Šumavská toulání - Krajinou Zlaté stezky

Šumavská toulání - Krajinou Zlaté stezky https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/394857/bmid_sumavska-toulani-krajinou-zlate-ste-DPZ-394857.png 4 3 2

Jak tři zlaté nitky v zeleni nekonečných lesů protíná Šumavu trojice prastarých obchodních cest. Mezi nimi se rozpíná krajina plná horských potoků a řek, modravých jezírek, bobřích hrází i zrádných močálů. Země kopců, jejichž vrcholky se ztrácejí v mracích, země neprostupných pralesů se stromy, které pamatují husitské války. V této pohádkové zemi se jednoho dne na sklonku osmdesátých let, ve stínu Boubína i železné opony, ocitl i Jaroslav Pulkrábek. Poslouchal příběhy dřevorubců, četl ve starých knihách, hledal místa, kde kdysi stávaly samoty i celé vesnice, a tušil, že mnohé bylo jinak, než se na první pohled mohlo zdát. Mezi jehličím nalézal skleněné korálky, v trávě zarostlé zrezivělé hrnce a v břehu potoka torzo mlýnského kola. Prolézal kostely od krypty až po zvonici, pátral po hřbitovech i archivech, hledal zaniklá sídla, ptal se lidí. Den po dni pronikal hlouběji do minulosti a zpod nánosu zapomnění odkrýval ztracený svět. Svět plný lidských osudů a příběhů často k neuvěření. V první knize z cyklu Šumavská toulání nás autor zavede do podhůří Boubína. Budeme putovat krajem šumavských šlágů, po stopách dávných kupců na Zlaté stezce. Navštívíme Vimperk, Záblatí, Lenoru, Horní Vltavici, Stachy, Zdíkov, ale také místa někdejších vesnic a osad, po nichž nezbylo téměř nic. Odhalíme tajemství hradů Hus a Kunžvart, povíme si o osudech šumavského obra Rankla Seppa, proslulého hajného Waltera Palečka nebo legendárního Krále Šumavy a budeme se toulat po šumavských ladech. Tak neváhejte a vydejte se spolu s autorem na cestu, na níž čekají mnohá překvapení.... celý text

mira.l
mira.l
31.10.2020 4 z 5

Jak už název napovídá, autor se v knize věnuje toulání po trase bývalé Zlaté stezky. Ale nejen tomu, čtenář se přenese třeba na Boubín, Kubovu Huť, do Horní Vltavice, Lenory, Vimperka, několika Lad, a na mnohá jiná místa. Stejně tak nahlédneme do osudu nejedné šumavské postavy, třeba takového Rankla Seppa, to z těch známějších, ale i mnoha dalších.
Docela dost prostoru věnuje objevování hřbitovů, kostelů a kostelíků, popisu kostelních zvonů, příběhů různých farářů, pro nezasvěceného čtenáře možná někdy až moc, a i když jsem měl občas z textu dojem, že autor žil či pracoval na Šumavě snad všude a kde ne, tam má známé, i tak to byla velice příjemná procházka po místech, z nichž valnou část jsem už sám (ne)jednou navštívil. Jistě se v textu našel nějaký ten tip na výlet.
Ani tady ovšem nechybí překlepy, chybějící písmenka či jiné nesrovnalosti pravopisné. Na plný počet to nebude, ale poctivé čtyři, proč ne.

vladislav6610
vladislav6610
27.03.2019 4 z 5

O mé rodné Šumavě a lidech.