Tajemný hrad v Karpatech

Tajemný hrad v Karpatech https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/147229/tajemny-hrad-v-karpatech-147229.jpg 4 740 120

Tajemnou atmosférou je obestřen děj románu odehrávajícího se v Transylvánii. Pastýř Frik spatří jednoho dne nad ruinami hradu kouř. Na popud hodnostářů ze vsi, vydají se lesník Nic Deck a doktor Patak na děsuplnou obhlídku hradu. Hrabě Ferenc Telek, který ves později navštíví, podnikne na základě vypravování obyvatel vsi cestu na hrad, aby se ujistil, že všechny jevy, které se v poslední době v ruinách hradu dějí, jsou jenom výplodem jejich fantazie. Jeho objev je však neuvěřitelný…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Dobrodružné , Romány

Vydáno: , Josef Vybíral
Originální název:

Le Chateau de Carpathes , 1892


více info...

Přidat komentář

DomYell
14.04.2024 2 z 5

Za me je tohle zatim nejslabsi kniha, co jsem od meho oblibeneho autora cetl... jakoby ztratil po sto stranach chut psat a jen to rychle ukoncil, aby se nereklo...
Bohuzel, trochu zklamani...

ArthasKarfa
19.03.2024 5 z 5

Moc krásná a romantická kniha plná strachu, děsivého kraje, pověrčivých lidí, staré křivdy a tajemné události. Celý příběh vás neskutečně vtáhne do děje. Obrázky a ilustrace podkreslí tajemnou atmosféru a čtení se tak stane krásným odpočinkem ducha a vy se společně s několika odvážlivci vydáte na Karpatský hrad, kde se ukrývá tajemná postava, která společně se svým sluhou ovládá kraj svými kouzly. Moc hezké čtení.


Winster
08.03.2024

Krasne a tajemne. Jine nez film a napinave! Takove opravdu krasne romanticke. Moc hezky se to cte :)

jarin58
10.11.2023 5 z 5

Bezva napínavý příběh jemuž ani roky neubraly na akčnosti.

mila2411
07.11.2023 4 z 5

Většina lidí to má jistě za "úžasnou řachandu" dle výborného CS filmu. Předloha je úplně jiná, podstatně temnější, beznadějnější. Jedna ze NEJ Verneovek, protože je tak nějak jiná!

Mirek240
15.09.2023 5 z 5

Prijemne dvoudenni cteni, trosku jiny Verne, nez ktereho jsem doposud cetl. Musim rict, ze kniha me bavila, nicmene po tom, co jsem projel svet za 80 dni, stravil 20000 mil pod morem, 5 nedel v balonu, nejaky ten cas na tajuplnem ostrove a vychazkou na hrad v Karpatech je potreba trosku vypnout. Cekaji me asi 2 roky prazdnin :)

Jury
07.09.2023 1 z 5

Tohle byla nejslabsi kniha J.Verna, sah sem po knize, protoze nas cesky film je top a zajimala me predloha, ale bylo to opravdu nudne cteni o hovnu. Nectete to !

Rup
01.09.2023 5 z 5

Typický Verne v nejlepším rozmachu tvorby. Nutno podotknout, že filmová adaptace je rovněž velmi zdařilá, zachovávajíc ducha díla i doby a navíc přidávající notnou dávku humoru. Nezbývá mi než dát oběma plný počet a doporučit všem milovníkům vtipného dobrodružství.

ka.dudk
22.08.2023 3 z 5

Zdařilý příběh, stydím se, že ji poprvé čtu až ve svých třiceti letech. Knížka se mi líbila, ale dělalo mi problém samotné čtení textu z onoho roku. Špatně se mi čtou tady ty starší tituly. Jinak velmi povedená kniha

Naďa2411
02.08.2023 5 z 5

Příběh začíná nabídkou k sňatku hraběte Franze Teleka s krásnou operní pěvkyní Stillou. Při operetě náhle umírá a děj se přesouvá do karpatské vesnice Verst. Místní obyvatelé jsou svědky zvláštních iluzionických jevů, které si vysvětlují, že na místní hradě straší. Autor zde popisuje různé nadčasové jevy a vnáší do knihy tajemno, jenž má místní obyvatelé zastrašit. Zda-li toto tajemství bude odhaleno nepovím, přečtěte si. Akniha se mi líbila a je velmi nápaditě zdařílá.

plomusujonak
17.07.2023 4 z 5

(SPOILER) Tajemný hrad v Karpatech je jednou z knih, které nejvíc trpí na svou filmovou adaptaci. Nevadilo by to, kdyby se knize dávala přednost před filmem a byla by známější než zmíněný film. Příběh v knize je totiž jemný, o dost jemnější než ve filmu. Chybí vtipné scény, gegy, ale také mnohé šílené vynálezy, postavy i mumifikovaná operní pěvkyně, která mě vždy v dětství u filmu naprosto šokovala. A kromě toho začíná hlavní příběhová linka s hrabětem Telekem až od poloviny knihy, předchází jí totiž část, kdy se o průzkum hradu pokouší lesník Nik Dek a doktor Patak, z jejichž pozdějšího vyprávění (a také z jiných informací) usoudí pak hrabě, že by stálo za to pokusit se hrad prozkoumat znovu. Navzdory tomu, že jde o verneovku, není v knize tak moc sáhodlouhých popisů přírody a pojednáních o historii (neznamená to však, že by v knize vůbec nebyly) a děj svižně ubíhá. Je to vskutku velmi dobrá kniha, která je však bohužel zastřená svojí ještě lepší filmovou adaptací, proto doporučuji si nejdříve přečíst Tajemný hrad v Karpatech a až poté zhlédnout Tajemství hradu v Karpatech. Sám mívám problém si rozpomenout, zda se daná scéna odehrávala v knize, nebo ve filmu, a spíš si vzpomínám na filmovou verzi.

Rup
07.07.2023 5 z 5

Zdařilá parodie na dobové strašidelné romány. Nutno podotknout, že neméně zdařilá je i filmová adaptace Oldřicha Lipskéko, ctící ducha autorovy myšlenky. Nebyl by to však Verne, aby čtenářům zároveň s dobrodružstvím nepředal faktografické a historické místopisné poznatky a nezprostředkoval kulturní a společenský kolorit dotčených krajů a místních zvyků. A samozřejmě nesmí chybět povinná dávka fantazie z různých oblastí vědy, objevů a výzkumů. Jaká škoda, že čtenářský zážitek trestuhodně snižuje vskutku mizerná jazyková úroveň českého překladu z roku 1979 (jiné vydání k dispozici nemám a francouzsky neumím). Přes uvedené výhrady doporučuji.

Hledam94
09.06.2023 1 z 5

(SPOILER) Přečteno v dětství, teď připomenuto jako rozhlasová hra.
Jula Verna si vážím, ale tato kniha patří mezi ty slabší a málo nápadité. I rozboru Ondřeje Neffa prokazuje, že objevy zde uvedené nejsou nijak převratné. Postavy takové podivné, zajímavý byl tak pouze Nik Dek a baron Gorc.
Jedna z mála zfilmovaných knih, kde se mi film Oldřicha Lipského líbil mnohem více.
Rozhlasové zpracování hodnotím také dobře, ale vytvořit podle špatné předlohy dobrou adaptaci je obtížné a povedlo se spíš Oldřichu Lipskému.

Kabuky
21.05.2023 5 z 5

Krásná vzpomínka na dětství.

zuzana4291
15.05.2023 3 z 5

Za mně jedno ze slabších děl Julesa Verna. Dlouho jsem se nemohla do této knihy začíst a dostat se vůbec do děje. Podařilo se mi to až v druhé polovině knihy.

vernem1850
29.04.2023 5 z 5

Další skvělá klasika od Julese Verna.

ivoiro
22.04.2023 5 z 5

Knihu jsem si přečetl z důvodu Výzvy. A nelituji. Nádherná to vzpomínka na doby mého mládí, když jsem knihy Julese Verna přímo hltal. Bohužel, dnešní mladé generaci již toho už asi moc neřeknou a bavit ji asi nebudou. A stejně velká úcta k autorovi za jeho vize, které se splnily až o spoustu let později.

Petra-Nela
11.04.2023 5 z 5

Nádherny příběh

Jenny46
31.03.2023 5 z 5

Tentokrát rozhlasová hra a skvělý výkon herců např - Vladimír Ráž, F. Filipovský ...
Kniha, film i rozhlasová hra mě vrátí do dětství taková klasika, kdo má rád záhady a dobrodružství - J. Verne nezklame záruka dobrého čtení přidávám do ČV 11 kniha, kterou nebudeme číst poprvé 5*

MatBla
09.03.2023 5 z 5

Kniha krásná, ale protože jsem viděla dřív film, tak nějak mi tam chyběla hláška ,,a jsme v pérdeli pane hrábě".
Ale jo, četlo se mi fakt dobře, je to zatím moje první a jediná ,,verneovka,, v dětství mě to nějak míjelo.
Určitě vyzkouším další.