleno, protože udržuje to napětí jak to dopadne
Kniha mě opravdu mile překvapila.
Doporučuji.

Misa25
Misa25
03.09.2016 4 z 5

Kniha se čte prakticky sama :) ale je pravda, že v dnešní době ji číst bylo dost těžké, zvlášť po tom co se děje ve světe...člověk si říká, jestli se něco takového opravdu nemůže stát....

Scharks
Scharks
31.08.2016 5 z 5

I když jsem podobných knih přečetla již několik, tak tato byla velice čtivě napsaná - přečetla jsem jí téměř jedním dechem :) Vřele doporučuji :)

genie
genie
30.10.2015 5 z 5

Další (pro mě druhá) skvělá kniha autora, která se četla jedním dechem. Zase zajímavá zápletka, která se obešla bez “kouzel“, jen s historickými fakty a mýty a vědou.

balu
balu
29.01.2015

Kniha mne zaujala tím že spojila historii templařu s problémy konfliktu palestincu a židu v dnešní době . Nebyla tak prošpikovana fakty jako Šifra mistra Leonarda a proto sem ji četl z větším zaujetim.
Zápletka ze života Krista mi připomělá skvělou trilogii Evangelium od Katrin Taillefer .

Štítky knihy

Ježíš Kristus Jeruzalém ostatky, relikvie

Autorovy další knížky

Michael Byrnes
americká, 1970
2007  82%Tajemství chrámové hory
2017  80%Bounty
2011  80%Tajemství morové jeskyně
2009  80%Tajemství svaté krve
2008  78%Spící panna / Recept na lásku / Tajemství Chrámové hory / Ostrov

Kniha Tajemství chrámové hory je v

Přečtených164x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených6x
Knihotéce136x
Chystám se číst46x
Chci si koupit2x
dalších seznamech3x