Tahle kniha ti změní život

Aleš Palán

Jak literární dílo dokáže ovlivnit osud čtenáře? Název této knihy je třeba vnímat spíše jako nadsázku. Rozhovory Aleše Palána vám totiž s největší pravděpodobností život nezmění. Přinášejí ale příběhy lidí, kterým se něco takového poštěstilo. O svém životě otevřeně mluví bývalá sexuální pracovnice, tatínek nemocného syna, farářka, majitel undergroundového vydavatelství, prodavačka v supermarketu, autor detektivek nebo zdravotní sestra. Všem stačilo si ve správný čas přečíst tu správnou knihu a život se jim zcela proměnil. Najednou bylo možné najít cestu ze slepé uličky, aktivizovat se, vyrovnat se s nepřízní okolí, nebo dokonce sám se sebou. Stává se to možná zřídka, ale kniha má stále moc měnit lidské osudy. Jen je potřeba jí věřit. A otevřít ji.... celý text

Komentáře knihy Tahle kniha ti změní život

knihovna1
09.12.2025

Zajímavě pojata kniha, kde kniha je spojena s člověkem, jeho mezníkem, prožitky. Některé knihy mě zaujaly i jejich majitelé, čtenáři. Rozhovory se dobře četly. Napsáno s citem. Ale taky se stalo, že něco jsem přeskákala.

Martule44
04.12.2025

Opět jsem se ponořila do lidských osudů, které Aleš Palán umí " po svém" velice dobře zpracovat. Přemýšlím nad jeho otázkami, které trefně pokládá a zda-li bych na ně sama uměla odpovědět.
A přemýšlím i o lidech, kteří jdou v mnohém s vlastní kůži na trh.
Příběh 11minut mě vnitřně trhal na kousíčky, naopak Karpatské hry mi nejednou roztáhly úsměv do šířky. Obdiv všem, co zvládli kráčet se svými stíny i výzvami.
Knihy Aleše Palána patří mezi mé oblíbené!

Iva-JU-KA
16.11.2025

Příběhy zajímavé, ale tahle kniha můj život nezmění. Oceňuji velikost písma a rozestup řádků, to bylo vynikající.

uwe.filter
05.11.2025

Čtete rádi o lidech, kteří radikálně změnili své životní směřování? Právě s takovými se setkal a debatoval rozhovorový specialista Aleš Palán.
Titul Tahle kniha ti změní život. Rozhovory o nečekané síle čtení předkládá jako inspiraci, poučení nebo příklad toho, jak hledat vzorce, modely a cesty. Palán má dar, jak si získat důvěru lidí, je empatický, neformální, laskavý a především naslouchá. Jeho otevřený dialog tak vytváří příběh o peripetiích, zklamáních, bolestech i výzvách.
S Palánem o svém životě otevřeně mluví například pečovatelka, prozaička, prostitutka, kněz nebo manželé, kteří se vzdali pražského pohodlí a odstěhovali se na Šumavu. Kniha jim ukázala, jak na to.

uzivatel1190
01.10.2025

Rozhovory Aleše palána nikdy nezklamou, baví mě číst vyprávění cizích lidí, kteří, byť nejsou žádné celebrity, prožili či prožívají zajímavý život. V knížce je navíc rozhovor s člověkem, kterého jsem přes 20 let neviděla, což bylo velké překvapení.

Starmoon
20.09.2025

"Rodičia, ktorí čítajú, dávajú svojim deťom nielen čitateľský návyk, ale hlavne zvedavosť, baženie po poznaní. Je to náročné, ale ide o to, aby tu bola generácia ľudí, ktorí sa neboja zdolávať tučné, náročné knihy, podobne ako obtiažne životné problémy. Hlúpa, banálna, povrchná hudba vyzerá nekomplikovane, ale ona sa do človeka vsakuje. Aj nekomplikovaný príbeh v knihe s gýčovou nádejou na konci tak pôsobí. Nivelizuje našu skutočnosť, ktorá je prirodzene zložitá. Potom také myslenie preniká aj do mocenských štruktúr a tam nekomplikovane pracuje, až sa vytvorí vrstva spoločnosti, ktorá má pocit, že jednoduché riešenia sú na dosah. Nie sú. Ľahké čítanie a ľahké myslenie má nedozerné dôsledky."
(Ivana Myšková, jedna z respondentiek).

Táto kniha bola pre mňa tak trochu ako lakmusový papierik tolerancie a empatie; a priznávam, že pri niektorých respondentov som u seba vnímala značné rezervy :-)). Iní mi, naopak, boli veľmi sympatickí a rada som si prečítala o ich živote, názoroch, čitateľskom vkuse. I keď, popravde, tá "kniha, ktorá ti zmení život", bola síce ústredným spojivom jednotlivých rozhovorov, zároveň však akoby aj zamienkou k nim: niektorí respondenti ju spomenuli okrajovo, z iných bolo cítiť, že sú už dávno inde, jedna pani ani nevedela, ako sa tá jej osudová kniha presne volala :-).

Ako určitý obraz doby a rozmanitých ľudských osudov v nej je však kniha ozaj skvelá; a Palánovi vďaka za nápad aj spracovanie.

Ameliii
03.08.2025

Mám ráda společenské dokumenty. Baví mě poslouchat vyprávění a myšlenky jiných, inspirovat se jimi, přemýšlet o nich. Asi proto jsem si knihy Aleše Palána tak oblíbila, dokáže namíchat pestrou směs človečiny, zavede mne do různých skupin, společenství a komunit, osobními vzpomínkami zajímavých lidí osvětlí mnohé historické události. Nahlédnu díky němu do životů, které mi nebylo dáno prožít... Někdy bohudík, jindy bohužel.

petrarka72
21.06.2025

Životní příběhy, které smrdí člověčinou tak vydatně, že "nečekaná síla čtení" je příjemný, ale přece jen ornament. Ať už jde o šumavské nadšence, pečujícího kněze, "Kamilu", nezdolně pozitivní zdravotní sestru či několik literátů (Březina, Hejná, Myšková...). Největší osobní dík za rozhovor s Lábusem (Zpráva o třetím českém hudebním obrození) - ten mi utkvěl s podrobnostmi, protože je pro mne v mnoha ohledech sebepotvrzovací. Byť jsem s undergroundem nikdy neměla nic společného.

Adelaidee
25.05.2025

Není to kniha, kterou potřebujete mít v knihovně. Je to kniha jako naše doba - plná instantní moudrosti, která není hluboká, ale neurazí. Je to jako časopisecké rozhovory na jednou téma. Proč ne.

Marie56
18.05.2025

Kaleidoskop velmi rozdílných životních osudů a příběhů. Tato kniha vám život nijak nezmění - to od knihy soudný člověk ani nečeká. Dostanete "jen" další čtení od oblíbeného autora.

Vojslava
07.05.2025

Nápad velmi zajímavý - a u Palánových rozhovorů je to skoro vždycky tak. Asi se budu opakovat, ale zajímavá je jednak sonda do lidských osudů - kam se hrabou lecjaké smyšlené příběhy, každý asi máme život, který by si zasloužil nějak zpracovat do knížky. Další aspekt je fakt té které konkrétní "knihy změny": sama bych nevěděla, po které sáhnout, kdyby se mne někdo zeptal, každá fáze života má tu "svou" knihu, a leckdy by to možná taky byl titul, který by někdo druhý považoval za nečtivý, banální, divný... ale od toho jsme jedinci, o kterých jejich knihy vydávají nějaké svědectví. Autenticita a různá úroveň rozhovorů, to jsem zkrátka čekala, a nevadilo mi to. Kniha rozhovorů, která mne nijak nezklamala.

Apo73
09.04.2025

Oceňuji nápad - přinuti mě to taky přemýšlet o knihách, které mi změnily život a jedna by to asi nebyla, nebo bych ji nedokázal takhle jednoznačně určirt. To, že naprosto různorodé rozhovory naprosto nesouměřitelných osobností (nemyslím významem, ale zajímavostí), spojuje čtení a čtenářský zážitek, který hne jejich životem, je moc pěkný spojovník.
Ty příběhy jsou nevyvážené, odbočuje se k věcem, které s knihami nesouvisejí, někdy než se k tomu dostaneme, tak to trvá, no asi jsem se nedokázal do toho tak ponořit. Nicméně zajímavé čtení do kavárny nebo k moři. Na jedno odpoledne.

entweder/oder
08.04.2025

Kniha rozhovorů. Některé jsou dobré, některé velmi špatné. Knihu nelze hodnotit jako celek.

Někdo psal, že je to úžasná sociální sonda do lidských životů. Naprostý souhlas(prodavačka, spisovatel, kněz, důchodkyně, květinářka, cestovatelka, ...).

Mě se ta kniha vlastně hrozně líbila v tom, že tam byla spousta nápadů na další četbu. A povídání o lásce k četbě. Koho z nás nebaví bavit se o knihách?

Nejsem schopna objektivně hodnotit, protože se tam píše o knihách.
Pokud bych se o objektivitu přece jen snažila: forma některých rozhovorů je špatná, nemůže za to autor, ale zpovídaný. Občas se to špatně četlo. Rozumím negativnímu hodnocení některých čtenářů. Není to dobře napsaný.

Doporučení: vyberte si ty rozhovory, který vás budou bavit. Který to sou, jo, to vám neřeknu.

eva3992
16.02.2025

Má kniha moc změnit lidské osudy? Někdy určitě ano. Stalo se to i čtrnácti lidem, které Aleš Palán vyzpovídal. Každý z nich má „tu svou“ knihu, která jej ovlivnila a nasměrovala na správnou cestu.

Rozhovory Aleše Palána jsou vždycky skvělé! Nejinak tomu bylo tentokrát. Je neskutečné, jak z lidí dokáže dostat jejich příběhy, a přitom zcela přirozeně, lehce a jen díky tomu, že je správnými otázkami nasměruje, co by měli ještě vyprávět. Je to prostě mistr otázek, ptá se zajímavě, ale hlavně citlivě.

Moc se mi líbí už jen samotný nápad na rozhovory – kniha, která vám změnila život. Myslím, že většinu čtenářů donutí zamyslet se nad tím, která kniha je pro ně ta osudová. Pro inspiraci jsem si vypsala i knihy z rozhovorů, žádnou z nich jsem nečetla, ale třeba mě z nich některá také dokáže ovlivnit.

Jelikož moc ráda čtu o lidských osudech, ať už jsou jakékoliv, tahle kniha si mě naprosto získala. Hned první z rozhovorů je neskutečně silný, zajímavý a nepředstavitelný. Každý z příběhů je jiný, a přesto jsou všechny lidské a dokáží zasáhnout nebo donutit nad něčím přemýšlet.

Máte svoji „osudovou“ knihu i vy?

Peace
05.02.2025

"Knihy mají moc měnit lidem život a nikdy to nebude jinak."

Hodně zajímavý literární počin, který potvrzuje, jak jsou knihy důležité a kolik nám mohou do života přinést.
Některé rozhovory mě bavily méně, některé více, ale celkově mě kniha obohatila o zajímavé myšlenky.

konspi0856
10.01.2025

Zajímavý nápad a zajímaví lidé. Palán už asi ví, jak se ptát a jak to všechno předat. Osobně si z téhle knížky beru zjištění, že i knihy, na které se dívám svrchu, tedy Coelho nebo ezo příručky o životě, můžou mít pro někoho velkou cenu, která se nedá vyvážit žádnou literárně a umělecky obohacující prózou. Budu teď doufám v hodnocení knížek pokornější...

stesti.s.knihou
07.12.2024

Změní vám tahle kniha život? To netuším. Rozhodně ale stojí za přečtení.
Jedná se o příběhy lidí, se kterými vede Aleš Palán rozhovor o tom, jaká kniha jim změnila život. Někdy se jedná o politické názory, jindy o změnu prostředí, přátel či doslova záchranu života.
Knihu doporučuji i nečtenářům, nebo třeba jako dárek. Každý si zde najde své, rozhovory jsou velmi čtivé a třeba někoho namotivují přečíst si právě tu danou knihu, která někomu jinému změnila život.

Jana283
05.12.2024

Aleš Pelán má talent najít zajímavé lidi a klást jim zajímavé otázky. Tahle kniha mne jako knihomolku nadchla, ač není zdaleka jen o knihách. Mne láska ke knihám provází od dětství, a i když nemám jen jednu, která by mi změnila život, znovu jsem si uvědomila, jak mnoho mi četba přináší, co všechno mi knihy dávají, jak důležité je potkat tu správnou knihu ve správnou chvíli a jaké poklady jsou ukryty nejen v mé knihovničce , ale i ve čtenářském srdci. Možná, že i díky Aleši Palánovi mne čekají další milá setkání na mé nekonečné čtenářské pouti.

charlizee
03.12.2024

Byla jsem zvědavá, jaké téma si tentokrát Aleš Palán vybral, že si mohl dovolit tak sebevědomý název knihy. Rozuzlení je překvapivé. :)
Vedl totiž rozhovory s lidmi, na které měla nějaká kniha v životě tak zásadní vliv, že je posunula dál, jinam, že jim otevřela oči, dodala odvahu…, zkrátka že jim změnila život. Název knížky proto vlastně oslovuje ty lidi v příbězích uvnitř.
Nečekejte proto, že vám tahle kniha změní život, nicméně jako sociální sonda je opět výborná a dokazuje, jak obšírným tématem literatura je, dokáže otevřít spoustu dveří.
Pocitově jsem se často vracela ke Znamení neznámého, které Host vydal před 3 lety. K přečtení doporučuju obě dvě.

adorjas
02.12.2024

Palánove rozhovory so samotármi som odporúčala všade, a teraz tu mám jeho najnovší počin - rozhovory s ľuďmi, ktorým nejaká kniha zmenila život. Neočakávajte vždy nejaké high literature (a ani Bibliu!). Niekomu zmenil život naruby Paulo Coelho, niekomu básnik Jiří Orten, a tak vôbec, skrze rozhovory s ľuďmi spoznáte iné životné osudy, čo ich formovalo, kto sú, a kde sa momentálne v chaose menom život nachádzajú.
Ja som bola spokojná, opäť som dostala svoje obľúbené motívy o rozmanitosti, a predsa homogenite ľudského spoločenstva. Odporúčam!

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi