Tajemný svět pravěku

Tajemný svět pravěku https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/147644/tajemny-svet-praveku-147644.jpg 4 10 3

"Odkud přicházíme? Kdo jsme? Kam jdeme? Navracet se k prvním počátkům znamená vědoucně předjímat budoucnost: to, co nás čeká v budoucnosti, je to, co jsme nestihli rozluštit v minulosti," píše D. Ž. Bor ve své poslední knize, na níž intenzivně pracoval od roku 2003 až do své smrti (2010). Geolog, publicista a esejista Václav Cílek o knize napsal: "V kontextu Borova díla se jedná o Opus Magnum, o závěrečné svědectví. Je to typ knihy, který můžeme nazvat "zapalovač ohňů". Věřím, že intenzivně zasáhne určitý okruh lidí a tuto sílu zásahu si udrží ještě po desetiletích."... celý text

Přidat komentář

Luvák
16.09.2016 3 z 5

Na knize bych vyzdvihl především etymologické pasáže ze začátku, přimělo mi to knihy Jana Sokola (a dozvěděl jsem se, jak se staregyptsky řekne miláček :D).
Další pasáže mě upřímně řečeno až nudily, od knihy jsem upřímně čekal více. Obzvlášť když mi ji kamarád doporučil jako "bombu".

Eldar80
07.09.2016 3 z 5

I pokud bych nechtěl být kritický, tak knize zkrátka značně ubližuje, že je nedopsaná. Autor ji bohužel už nestihl dokončit a kniha vyšla až po dvou letech co zemřel. Na dokončení pracovalo několik editorů, protože se jedná o monumentální syntetické dílo starověkých mýtů a legend. Text se hlavně na začátku, ale samozřejmě i v průběhu značně dotýká etymologie a některých oblastí lingvistiky jako třeba fonologie. Kniha je tak psána poměrně dost odborně. Je též náročná na znalost jazyků, protože mě moje znalost hebrejštiny nestačila. Vyplatí se znát třeba starobabylónsky a umět číst egyptské hieroglyfy. Takový člověk si knihu skutečně vychutná. :D Znalost základních mýtů Egypta, Sumeru a dalších starověkých národů též není k zahození.
Prvních 30 stran jsem vyloženě přetrpěl, protože se probírají shodné kořeny slov v různých jazycích ze starověku. Pak se začnou probírat různé mýty starověkých civilizací a postupně jejich společné prvky. Jenže mě se nějak vytrácela souvislost. Dílo bylo totiž značně encyklopedické. Některé kapitoly jsem si nijak nedokázal zařadit do kontextu. Jakoby se vytrácela myšlenková nit. Měl jsem totiž větší očekávání, protože tahle ani moc netuším pro koho kniha je. Nejspíš pro esoterně zaměřené lidi zajímající se o historii. Lidé, kteří se drží skeptického pohledu budou odrazeni některými použitými zdroji a základními myšlenkami. Tam, kde Däniken vidí mimozemšťany, Zadrobílek vidí minulé vyspělé civilizace. Jenže ten pocit tomu odpovídá. Když si přečtete 20 knih od Dänikena, tak zkrátka zjistíte i pokud vás mimozemšťani nezajímají, že naše pravěká historie je nějaká podivná. A podobný pocit získáte po přečtení této knihy. Možná je má vina, že jsem nedokázal sledovat myšlenkovou nit, ale teprve až úplný závěr dává pocítit jak by kniha vypadala, kdyby byla dokončená. Ohromná škoda. Kniha tak nemá konec a zůstává pouze velký otazník. Co všechno je v naší minulosti jinak? Kvůli značné nezáživnosti díky výčtu všech možných mýtů dávám pouze 60%


desert.fox
25.01.2015 4 z 5

Nevím proč, ale knížka mi nejde uložit ani do jednoho seznamu.
Doporučuji k přečtení i k zamyšlení.