Dvory Chaosu

Dvory Chaosu https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/11478/dvory-chaosu-11478.jpg 4 267 20

Amber umírá. V prudkém zápase o vládu se následníci trůnu nezastavili ani před tím, co tvoří samu jeho podstatu. Aby posílil svou moc, odhodlal se princ Brand ke kruté oběti. Prolil krev Ambeřana Martina a tím porušil Vzor, z něhož říše povstala. O záchranu se pokouší princ Corwin. Nemůže se spolehnout na žádného ze svých sourozenců, neboť není jasné, na které straně kdo z ďábelsky lstivých Oberonových dětí stojí. Velká hra o Kámen Rozhodnutí, který jediný může pomoci k opravě vzoru, se vyvíjí v Corwinův neprospěch. Brand je vždy o krok vpředu a v rozhodující chvíli nekrytého Corwina zaskočí... -- zdroj: legie.info --... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Fantasy

Vydáno: , Classic And
Originální název:

The Courts of Chaos , 1978


více info...

Přidat komentář

mnohoknih
02.01.2024 3 z 5

Dočteno, ale na sílu. A díky Corwinovi. Ten se v tom životě plácá statečně dál. Musí přehodnostit některé své cíle a některé své vztahy. Snaží se zachránit Amber, jenže Brand mu v tom hodně brání. Popisy míst putování už jsou dost obehrané, takže nuda. Dost mě překvapili draci na jednom pohřbu. Co tam dělali? Vždyť nikdy nikde nebyli. Tenhle díl je klasická výplň.

Ailee
13.10.2023 3 z 5

Uf, první polovina byla doslova narvaná psychodelickou vatou. Nevím, co si autor dal, ale musel to být slušný matroš. Závěrečná bitva byla vůči tomu tak nějak... ochuzená, i když celkem zajímavá. Ale mohlo jí být věnováno více času a napětí. Série není špatná, ale není pro mě. V pokračování s Merlinem v hlavní roli již pokračovat nebudu.


Martin_Eli
23.09.2023

Díl má v sobě hrozně vaty, kterou jsem musel přeskakovat. Nicméně celková atmosféra knihy mě paradoxně docela zasáhnula, cítil jsem beznaděj hlavního hrdiny. Hodně lidí tady píše o uspěchaném konci, ale mě přišel adekvátní. Celkově mě sága hodně zasáhnula a patří k tomu nejlepšímu v rámci fantasy.

PetrSevcik
19.05.2023 4 z 5

Universum Amberu mi přijde kouzelné a úžasné. Celé dílo je moc dobré, byť první díly byla asi nejlepší. To ostatní už tolik ne. Každý má asi trochu jinou vizi, jak by měl kvalitní román vypadat. Mě tyto knížky přišly jako velmi zdařilé a za mého mládí mě dokonce vedly k postupnému zakoupení celé série. Po letech jsem je několikrát znovu objevil a s chutí si je přečetl. Nikdy jsem neměl pocit, že by mě nudily. Ani, že by existovalo něco lepšího. Samozřejmě, nikdy není nic tak dobré, aby to nemohlo být lepší.

Druhá série o osudech Merlina mi přijde o jeden level horší, přesto bych toto dílo ani zdaleka nenazýval béčkovým. Myslím si, že by si je měl každý, kdo má tento žánr rád, přečíst, aby si na tu dělal vlastní názor.

Přemýšlím, že je to zase pár let, co jsem tyhle příběhy četl. Asi se do toho v dohledné době opět pustím. Rozhodně je to jedna z mála věcí, ke které se rád opakovaně vracím.

tlllk
21.06.2022 3 z 5

Myslím že toto už deju moc nepomohlo, tento diel bol rozvláčny a už len dokresloval čo už bolo jasné. Pozerám že séria nekončí, ale počkám si na audio...

Janadvorackova
08.06.2022 3 z 5

Zakončení příběhu se moc neliší od tempa a stylu předchozích dílů. V rámco toho, co jsem četla, průměrná, místy akční fantasy... místy nevýrazná, ale s potenciálem.

Ani Corwin mi k srdci nepřirostl, ani záporák... pokračování číst nebudu.

Oponn
17.11.2021

Hvězdičky neuděluji, kdo chce hodnocení, nechť čte dál.

Ani pátý díl Kronik Amberu nevybočuje ze své unylosti. Jedinou větší změnou je to, že od začátku jsou odkryty všechny karty, víme, o co jde Corwinovi i ostatním a přesně k tomuto závěru celá pentalogie i dojde. Přibyde pár stránek o jsoucnu, egu a jiných filosofických tématech, která ovšem do konceptu absolutně nezapadnou a působí rušivě.

Amber jako komplet rozhodně není převratnou ságou, není ani nijak kanonicky hodnotnou sérií pro fantasy, prostě tak nějak je a celkovému nadšení okolo něj absolutně nerozumím. Se Zelaznym končím, Amber je pro mě dostatečnou výstrahou.

Mates84
09.03.2020 4 z 5

Nebylo to vubec spatne,ale ten konec mi najednou prisel strasne rychlej a zkracenej.

michal3736
20.11.2019 4 z 5

Zajímavý příběh, v tomto díle sem se zatím setkal nejvíc cestováním ve stínu a totálně mě to vyčerpalo. Tak jsem rád, že jsem se s Corwinem dostal na konec a dál asi nepokračuji. Přesto tento román hodnotím velice kladně, ale rozhodně se k němu už nikdy nevrátím.

Mosi-oa-Tunya
16.12.2018 5 z 5

Celou sérii jsem četl několikrát. Je to skvělé čtení. Určitě nejlepší dílo autora.

Allia
17.07.2017 5 z 5

Pokud v posledním díle s Corwinem hledáte velkou akci, tak vás tato kniha zklame, ale mě to například nevadilo, hodně se rozuzlí, dojde i k pár překvapením a tak trochu mě štval otevřený konec co se týče Corwina, ale už jsem naběhla na Merlinovou ságu a snad se dovím o něm víc. Ale co se týče celé ságy patří mezi špičku fantasy s prvky sci-fi (nebo pokud chcete tak naopak sci-fi s prvky fantasy). Amber mi rozhodně přirostl k srdci a rozhodně stojí za přečtení :-)

Hadati
14.12.2016 4 z 5

Jedná se o závěr pětidílné série o Corwinovi, který je více než epický, protože se jedná o osud celého světa. Tedy vlastně celých světů. Přesto považuji tenhle poslední díl za ten nejslabší, protože děj se týká hlavně cesty Corwina z Amberu až do Dvorů Chaosu. Kromě závěrečného velkého střetnutí se toho v knize moc neděje. Měl jsem z toho spíše pocit, že Zelazny se snažil v tomhle díle jen nastavovat, aby splnil povinný počet stránek. Proto jsem nakonec dal o hvězdičku méně než ostatním předchozím dílům.

Drowned
21.10.2016 3 z 5

No jak se předešlý díl ke konci skvěle rozjel, tak více jak polovina Dvorů chaosu se táhla příšerně nudně. Corwin se totiž podřizuje otcovu rozkazu a vydává se na cestu do říše chaosu... Konec knihy pak konečně zrychlí a poklidně končí. Jsem zvědavý na další díl, ale Dvory chaosu jsou zatím nejslabším dílem série.

Pho36
06.09.2016 4 z 5

Amber....Dvory chaosu...i když tento díl není až tak povedeně čtivý pořád je to skvělá fantazie....četla jsem je vícekrát a pořád mě překvapuje...unáší mé myšlenky.... do Stínu.

kethy
11.12.2015 3 z 5

Celkem nejhorší příběh série. Zdlouhavé a do děje vstupuje až moc osob. Aby to ve finále nabylo moc chaotické.

Terva
28.10.2015 3 z 5

Amber: vysoký a jasný vrcholek Kolviru, je kolem poledního. Černá cesta: zlověstná, dole se vinoucí přes Garnath na jih k Chaosu........... Poslední, pátý příběh s Corwinem. Kupodivu mu reediční plán zanechal původní název "Dvory Chaosu". A kupodivu se nic významného nestalo. Nejhorší příběh z panteologie. Hlavně jeho střední část je skoro nečitelná. Bohužel, ale pro mne je to pravda. Corwinovo cestování Stínem je tu popsáváno až moc energicky. Na několika stránkách je tu popisována tato činnost, což možná šlechtí, ale ruku na srdce, kdo si tyto stránky a slova zapamatoval? ......Malý trs modrých květin, když objíždím výběžek skály........Zpětná zákruta stezky.....úzká trhlina.....staré ptačí hnízdo vysoko na skalní římse.....víc modrých květů...atd - tohle vše a mnohem více je na desítce stránkách - a mě to tedy nebavilo moc číst a tak se přiznám, že některé stránky jsem přeskočil. Chaos nevznikl a příběh se obešel i bez těchto výjevů. Bohužel ani konec příběhu moc nenadchl. Poté, co selhal ve svém úsilí obtěžkat mé srdce žalem nad neuspokojivým stavem mého duševna, byl pozřen za monumentálního burácení hromu. Proto tedy jen tři hvězdy, ale věřte, že jako samostatný příběh, bych hodnotil tak za dvacet procent. Kde nás bylo prve devět, je nás jen sedm a jeden se stal králem. Avšak přibyli Martin a Merlin, další hráči ve hře, která pokračuje dál.........

Ladys
14.09.2014 4 z 5

Na prvních pěti dílech je super i to, že čtenář neví, kdo z rodiny drží s kým a proti komu a pořád se to mění. No a samozřejmě nosný příběh. Svět Amberu. A v tomto díle se tedy odkryjou karty... A dveře do Chaosu se otvírají.....

Peti
29.05.2013

Pátý díl série o Amberu hodnotím nejhůř z těch pěti přečtených, děj se zaobírá bojem se zlými silami, při kterém spojí síly téměř všichni sourozenci proti Brandovi odpadlíkovi a také zahyna Oberon, velký otec. Na konci se dočkáme i následníka trůnu, kterého vybere jednorožec. Rozvláčné čtení, které mě moc nebavilo, děj neměl dle mého názoru šťávu.

stilgar1
21.06.2011 4 z 5

První pentalogie o Amberu mě ničím výrazněji nenadchla, ale zároveň mě ani příliš nezklamala. Nicméně dokážu pochopit onu slávu, která se s tímto Zelazneho dílem pojí - jde totiž nepochybně o bravurně napsané a originální fantasy. Podle mého názoru ovšem nemůže být pro všechny. Sám totiž nedokážu vstřebat svět, který je spíše než zákony logickými řízen téměř bezvýhradně iracionalitou. Ostatně s jakousi rezignací na ratio přišel autor již v první části pentalogie, ve které položil základy svého světa - v jeho ústředí totiž stojí známé rozlišení na svět skutečně jsoucí - tj. jsoucí jakožto podstata, a na svět povahy čistě akcidentální. Vůdčím motivem onoho světa "podstatného" pak není rozum, ani žádné "ideje", ale spíše pudovost ve formě neustávajícího boje o moc, vedeného nevysvětlitelnou (resp. nevysvětlenou) silou na pozadí, která strhává všechny k tomu, aby se této velké hry osudu účastnili. Pro mně to bohužel znamená, že se i samo dílo snižuje k pouhému (ale skvěle napsanému!) výčtu jednotlivých událostí, bez toho, aby v nich dokázalo udržet určitou kontinuitu, bez které se příběh nemůže obejít...
Poznámka nakonec: Poslední díl je z celé první série tím nejlepším - Corwinův útěk před "pekelnou" bouří je velmi zdařilý a dokázal alespoň částečně vynahradit to, co mi v předchozím chybělo...

valda
29.04.2011 5 z 5

Poslední díl corwinovské série z Amberu vypráví hlavně o corwinově putování ke Dvorům chaosu. Dozvíme se, jestli se podaří otci Oberonovi opravit Vzor. Jak dopadne konečná bitva vojsk Amberu proti Chaosu a jestli tak zavládne řád, chaos nebo nový svět stvořený zákeřným bratrem Brandem.
Protože se jedná o poslední díl, čekal jsem asi něco velkolepějšího. Převážná část knihy je o corwinově cestě, na které potkává různé bytosti a někdy se chová na můj vkus až trochu hloupě. Vysvětlí se několik zbývajících nejasností, ale oproti předchozím zamotaným dílům se toho vlastně příliš neděje, i když se mi celá kniha četla velmi dobře. Spíše mi kniha přišla jako takový bonus, ze začátku jako takové intermezzo, corwinova cesta je velmi komorní. Události kolem bitvy zase připomínaly jakoby epilog. Pro mě rozhodně nejslabší kniha pentalogie, ale pořád na skvělé úrovni, nemůžu dát nižší hodnocení. Už se těším na dobrodružství Merlina.