Tajemné Česko

Tajemné Česko https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/277035/bmid_tajemne-cesko-aMN-277035.jpg 3 22 8

Průvodce po největších záhadách a magických místech. Mnoho lidí si myslí, že ty největší záhady lze nalézt jen v exotických krajinách. Ve skutečnosti jsou naše země odpradávna velmocí tajemna. Už samo umístění České republiky má mystický nádech. Naše vlast je totiž jedinou neostrovní zemí, která je spolehlivě vidět z vesmíru díky věnci hor lemujících její hranice a také díky nápadně kruhovému tvaru. Již v dávných dobách si této neobvyklé skutečnosti všimli zeměpisci a esoterici a začali zemi v srdci Evropy připisovat zvláštní magickou moc. A tajemné události, které se odehrály v průběhu staletí, jim daly za pravdu...... celý text

Přidat komentář

tonysojka
25.11.2021 1 z 5

Čteno na naléhání kolegy, že mě to zaujme , i když dobře ví, že ne.
Zájem o tzv. "záhadologii" a její témata jsem ztratil kolem zhruba patnácti, kdy pro mne začaly být záhadou ženy a to trvá dodnes.
Kam se na ně hrabou UFA s pyramidami.
:-)
Nu což, každý máme nějakého koníčka.
Mírně mě zaujalo vyprávění o prvních výpravách do jeskyň, to nebylo špatné, o tom že Rudolf II patřil mezi nejvzdělanější a nejtolerantnější ,co se týče náboženského soužití, panovníky, vím už dávno. Ale co jsem se zasmál upřímně nahlas, byla zmínka o tom, že je záhadou, že se nenašel písemný rozkaz k atentátu na Heydricha.
Bože! To je logické! Šlo přece o utajovanou válečnou akci!
To měli ten rozkaz v Anglii nakopírovat a dát výsadkářům za úkol v Praze pověsit na dveře gestapa?
No.
Teď přemýšlím, jak kolegovi, kterého znám celý život a mám ho rád, slušně říct, že nikdy více.
To je pro mne ZÁHADOU.

metrolog
14.01.2021 1 z 5

Souhlasím s Finn123. Opravdu těch chrličů záhadologických knih, které nějaký autor slepí z informací na internetu a z knih svých kolegů (kteří zase naopak budou citovat jeho) je opravdu až moc. A aby dodali svému dílu punc odbornosti, nezaujatosti a vědeckosti, pošpiní jiné záhadology, kteří ovšem na rozdíl od autora alespoň vytáhli paty z pracovny s počítačem, kde pomocí CTRL C a CTRL V do svých nových knih často vykrádají i části svých starších knih a článků. U této knihy to dotáhl autor tak daleko, že si vymýšlí názory typu "Däniken by jistě řekl... a hned na tento svůj výplod fantazie reaguje: Ale já vím, že je to samozřejmě nesmysl..." Já si například narozdíl od autora pana Dänikena vážím už jen proto, že sám aktivně většinu míst o kterých píše osobně navštívil a snažil se i něco vybádat a seznámit o tom své čtenáře včetně vlastního prožitku. Od pana Nováka je to prostě nefér a trapné. Shrnuto - další kompilát napsaný pro autorský honorář. Ale to neznamená, že by to nešlo číst jako jakéhosi průvodce našimi záhadami, ale prosím příště bez těch invektiv na jiné autory. Za to strhávám hvězdičku, takže dávám pouze 2.


Recycler
24.03.2018 5 z 5

Zabavne cteni. Poucne. Doporucuji.

Blancheerka
11.09.2016 3 z 5

Záhady mě opravdu baví a myslím, že ty naše, české, jsou nejkrásnější na světě :) Je jasné, že o tomhle tématu by se dala napsat 10kilová bichle, ale zrovna u této bych se odvážila říct, že to častokrát bylo až o plýtvání papírem. Záhady ohledně kamenů a hlíny zaplnily tak 50% knihy a až druhou půli jsem si začala užívat. Bylo tam sice málo nového, co bych už nečetla jinde, ale i tak mě (druhá půlka) bavila.

Finn123
04.05.2016 2 z 5

O knize se nedá říci,že by byla nezajímavá,ale jedná se o takový konglomerát z díla jiných autorů plus článků z novin a časopisů.Poslední dobou často používaná metoda např. Jana Bauera , Vladimíra Lišky a dalších. Oč zajímavější jsou první záhadologové typu Aleše Česala nebo Otomara Dvořáka i s jejich někdy odvážnými názory.
Tady některé kapitoly až nudí-např Zlato! Jiné zase nepřináší nic objevného.Název slibuje víc než je v obsahu.Vlastní názor k záhadám často není nebo je velmi krotký.Nejlepší část knihy podle mne tvoří prvních sedm kapitol.Přišlo mi,že záhady přírody jsou spisovateli tématicky nejbližší.
Celkový dojem:Jednou přečíst a odložit,podruhé už asi číst nebudu.

Pavelsosna
19.02.2016 4 z 5

Myslím si, že význam knihy je poukázat na fakt, že i u nás je možno hledat krásná místa a záhady.

jaja1989
17.06.2015 odpad!

NUUUUUUDA spíš učebnice pro speology:)

rose
11.01.2012 4 z 5

Skvělé čtení, zajímavé, dobře stravitelné, žádné suchopárné přehledy faktů. A hlavně, tentokrát jsou to ryze česká témata, o kterých se jinde nedočteme. Třeba o speleologických výzkumech Moravského Krasu, o vltavínech, o podzemních chodbách... kolem nás je tolik zajímavých věcí a nemusíme jezdit k pyramidám do Egypta nebo chytat mimozemšťany třeba v Novém Mexiku. A navíc krásné fotky.