Trumfy osudu

Trumfy osudu https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/218804/bmid_trumfy-osudu-218804.jpg 4 190 13

Stejně chytrá, napínavá a vtipná jako ostatní příběhy z Amberu, jedinečné říše vzniklé stejně z hlavy šílence jako z neotřesitelné vůle velmože. Zároveň však země čistého bytí, země, která je prapůvodem všech možných světů, včetně toho našeho. Svět, do kterého se snad někdy ve hvězdných okamžicích svého života dostaneme i my. Kraj, kde každý okamžik je skutečný, kde vášeň je pravá a věci nejsou náhražkami. U samého základu existence se žije rychle. A Amber není věčné království. Podstata světa je otřesena. Nemilosrdný boj o trůn, v němž je dovoleno vše a vítězí jen silnější, chytřejší a důvtipnější, dovedl jednoho z princů tak daleko, že vydal Amber všanc silám Chaosu, mocnosti, před kterou ho chtěli vládce Oberon a geniální blázen Dworkin ochránit. Rovnováha byla porušena. Svět Amberu však závisí na velmi křehkých, složitých vztazích, které lze snadno narušit. Ambeřany neomezují hranice lidských schopností, nemají nad sebou žádného boha ani přírodu. V boji tak ničí i to, z čeho pocházejí a bez čeho nemohou existovat…... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Classic
Originální název:

Trumps of Doom , 1985


více info...

Přidat komentář

Martin_Eli
29.09.2023 5 z 5

Ano, druhá série je slabší, hlavně ze začátku. Zejména první kniha nedosahuje úrovně Corwinovi série, ale vše se následně zlepší. Mě je Merlin svým způsobem sympatický, takže jsem překonal první knihu a dále se to jen zlepšovalo.

lazarus
26.03.2020 4 z 5

Hodnotím tímto celou druhou řadu světa stínů a jejich knížat.
Druhá série Amberu bohužel už není tak objevná a gejzíry nápadů sršící jako její první sestřička. Merlin holt není Corwin, co si budeme povídat. Rytíř stínů je potom nejzábavnější částí příběhu. Tam se imaginace a fantasie autora opět rozjela na plné kou....e. Finále mě přišlo lehce uspěchané a mnohem víc než lehce nedomyšlené.
Mimochodem, proč i my nemáme tak krásné vydání Amberu ako bratia Slováci? Aj ja by som to tak chcel mať doma.
Bronec na druhou řadu očividně kašle a ta stará vydání jsou strašidelná.


Mates84
14.03.2020 4 z 5

Serie s Merlinem se mi libi o chlup vic jak s Corwinem

Erinien
17.03.2019 4 z 5

Merlin je vtipnější, než jeho otec, nechává si méně informací pro sebe ale přesto to všechno zvládne pěkně zamotat svými rozhodnutimi.

Allia
06.08.2017 4 z 5

Další pokračování příběhu o Amberu s Merlinem je vcelku zajímavé. Jen se mi zdá, že Merlin je tak trochu opožděný a některý věci mu nedochází. Možná si myslí, že po posledním boji mezi Amberem a Chaosem se vše vyřešilo a je nastolen relativní klid a mír, ale to se tak "trochu" spletl. Uvidím, jak se to bude vyvíjet dál a doufám, že konečně bude na tom s myšlením a spojováním si určitých událostí líp. A přitom je to tak chytrej kluk ;-)

Eslem
08.02.2017 3 z 5

Škoda, že tady Straky zatím skončily. Překlad z dílny Classicu (vydání z roku 2013) mi vůbec nesedl, všechny postavy mluví jako uniformní puberťáci a na výplody typu "Bestie jí zabila." jsem úplně alergická, i když tímhle způsobem prasit gramatiku je teď děsná moderna. Přeskok do Merlinovy hlavy proběhl docela plynule, jen mi přišel jaksi nudnější, než býval Corwin.

Hadati
14.12.2016 5 z 5

Touto knihou začíná nová série o Amberu, kdy hlavní postavou není Corwin, ale jeho syn Merlin. Přestože se Merlin od svého otce odlišuje nezájmem o politiku Amberu, jeho původ ho donutí se vydat na cesty, aby zjistil, kdo mu usiluje o život. K tomu se také připojí potíže s jeho výzkumem, který je směsicí magie a techniky.

Drowned
13.11.2016 3 z 5

Já jsem byl zklamaný výměnou hlavních postav. Už tak nějak jsem si zvykl na Corwina a najednou čtu o jeho synovi. Opět mi trvalo skoro půl knihy než mě začala bavit, ale pak už jsem hltal kapitolu po kapitole. Kniha skončila tak, že hned začínám další díl :-)

dpxcz
01.10.2016 4 z 5

Tak konečně mě Amber více chytnul, ale že to trvalo. Snad to takhle pojede i nadále.

kethy
21.01.2016 5 z 5

Tak Corwin je kdovýkde a Merlin se teprve nachází. Vlastně ani netuší, co ho čeká. Je to trochu výraznější příběh než prvních pět knih a naštěstí se tu pan spisovatel moc neopakuje. Těším se na další příběhy.

Terva
05.11.2015 5 z 5

Přesně jako panteologie o Corwinovi, je i tento úvodní příběh Merlina syna Corwinova perfektní nářez a parádní dobrodružství. Odolal jsem náhlému impulsu, říci, že jsem čaroděj. Merlina se každý rok 30. dubna snaží zabít. Čím více je Merlin na nějaký smrtící útok připraven, tím více se osud zamotává a cesta vede hluboko do stínů, odkud bude těžký návrat. Malá ochutnávka: Zmrzačený anděl kráčel vysoko nade mnou a mával ohnivým mečem. Kam dopadla jeho čepel, objevily se plameny, kouř a prach. Jako svatozář měl anděl mého Cyklického fantoma, kterým duly mocné větry, na nichž se vezly ohavnosti, které proudily kolem tváře anděla jako temný, živoucí závoj. Všude, kam dopadly, působily zmatek a ruiny............... Příběh je napínavý, svižný a vůbec se nebudete nudit. Dokonce jsem si postesknul, že kniha končí a příběh vlastně teprve začíná. Vypadalo to téměř jako hra. A já si hrál a jsem rád, že se Roger Zelazny rozhodl vrátit se do Amberu a Dvorů Chaosu a napsal životopis dalšího člena této podivné královské společnosti. Vřele doporučuji a vrhám se na další příběhy. CITÁT - Byl tu stín, diamantové korálky....a řev, který se rovnal moci ticha...................

Timberwolf
10.07.2013 4 z 5

6. díl mi přišel hodně podobný tomu prvnímu se všemi klady i zápory. Tentokrát je však hrdinou syn Corwina, Merlin. Kniha se četla opět velmi dobře a konec jako obvykle láká k dalšímu dílu této příjemné fantasy.

Peti
12.06.2013

Šestý díl této série o Amberu se z větší části odehrává ve Stínu Země, hrdinou je syn Corwina, Merlin. V poslední čtvrtině knihy se Merlin přesouvá na Amber, kde vládne král Random, setkává se i s dalšími členy rodiny a ke konci knihy se nám otvírá příběh, který se asi bude táhnout zbývajícími díly, příběh týkající se počítače. Tento díl se mi četl dobře, hodnotím ho kladně.

Kniha Trumfy osudu je v

Přečtených367x
Doporučených12x
Knihotéce164x
Chystám se číst34x
Chci si koupit9x
dalších seznamech2x