Tajemný hrad Svojanov

Tajemný hrad Svojanov https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/352762/bmid_tajemny-hrad-svojanov-OuS-352762.jpg 5 92 24

Tajemný hrad Svojanov je dějištěm humorné knížky o dobrodružstvích dětské party, jak je vypráví syn hajného František Povídálek. Povídálkova fantazie stačí zalidnit celý hrad i okolí strašidly, které nemá ani místní pan řídící ve své knize pověstí hradu svojanovského.

klodnerovic
klodnerovic
28.02.2023 5 z 5

Ani nespočítám, kolikrát jsem knihu četla. Ale vím, že čím jsem starší, tím více mě baví. Dost možná i proto, že jsem taky na hradě ledasco zažila, ale hlavně proto, že jde o knihu, která je prostě dobrá. Nabízí "krásně vylhaný", rozuměj vyfantazírovaný, příběh, který vás ale chytí tak, že máte dojem, že jste (další) člen party a vše zažíváte na vlastní kůži. Zároveň jde ale o příběh, který nabízí i jistou poetiku a řadu dobrých postřehů (ze života) - čtenář se např. dozví, že odvaha nevězí ve svalech, ale v srdci. Hlavně jde ale o příběh, který je bohatý na příběhy - se svojanovskými strašidly se to totiž má jinak, než jak to vylíčil pan řídící Kulhánek v knize Pověsti hradu svojanovského, a na pravou míru to můžou uvést právě a jen svojanovská "strašidla". A ta se (toho) nebojí - klidně popíšou, jak se samy připravily o hlavu. O některých pasážích se nebojím tvrdit, že jsou až morbidní. Některé jsou dokonce tak morbidní, až je to k smíchu. Když jsem knihu četla naposledy, pochechtávala jsem se u ní co chvíli. Takže doporučuji ... dětem i dospělým ;-).

Leona333
Leona333
27.01.2023 5 z 5

Britové mají svého hrdinu, který se jmenuje Harry Potter. Studuje v Bradavicích, kde zažívá svá dobrodružství...
My zde máme díky Bohuslavu Březovskému, Tajemný hrad Svojanov, partu zvědavých kluků, nebojácnou Jindřišku a obra, pana Pulusána... A tito knižní hrdinové, mě dost často sebou, jako malou holku brali na tajemný hrad Svojanov za dobrodružstvím. Tam jsem zjistila, kdo je Pipišim! Pan Hamrlík..., holič Kubíček..., i kde se nachází začarovaný zvon a studna se zázračnou vodou, kterou hlídají skřítci Mezulíni.
Nádherná knížka mého dětství, kterou si občas nostalgicky listuji i dnes. ; )


Rebellion
Rebellion
21.07.2022 5 z 5

Přestože mě lehce zklamal konec a přišel mi trochu useknutý, dávám 5 hvězdiček. Knihu jsem jako dítě na prvním stupni ZŠ četla každé prázdniny a čtenářská výzva mi nyní zprostředkovala nejen návrat ke knize, ale také ke vzpomínkám na tehdejší prázdninové zážitky a atmosféru. Příběh je napínavý, vtipný, oddechový, líbí se mi autorova fantazie a postupné odkrývání tajemství jednotlivých svojanovských strašidel.

Hanncha
Hanncha
25.05.2022 5 z 5

Knihu jsem četla jako dítě, puberťák i dospělák a baví mě stále. Krásné ilustrace, skvělý nápad, dobrodružný příběh a čtivá kniha. Na téma knihy jsme i letní tábor připravili.
Krásná kniha, kterou rozhodně doporučuji.

katy211
katy211
12.02.2022 5 z 5

Oblíbené kniha mého dětství, spojená se začátkem prázdnin, kdy jsme s rodiči jezdili na hrad Svojanov a hledali strašidla.

Gimli
Gimli
28.11.2021 4 z 5

Tohle je docela ujetá variace na pohádku o kohoutkovi a slepičce s překvapivou pointou. S dcerkou jsme si čtení moc užili!

Turlogh
Turlogh
19.08.2021 5 z 5

(SPOILER) Výborná a oblíbená kniha mého dětství, ovšem s chutí jsem si ji přečetl i nyní po letech. Samotné vyprávění je výborné, obrázky pana Váši excelentní a skvěle dokreslují strašidelnou atmosféru. Souhlasím s několika níže napsanými komentáři, že jediný konec je poněkud zklamání, zjevná úlitba komunistické době, strašidla prostě neexistují a basta a to musí být i v knížce pro děti. Škoda, že pan Březovský zemřel v roce 1976, mohl později ten divný, nedětsky realistický konec přepracovat.... Určitě by bylo lepší a zajímavější dokončené a vyřešené vyprávění o strašidlech než studená sprcha reality na závěr... Howgh

Amneris
Amneris
25.05.2021 4 z 5

Četla jsem jako dítě školou povinné a příběh se mi moc líbil.

fionka36
fionka36
01.04.2021

Velmi dobře čtivá knížka, jak pro dospělé, tak děti

RoBertino27
RoBertino27
15.03.2021 3 z 5

V držení jsme měli relikvii, původní první poválečné vydání, leč nevím proč, se Svojanovem jsme se nějak minuli. Dostal dvojí šanci, není to vůbec špatně napsaná kniha, ale jestli jsem od ní čekal víc nebo měl jinou představu - nepadli jsme si do oka. I to se občas stává a kdo ví, jestli to vše nebylo způsobeno tím, že na skutečný Svojanov jsem se doposud nedostal.

kopeceli
kopeceli
15.02.2021 5 z 5

Na Svojanov mě vodil v dětství táta, protože tam vyrostl. Na cestě k hradu jsme sbírali české granáty. A četl nám právě z téhle knížky...

Květinka008
Květinka008
03.12.2020 4 z 5

Trošku mě zklamal konec :-) Ale knížka je moc pěkná a souhlasím s Damato, že dnešní dětští čtenáři přicházejí na rozdíl od nás o hodně...

Monika1717
Monika1717
20.06.2020 5 z 5

Doporučuji všem, kdo znají hrad Svojanov, ale nevědí, že je plný strašidel. Knihu jsem četla před lety a pravidelně se k ní vracím.

kolacky
kolacky
31.12.2019 5 z 5

Jako holka jsem měla poličku nejlepších knížek a tahle mezi nimi nechyběla!

Endy17
Endy17
05.01.2019 5 z 5

Pokud si myslíte, že strašidla jsou zlá, tahle knížka vás vyvede z omylu. Povětšinou jde o nešťastné bytosti nespravedlivě stíhané krutým osudem. A vlastně - ony vlastně strašidla vůbec neexistují... Jenomže Svojanov bez strašidel, to by ani nebyl Svojanov.
V rámci Čtenářské výzvy 2019 jsem bezmála po čtyřiceti letech přečetl oblíbenou knížku svého dětství. A s nemenším zájmem než tenkrát.

LenkaK666
LenkaK666
04.05.2018 5 z 5

O této knížce jsem, jelikož bydlíme nedaleko Svojanova, slýchala od dětství, ale nikdy jsem ji nečetla. Teď mě k tomu poňoukla čtenářská výzva a musím říci, že rozhodně nelituji. Kniha se krásně čte, vše je vylíčeno moc pěkným jazykem (občas mi připomínal Poláčkovu knihu Bylo nás pět). Děj má spád (i když konec mě překvapil -???-) a moc se mi líbilo vylíčení prostředí, které je mi tak blízké - je pěkný pocit číst v knize názvy okolních vesnic a míst, které člověk dobře zná. Na hrad Svojanov občas chodíme a nyní, po přečtení této knížky, dostane má příští návštěva zase jiný rozměr :-)

sgjoli
sgjoli
21.08.2016 5 z 5

Skvělé prázdninové počtení je tato kniha! Je sice zdánlivě hlavně pro děti, ale myslím si, že ji dokáže ocenit i dospělý. Dějově to není nijak komplikované, ale ta tajuplná a kouzelná atmosféra, kterou tu Březovský vytvořil, je prostě úžasná a dokonalá. Zároveň je kniha skvěle dobrodružná a zábavná a odpočinková a mne hrozně baví.

reader.007
reader.007
12.04.2016 5 z 5

Teprve když si člověk přečte knihy o strašidlech které jsou horší, dokáže náležitě ocenit právě "Svojanov", který je nejen nesmírně nápaditý, ale i perfektně nadávkovaný. Strašidla jsou tu vylíčena ne jako trapné karikatury, ale jako něco, čeho se (jste-li dítě s fantazií) dokážete bát. Sama mám knihu v obou vydáních a nedokážu se zbavit ani jednoho z nich, protože i když jsou ilustrace H. Zmatlíkové nesmírně roztomilé, ty od M. Vášy jsou zase plné přesně té správné, někdy až mrazivé atmosféry, jakou má celé vyprávění.

Damato
Damato
15.10.2015 5 z 5

Tuhle knihu jsem četla v dětství a letos se k ní znovu vrátila, díky letním výletům s vnučkou, po českých hradech a zámcích. Nádherná, dětsky napínavá - jen poslední dobou nemůžu pochopit, proč knihy, které se v dětství líbili mému otci, poté mně a i úspěšně provázeli dětstvím moje děti nenajdou místo v dušičkách dnešních malých čtenářů. Copak se dá na počítači nějak nasimulovat zážitek ze čtení ???

Gold351
Gold351
01.09.2015 3 z 5

Oblíbená dětská kniha, díky které jsem nutila rodiče navštívit hrad Svojanov, obhlížela hlásku a snažila se zahlédnout aspoň jedno strašidlo. Potěšilo mě, když jsem viděla knížku v novém vydání u dětí mých známých.