Tábor ztracených

Tábor ztracených https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/28456/bmid_tabor-ztracenych-9Ni-28456.jpg 5 54 5

Tábor ztracených je druhým výborem povídek z pozůstalosti autora, který podle vlastních slov "V půl stovce zemí dělal sto řemesel", potom v Praze v době meziválečné vyučoval boxu, sportovně létal, závodil na motocyklu, byl prvním soukromým vlastníkem vysílačky a za okupace se věnoval ilegální zpravodajské práci. Výbor obráží především jeho zážitky z toulek po světě. Jde o krátké vzrušující příběhy, odehrávající se v prvních desítkách tohoto století v nejrůznějším prostředí. Povídky: Tábor ztracených, Červená nebo zelená, Ctihodný Čan Lu Čao, Les duchů, Strach, Trojí tvář, Příběh malého Aliho, Voláme Hurst, voláme Hurst, Soud divočiny, Tři skály, Sargasové moře, Noční let, Kirri, Tichá noc, Tasmano José, Nejlepší zbraň, Ďáblovo lože, Kamelot, Obchod s loveckými trofejemi, Dvojstěžník Olaf, Jistá výhra, Proroctví staré Metuny, Král, Divoká píseň prérie, Nádherný květ, Dozorce, Závěť loďaře Swensona, Zlatá zrna, Šťastný Garry, Farma U černého kříže, Lesní muž, Hrdina, El terremoto, Kapitán Numb, Vykuk, Dopis od syna, Perpetuum mobile, Na západ, Démon hlubin, Mstitelé, Kavalíři oblak, Podvečer českých knížat, Moudrý Bombo, Zář na obzoru.... celý text

Blue
Blue
20.08.2023 4 z 5

Ty čtyři hvězdičky jdou i na vrub nostalgie. Jako kluk jsem měl Batličkovy příběhy rád, četl jsem je opakovaně. Zub času byl ale k těmto příběhům poměrně neúprosný. I přesto jsem si rád tuto četbu zopakoval.

Auto999
Auto999
06.02.2023 5 z 5

Kniha mého dětství, kterou jsem přečetl mnohokrát. Velmi poutavou formou popsané různé příběhy hrdinství. Kniha pro dospívající.


novecento
novecento
18.10.2022 5 z 5

Knihy Otakara Batličky by neměly chybět v žádné klukovské knihovně. Já se k nim vždy rád vracím. Nikdy nezklamaly. Doporučuji.

HdM
HdM
14.03.2016 5 z 5

Kdysi jsem našel v pradědečkově knihovně a od té doby jsem několikrát s chutí přečetl. Batlička dokázal velmi krásně, poutavě a poučně popsat na dvou, třech stranách textu mnoho zajímavých příběhů z prérie, džungle, oceánů, jiho i severoamerických měst.
Jestliže Foglar vyzdvihoval kamarádství a poctivost, Batlička odvahu, dobrodružství a oba potom spravedlnost a čest. Komixové ztvárnění některých povídek v nádherné kresbě Jiřího Grbavčiče je už jen třešnička na dortu.
Knížka se čte jedním dechem. Ke konci se mi zdá několik povídek s menším tahem na branku (zvláště ty delší), celkově je ale Tábor ztracených oslavou dobrodružných cestovatelských výprav počátku 20. století, kdy Vám stačilo na cestování po světě odvaha a ruce na poctivou práci. 90%

PatrikDi
PatrikDi
07.03.2015 5 z 5

Otakar Batlička, světoběžník, radiotelegrafista a zpravodaj, se proslavil kratičkými dobrodružnými příběhy otištěnými v časopise Mladý hlasatel. Psal o svých zahraničních cestách a převypravoval příběhy, které si vyposlechl. Knihy, které známe od Otakara Batličky dnes byly upraveny Bohumilem Jírkem. Význam Batličky vidíme v jeho odhodlání se zapojit do ilegální činnosti v radiotelegrafii za okupace, za níž byl zajat a odvezen do koncentračního tábora Marhausen, kde byl popraven. Sbírka dobrodružných příběhů je oddechové a příjemné čtení, které má mnoho příznivců. Mrzí mne, že jsem tento druh žánru neobjevil dříve.