Tajemství a síla slova - Slovní příčiny nemocí a bezmoci

Tajemství a síla slova - Slovní příčiny nemocí a bezmoci https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/280102/mid_tajemstvi-a-sila-slova-slovni-prici-JM6-280102.jpg 5 3 2

Každý den používáme slovo. Avšak jen málo si uvědomujeme, jaká tajemství a pomoci pro nás skrývá. Tato kniha přináší zcela nová slova do našich dnů v poznávání sebe sama i života. Odhaluje významy slov a slovních pojmů takovým způsobem, který zde ještě nebyl, který vnímá člověka na všech jeho úrovních bytí. Jde daleko za hranici našich zvyklostí, zaběhnutých forem používání a uchopování slova, naší mluvy, našeho českého jazyka, který tím dostává další rozměr ve své obrovské síle působení pro novou budouCTnost. Ilustrace Zdeněk Jirků.... celý text

Přidat komentář

Letynka
31.07.2020

Knížka je zajímavá, ale některé pasáže se mi nečetly úplně snadno. Určitě bych ji doporučila už jen proto, že některá slova, která se běžně používají obsahují i to, co by tam člověk vůbec nevnímal a neviděl. Pro mne to bylo slovo kouzlo, které bývá často používáno v adventu a ve vánočním období, je vnímáno pozitivně a přitom přímo ve slově je použito i "zlo".

kamibe
21.01.2016 5 z 5

Pan Kříž má svůj spisovatelský styl podobně košatý jako jeho milované stromy. Trošku voní po dobách minulých, kdy byl sloh téměř každého spisovatele okrášlen podobně jako slavnostně prostřený nedělní stůl.
Slova pana Kříže však buší na na naše mnohdy ztvrdlá srdce i svědomí, vysvětluje nám, jak jinak je třeba dívat se na slova, která běžně užíváme, a jak nutně je třeba, abychom svou mluvou ovlivňovali život svůj i svých bližních a činili ho krásnějším, důstojnějším a ctnostnějším.
Jako upoutávka jistě postačí tato autorova slova, uvedená na přebalu knihy:

"Položím zde otázky. Co když se ze slov vyjme jen jedno písmenko, anebo naopak jedno přidá? Myslíte, že nás povede stále správně? Bude mít stejný význam? A co když ze samotného smyslu života vyjmeme jen jedinou podstatnou část? Povede náš život tím správným směrem?

Ptejme se dál. Kdo a co dává slovům obsah a jejich význam? Slova sama? Věříme tak pouze slovům?

Neprožíváte někdy, že jsme v zajetí slov, která chápeme velmi omezeně, která nevystihují to, co cítíme? A že v této nové době nutných proměn nám dnešní způsob našeho vnímání a používání slov, naší mluvy a mateřského jazyka již nestačí, že je čas to změnit i proměnit?

Například slovo OSOBNOST, které je složené z více vrstev a ukrývá odpověď: OSOBNOST = OSOBA NOSÍCÍ CTNOST, a navíc NOSÍCÍ = NOSIT a SÍT, ale podívejme se ještě hlouběji na obsah dalších slov…"


Autorovy knížky

2014  100%Tajemství a síla slova - Slovní příčiny nemocí a bezmoci

Kniha Tajemství a síla slova - Slovní příčiny nemocí a bezmoci je v

Přečtených4x
Doporučených2x
Knihotéce2x
Chystám se číst5x
Chci si koupit2x
dalších seznamech1x