Tajemný kufr pana Benjamina

Tajemný kufr pana Benjamina https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/435223/bmid_tajemny-kufr-pana-benjamina-0In-435223.jpg 5 21 4

„Nejdůležitější příběh, který si mladý čtenář může přečíst.“ Pan Benjamin je filozof, který přišel na spoustu neobyčejných myšlenek. Ale jednoho dne byl donucen uprchnout ze svého domova a na svoji cestu si vzal těžký kufr. Nikdo neví, co v něm je… Každý čtenář, malý i velký, bude žasnout nad unikátním výtvarným zpracováním knížky od autorky Pei-Yu Changové, které doprovází nadčasově zpracovaný příběh o dramatickém osudu několika lidí, jejichž životy by neměly zůstat zapomenuty. Podle pravdivého příběhu o Walteru Benjaminovi.... celý text

Literatura světová Pro děti a mládež
Vydáno: , Albatros (ČR)
Originální název:

Der geheimnisvolle Koffer von Herrn Benjamin , 2017


více info...

Přidat komentář

papada
17.04.2024 5 z 5

Se čtyřletým synem jsme už několikrát probírali 2. světovou válku, nacistickou okupaci, zatýkání a věznění nevinných lidí (ani nevím, jak jsme se k tomuto tématu dostali, nicméně, žádné téma pro mě není tabu, a tak si o všem, co ho zájímá - přiměřeně jeho věku - povídáme). Když jsem mu vysvětlovala, proč se v té době zatýkali lidé bez relevantního důvodu, trošku jsem tápala, jak to dětským uším srozumitelně vysvětlit. A pak jsme v knihovně narazili na příběh o dramatickém osudu německého filozofa Waltera Benjamina. Ten byl jednoho dne donucen uprchnout ze svého domova, protože měl neobyčejné myšlenky.

Kniha jako na zavolanou. Jediněčně výtvarně zpracovaná.

bibi.r
12.03.2024 5 z 5

Pro děti 10+

Ohoho
Tohle mě neskutečně oslovilo. Hodně.

Docela si myslím, že se s tím dá pracovat v Občanské výchově a dějepisu. Souvislost dějin s dnešním světem a totalitními režimy.


Zuzvil
28.03.2023 4 z 5

Příběh o lidech, kteří jsou nuceni opustit své domovy, svoji zemi. Jedná se o dětskou knížku pro menší děti, ale přesto i řadu dospělých seznámí se skutečnou osobou, německým filozofem židovského původu, Walterem Benjaminem a také s rakouskou převaděčkou Lisou Fittko. Troufám si říct, že řadě z nás nic tyto jména neříkají, ale měla by. Jsem moc ráda, že tento velmi stručný příběh vznikl, že autorka se s dílem dobře popasovala. Knížku určitě můžu doporučit.

broskev28
26.09.2021

Pro všechny, kteří museli uprchnout ze své země - tak zní věnování téhle zajímavé knihy, kterou přečtete na posezení, takříkajíc jedním dechem.
To se stalo i mně, takže po přečtení jsem se vrátila na začátek, znovu jsem listovala a prohlížela jsem si spíše výtvarnou stránku knihy, zvolené typy písma, uspořádání stránkových "koláží". A napadlo mě, jak dobře udělala mladičká autorka, když zvolila příběh z doby válečné - tady všichni víme, jak a proč lidé ze své vlasti utíkali, a víme i to, jak dopadli, když se k útěku neodhodlali.
V dnešní době naštěstí nezuří žádná světová válka, ale vůbec nepochybuju o tom, že ty lokální jsou stejně kruté a nesmyslné. Rozdíl je v tom, že se o nich tolik nemluví a že nejsou celosvětovým problémem. Takže když se dětem snažíme vysvětlit, že ne každý člověk je milý a vtřícný, určitě bychom neměli zapomenout i na skutečnost, že pořád existují země, ve kterých bychom nechtěli žít. Otázkou zůstává, jak a zdali vůbec můžeme jejich obyvatelům pomoci . . .

Štítky knihy

životopisy, biografie filozofové pro děti od 7 let emigrace pro děti od 6 let příběhy pro děti

Autorovy knížky

Pei-Yu Chang
čínská, 1979
2019  90%Tajemný kufr pana Benjamina

Kniha Tajemný kufr pana Benjamina je v

Právě čtených1x
Přečtených30x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených2x
Knihotéce3x
Chystám se číst5x
Chci si koupit2x
dalších seznamech5x