Tajemství a záhady

Tajemství a záhady https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/452299/bmid_tajemstvi-a-zahady-4Uq-452299.jpg 4 24 6

Nechme se okouzlit vypravěčským mistrovstvím Arthura Conana Doylea, jehož dílo vyzařuje žíznivou zvědavost, roznícenou fantazii i neuhasitelnou touhu po lepším světě, což ho jednoznačně vřazuje do jednadvacátého století. Tento první svazek zahrnuje Doyleovy prózy s tajemstvím, a to v moderním a jiskřivém českém překladu. Dvě z těchto próz vycházejí česky vůbec poprvé, jsou to Záhada údolí Sasassa a Strašidlo pro Goresthorpe Grange. Svazek obsahuje mimo jiné novelu Parazit, která reflektuje autorův celoživotní zájem o paranormální jevy.... celý text

Žánr:
Horory , Povídky , Fantasy

Vydáno: , Leda
více info...

Přidat komentář

Leonora
09.01.2023 3 z 5

Jako obvykle nám Doyle předkládá svět viděný klapkami na očích. Ženských je na světě jen pár a jediným jejich životním smyslem je být co nejdál děje a aspoň nepřímo působit komplikace. Děti neexistují vůbec. Existují jen námořníci, studenti, archeologové... Nutí to k přesvědčení, že nikoli jen Holmes, ale sám jeho autor byl zakyslý umíněný misogyn. Freud by si na něm smlsnul.
Ale budiž, je to prostě autorův osobitý styl a samo o sobě to není nic, co by znehodnocovalo jeho literární či stylistické kvality. Nicméně jedna vedle druhé jsou tyto povídky přehlídkou předvídatelnosti. To je u holmesovských prací autora spíš výjimka než pravidlo. Taky mi trochu vadí nepřehlednost způsobená autorovým nedostatkem fantazie při výběru jmen a názvů. V jedné povídce snad všichni začínají na H. V další zase v jediné větě úplně všechna jména a zeměpisné údaje začínají na A v kombinaci s R a D. Jinde je zase naprosto zbytečné komplikovat obsazení křestními jmény, obzvlášť pak takovými, která ani nejsou obvyklými křestními, ale běžně se používají jako příjmení. Vidím tam nedostatek reflexe ohledně rozumné míry srozumitelnosti textu.
Přestože od první stránky víte, jak to dopadne, povídky jsou celkem čtivé a příjemně ubíhají před očima. Přijatelné odpočinkové čtení.

wooloong
08.01.2023 4 z 5

Povídky bez Sherlocka Holmese, zato s nezaměnitelným rukopisem jeho autora. Hrdiny bývají obvykle vědci a nadšenci, povídky se týkají vědeckých objevů, záhad a okultních věd. Bavil mě i autorův jemný humor, který v některých povídkách přecházel v ostrou satiru.


Majrek
26.01.2022 4 z 5

Velmi čtivé dílko ve skvělém překladu. Vyprávěčské umění A.C.Doyla je nepopiratelné - vtáhne vás do děje prakticky ihned a bravurně vykreslí atmosféru. Škoda jen, že dějové linky jsou až příliš přímé a pointu čtenář poměrně brzy odhadne.

soukroma
04.05.2021 4 z 5

Spousta zajímavých příběhů, z různých končin a s různými tématy: zatímco okultní vědy a paranormální jevy mne moc nebaví, dobrodružné, napínavé a vědecky podložené vyprávění mne baví vždy.
Stále více oceňuji Doylův vypravěčský um (vynikající popisy krajin a vod, i slušný psychologický vhled do postav) a nápady (do popředí oprávněně postavil um, znalosti, zkušenosti a vzdělání, nejen v lékařských vědách, i v archeologii či technických oborech). Ženy jsou typicky upozaděny, ale pokud už mají svou roli, je velmi podstatná a věrohodná.

Komentáře jsem přičinila téměř ke všem povídkám, tedy novodobě zde "částem díla" ;-(.

qydko
18.02.2021 5 z 5

Super kniha pro milovníky klasických duchařských historek z pera jednoho z nejlepších vypravěčů.

DariDerek
19.01.2021 5 z 5

Tajemství a záhady je soubor povídek autora Sira Arthura Conana Doylea, kterého jistě nemusím představovat. Jeho jméno zná určitě každý, když ne kvůli ničeho jiného, tak jen a pro jeho román Pes baskervillský či úžasného Sherlocka Holmese. Už na prvních stránkách jsem se začetla – jelikož životopis autora je nejen zajímavý, ale překladatelka Věra Klásková napsala úvod tak, že vás bude bavit každé jeho písmenko. Dozvíte se, kdy byl autor povýšen do šlechtického stavu a za co, kolik vytvořil za svůj život beletristických děl, jak to měl s Sherlockem Holmesem a také proč se nakladatelství Leda rozhodlo vydat jeho povídky. A více se už dozvíte v recenzi v záložkách.