Tajemno na obzoru: O fenoménech UFO a mimozemských jevech

Tajemno na obzoru: O fenoménech UFO a mimozemských jevech https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/10615/bmid_tajemno-na-obzoru-IXf-10615.jpg 4 12 3

Základem knihy je slavná Jungova práce "Moderní mýtus. O věcech, které jsou vídány na nebi" z roku 1958 (UFO jako pověst, UFO ve snech, UFO v malířství ...). Další část tvoří Jungova vybraná korespondence s tematikou UFO. Jung se fenoménu UFO věnoval řadu let: při svých zkoumáních nezjišťoval pravost či falešnost zpráv o létajících talířích, ale snažil se pochopit jejich psychologický a mytický význam, jejich kolektivní smysl a současně postihnout hlavní problémy planetárního lidstva naší epochy - prohlubující se rozštěpení homosféry, s tím vzrůstající potřebu celosti a sjednocení, nové požadavky na růst vědomí a zohlednění étosu a mravnosti... Objevil přitom řadu paralelních obrazů a úkazů v mytologii a historických zprávách a došel k závěru, že UFO představují symboly bytostného Já. Součástí knihy je řada černobílých ilustrací, barevná obrazová příloha a bibliografie.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Psychologie a pedagogika , Věda

Vydáno: , Emitos (Nakladatelství Tomáše Janečka)
Originální název:

Geheimnisvolles am Horizont: Von Ufos und Ausserirdischen


více info...

Sigas
Sigas
19.12.2019 5 z 5

Kniha nepojednává ani tak o otázkách reálné existence fenoménů UFO. Jung přiznává, že o tom nemůže říct nic jistého. To je ale úplně jedno, protože stále tu jako fakt zůstává velice vlivná pověst nebo fáma a jemu jako psychologovi pramálo záleží, zda je ve fyzickém smyslu pravdivá. Zkoumá ji jako psychické dění. A právě tady to začíná být zajímavé.
Jestliže samotná fáma fascinuje miliony lidí po celém světě, o co víc musí být fascinující zkoumání zdroje a původu této fascinace? Protože zjistíme, že nejde ani tak o létající talíře a mimozemské civilizace, ale o to, aby člověk dosáhl svého uskutečnění, aby se stal tím, kým má být, kým vlastně vždycky byl a stále je, aniž to ovšem ve většině případů tuší. Pak jde o skutečné tajemství, o absolutně jiné, o to, co nad námi vykonává absolutní převahu, ať už pro jeho označení používáme jakákoliv slova.
Za nejpodnětnější ale považuji některé Jungovy spíše vedlejší postřehy, například o charakteru náboženského zážitku, o působení kompenzace v duchovním životě světců, o pavoucích, modlitbě, smrti, banalitě nebo o symbolu Prostředníka.

desert.fox
desert.fox
27.07.2019 4 z 5

Jev UFO z pychologického pohledu. Musíte se zabývat psychologií, abyste knihu pochopili, a nesmíte být skalními fanoušky UFO, abyste ji přijali.


Sceptre
Sceptre
10.06.2012

Nedočetla jsem. Tato kniha je jen pro lidi, co se zabývají psychologií. Proto nehodnotím hvězdičkami jestli je dobrá nebo ne, toho nejsem schopna. Pro mne nevhodný výběr.